Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

04.11.2020      14:08
Lenovo

Lenovo na krilih prodajno močnega drugega četrtletja do rekordnih rezultatov

Skupina Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je objavila rekordne prihodke skupine v drugem četrtletju, in sicer v višini 14,5 milijarde ameriških dolarjev, kar je 7 % več kot v enakem lanskem obdobju, pri čemer vsa podjetja beležijo močno rast. Dobiček je dosegel še večjo rast, rekorden dobiček pred obdavčitvijo je znašal 470 milijonov ameriških dolarjev, kar je 52 % več kot v enakem lanskem četrtletju, medtem ko se je čisti dobiček medletno povečal za 53 % na rekordnih 310 milijonov ameriških dolarjev. Poleg rekordnih četrtletnih rezultatov sta bili finančna moč in vzdržnost družbe Lenovo v zadnjem času še dodatno potrjeni z visokimi ocenami analitičnih hiš Moody's, Standard & Poor's in Fitch.

• Prihodki skupine so se na medletni ravni povečali za 7 % na 14,5 milijarde USD
• Dobiček pred obdavčitvijo je v drugem četrtletju dosegel 470 milijonov USD, kar je za 52 % več kot v enakem obdobju lani
• Čisti dobiček se je medletno povečal za 53 % na 310 milijonov USD
• Skupina vidi pomembne prihodnje priložnosti za rast poslovanja, ki močno presegajo napovedi analitikov

Dobiček na delnico v drugem četrtletju je znašal 2,59 ameriškega centa. Upravni odbor družbe Lenovo je določil dividendo v višini 6,6 HK centov na delnico.

»Naši rekordni rezultati v tem četrtletju odražajo našo nenehno zavezanost izpolnjevanju potreb hitro rastočega gospodarstva na področju dela, učenja in igranja od doma. Vsa naša podjetja so dosegla medletno rast, prihodki od programske opreme in storitev pa so dosegli nova rekorda,« je povedal Yuanqing Yang, predsednik in izvršni direktor družbe Lenovo, in dodal: »V času, ko se svet še naprej prilagaja »novi normalnosti«, smo prepričani v dolgoročni potencial rasti prodaje potrošniških naprav in infrastrukture v oblaku. Še naprej bomo izkoriščali svoje temeljne kompetence operativne odličnosti in globalne proizvodnje, hkrati pa pospeševali našo storitveno preobrazbo, da bi bolje izkoristili priložnosti in spodbudili trajnostno rast.«

Napoved glede prihodnjega poslovanja

V letu 2020 se bo panoga računalništva še naprej soočala z različnimi industrijskimi dejavniki, ki vplivajo na ponudbo in proizvodnjo, vključno s stalno geopolitično negotovostjo, svetovno pandemijo COVID-19 in pomanjkanjem dobave komponent, ki jo povzroča močno povpraševanje. Vendar Lenovo vidi pozitivne obete za drugo polovico leta z novo globalno normo dela, učenja in igranja od doma, ki spodbuja dolgoročne trende rasti povpraševanja po napravah in storitvah ter infrastrukturi v oblaku. Skupina Lenovo pričakuje, da bo celotni trg osebnih računalnikov daleč presegel trenutne napovedi analitikov in se bo v koledarskem letu 2020 približal številu 300 milijonov enot, kar je približno 25 milijonov več kot je dosegel lani.

Pregled po poslovnih področjih

Oddelek Lenovo Intelligent Devices Group (IDG) še naprej vodi rast skupine z rekordnimi prihodki skupine PC in Smart Devices Group (PCSD) v višini 11,5 milijarde ameriških dolarjev, kar je 8 % več kot v enakem obdobju lani. Ustvaril je tudi rekorden dobiček pred obdavčitvijo v višini 723 milijonov ameriških dolarjev, kar je 18-odstotna rast na medletni ravni, in s 6,3 % ohranil vodilno maržo v panogi. Lenovo je s svojo operativno zmogljivostjo, pravočasnim odzivanjem na trende dela in učenja od doma ter z osredotočenostjo na visoko rastoče in premijske segmente dosegel rekordne četrtletne rezultate. Podjetje je tudi ohranilo vodilni tržni delež na trgu osebnih računalnikov, ta sedaj znaša 23,6 %.

Oddelek Mobile Business Group (MBG) je na medletni ravni v obravnavanem četrtletju dosegel 39-odstotno rast prihodkov in se vrnil v zelene številke ter nadaljeval močno okrevanje po vplivu COVID-19. Rast prodaje v Latinski Ameriki in Severni Ameriki se je še bolj utrdila, medtem ko se je rast v Evropi in azijsko-pacifiški regiji dodatno pospešila. V obravnavanem četrtletju so bili tudi ključni inovacijski mejniki z uvedbo zložljivega pametnega telefona Razr 5G in prvega namenskega igričarskega telefona podjetja blagovne znamke Lenovo Legion. Podjetje bo še naprej izkoriščalo svoj močni portfelj izdelkov in inovacije 5G za spodbujanje prihodnje donosne rasti.

Oddelek Data Center Group (DCG) je prav tako nadaljeval z rastjo obsega poslovanja, na medletni ravni je prihodke povišal za 11 % na 1,48 milijarde USD ob izboljšani donosnosti. Segment ponudnikov storitev v oblaku je še naprej rasel, prihodek se je medletno povečal za 34 %, močno rast so beležili v vseh regijah. Temelj tega rezultata je trajna naložba Lenovo v lastno načrtovanje in proizvodnjo, ki je prinesla veliko zmago pri oblikovanju lastnih osnovnih plošč in sistemov. Prihodki od podjetij vseh velikosti so bili zelo izenačeni, skupno pa so za 3 odstotne točke presegli tržno napoved. Dvoštevilčno rast poslovanja so beležila tudi področja programsko opredeljene infrastrukture (22 %), hrambe podatkov (15 %), programska oprema (47 %) in storitev (11 %). Dodatno področje rasti v tem segmentu je nedavno napovedano partnerstvo Lenovo s podjetjem SAP. Lenovo TruScale Infrastructure-as-a-Service v kombinaciji s SAP HANA Enterprise Cloud strankam omogoča, da svoje občutljive podatke hranijo na svoji lokaciji, pri čemer jim omogoča prilagodljive zmogljivosti po modelu plačila po dejanski porabi.

Lenovov oddelek za inteligentno preobrazbo je v drugem četrtletju zabeležil močan zagon z dvomestno rastjo v vseh svojih segmentih. Rezultati dokazujejo njegov pomen in vlogo dolgoročnega katalizatorja rasti za celotno skupino. Rešitve s področja interneta stvari so na medletni ravni zabeležile več kot 36-odstotno rast, medtem ko sta pametna infrastruktura (21 %) in pametne vertikale (72%) dosegli močno dvomestno rast prihodkov*. Programska oprema in storitve so medletno zrasle za 39 % in dosegle nov rekord v višini 1,2 milijarde ameriških dolarjev*, kar trenutno predstavlja več kot 8,5 % prihodkov skupine. Tudi dodatne storitve in programska oprema, upravljane storitve in rešitve so beležile hitro rast, prihodki iz naslova e-trgovine pa so se medletno povečali za več kot 40 %.
* fakturirani prihodek

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Pametna ptičja hišica slovenskih korenin 1
slo81a  |  nevem v čem je smisel
Amazon s posebno tehnologijo nad spletne pira... 1
bojan  |  tole bo menda konec VPNjev
Resne težave za uporabnike telefonov iPhone 1... 3
slo81a  |  čefur pejd domov koze past in ovce nateg...
Izmerite telesno temperaturo, utrip in nasiče... 2
slo81a  |  za merjenje kisika sem naročil,ne dela s...
Tudi pošiljanje mailov onesnažuje okolje 1
slo81a  |  povejte to maršalu Twitoju.