Računalništvo, telefonija
23.04.2012 15:44

Deli z drugimi:

Share

Lenovo in 10 nasvetov za varčno računalništvo

Lenovo in 10 nasvetov za varčno računalništvo
Lenovo in 10 nasvetov za varčno računalništvo

Ob praznovanju letošnjega dneva Zemlje so pri družbi Lenovo oblikovali 10 nasvetov, s katerimi lahko uporabniki dosežejo učinkovitejšo porabo energije na svojih osebnih ali prenosnih računalnikih.

1. Prilagodite svetilnost vašega monitorja
Bolj svetlo sliko kot prikazuje računalniški monitor, več energije porabi. V temni sobi ali drugih okoljih z manjšo svetlobo velja zmanjšati svetilnost monitorja, saj so naše oči bolj občutljive na svetlobo. S tem bomo tudi znižali obremenitev oči.

2. Izklopite ohranjevalnik zaslona
Ohranjevalniki zaslona ne pomagajo varčevati z energijo. Še več, nekateri grafično intenzivni ohranjevalniki zaslona lahko povzročijo, da računalnik porablja več energije in preprečujejo, da bi preklopil v stanje spanja. Ameriška okoljevarstvena agencija Environmental Protection Agency (EPA) je izračunala, da izklop ohranjevalnika zaslona lahko prihrani med 25 in 75 ameriških dolarjev pri stroških energije.

3. Uporabljajte LCD-monitor
Monitorji LCD porabijo med 50 in 70 odstotki manj energije kot monitorji s katodno cevjo (CRT); v primeru 8 delovnih ur dnevno so prihranki iz tega naslova več kot 100 kWh/leto.

4. Preklopite v varčni način
V nastavitvah nastavite, da se monitor preklopi v stanje varčevanja z energijo po 20 ali manj minutah neaktivnosti, disk pa po 30 minutah. To preprosto storite v nadzorni plošči operacijskega sistema Windows. Tako boste znatno zmanjšali porabo energije računalnika, ko ta ni v uporabi.

5. Izklopite računalnik
Če veste, da računalnika ne boste uporabljali več kot dve uri, ga izklopite.
Povprečna poraba sodobnega računalnika je 100 in več vatov, zato ga velja izklopiti ali vklopiti stanje pripravljenosti. Kljub splošnemu mnenju, da vklapljanje in izklapljanje škodi računalniku, takšna navada bistveno ne vpliva na njegovo vzdrževanje.

6. Izklop iz vtičnice
V povprečju kar 40 odstotkov naprav še vedno porablja električno energijo tudi takrat, ko so izklopljene/v stanju pripravljenosti. Strokovnjaki ocenjujejo, da tako porabimo okoli 10 odstotkov energije v gospodinjstvu. Z izklopom iz vtičnice bomo tako dosegli, da naprave ne bodo porabljale električnega toka in nam pomagale zmanjšati račun za elektriko. Če več vtičnic priklopite na razdelilec, lahko z enim posegom izklopite več naprav hkrati.

7. Izklopite polnilnike
Polnilnike naprav, kot so prenosniki, tablice ali mobilni telefoni, velja po polnjenju izklopiti iz vtičnice. Sicer ti polnilniki porabijo skoraj toliko energije kot med polnjenjem omenjenih naprav. Glede na veliko število teh naprav lahko z izklapljanjem polnilnikov prihranite veliko energije ter med 35 in 70 kg CO2 letno.

8. Očistite operacijski sistem
Sčasoma imate v računalniku nameščenih vse več programov in aplikacij. Čeprav nekaterih med njimi tudi ne uporabljate, lahko delujejo v ozadju in tako porabljajo več računalniških virov. S pritiskom kombinacije tipk Ctrl-Alt-Del boste priklicali prikaz aktivnih programov/procesov, zatem pa jih lahko v nadzorni plošči odstranite ali onemogočite.

9. Reciklirajte staro računalniško opremo
Oddajte svojo staro računalniško opremo v razgradnjo. Podjetja, ki sodelujejo v procesu recikliranja računalniške opreme, bodo poskrbela, da so posamezni deli računalnikov ustrezno ločeni ter razgrajeni. O Lenovo storitvah recikliranje v vaši regiji najdete več informacij na tej povezavi.

10. Kupujte zeleno
Že ob nakupu računalnika ali drugega tehničnega izdelka preverite njegovo oceno po standardu ENERGY STAR®, ki opisuje njegovo porabo energije. Računalniki, ki prestanejo preizkus ENERGY STAR®, v spanju porabljajo manj kot 15 vatov energije.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več