Računalništvo, telefonija
19.08.2019 10:08
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lenovo poslovno leto začel z najvišjo rastjo v industriji in podvojenim dobičkom

Družba Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je danes objavila rezultate prvega finančnega četrtletja poslovnega leta 2019-2020. Dobiček pred obdavčitvijo se je glede na lansko obdobje skoraj podvojil (240 milijonov USD v primerjavi s 127 milijonov USD), prav tako tudi čisti dobiček, ki je znašal 162 milijonov dolarjev (lansko leto 85 milijonov USD). Zaslužek na delnico je znašal 1,37 centa ameriškega dolarja.
Lenovo poslovno leto začel z najvišjo rastjo v industriji in podvojenim dobičkom
Lenovo poslovno leto začel z najvišjo rastjo v industriji in podvojenim dobičkom
  • Skupni prihodki rastejo že osmo četrtletje zapored – v prvem četrtletju poslovnega leta 2019-2020 so dosegli 12,5 milijarde ameriških dolarjev.
  • Dobiček pred obdavčitvijo se je glede na lansko obdobje skoraj podvojil (240 milijonov USD v primerjavi s 127 milijonov USD).
  • Čisti dobiček je znašal 162 milijonov dolarjev (lansko leto 85 milijonov USD).
  • Vsak četrti nov računalnik na svetu je računalnik proizvajalca Lenovo, zahvaljujoč rekordnemu tržnemu deležu 24,9 %.
  • “Letošnje poslovno leto se je začelo odlično. Odlični rezultati tega četrtletja so vnovičen dokaz, da inteligentna preobrazba podjetju Lenovo omogoča trajnostno, donosno rast v današnjem dinamičnem in spreminjajočem se svetu. Naša vztrajna izvedba in operativna učinkovitost nam omogočata, da svojo vizijo oživimo in ustvarjamo pametnejšo tehnologijo za vse,” je povedal izvršni predsednik in direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.


    Globalno tržno okolje

    Rezultati prvega četrtletja nakazujejo, da Lenovo še naprej uspešno napreduje na trgu in vodi globalni tehnološki sektor kljub vseevropskim geopolitičnim in trgovinskim negotovostim. Lenovo je boljši od večine podjetij v panogi, saj ima globalno uravnotežene dohodke, prisoten je na 180 tržiščih, in bolj prilagodljive proizvodne temelje v večinsko svoji lasti. Materialni vpliv na poslovanje je zanemarljiv. V prihodnje bosta globalno delovanje in širina poslovanja družbi zagotavljali odlično izhodišče za upravljanje zapletenih in dinamičnih tržnih razmer, hkrati pa prinašali trajnostne dolgoročne rezultate.


    Pregled poslovanja

    V obravnavanem četrtletju je oddelek računalnikov in pametnih naprav (PCSD), ki sodi pod okrilje oddelka Intelligent Devices Group (IDG), dosegel dvomestno, kar 12-odstotno rast prihodkov ob rekordnem dobičku prvega četrtletja, s čimer je še izboljšal dobičkonosnost poslovanja, ki je že sicer vodilna v panogi. Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 524 milijonov USD oziroma 98 milijonov USD več kot v lanskem četrtletju. Regija Amerik in azijsko-pacifiška regija sta dosegli 20- oziroma 40-odstotno letno rast in ustvarili vsaka več kot 2 milijardi USD prihodkov, rast pa so zabeležile prav vse regije, vključno s Kitajsko in EMEA, kar potrjuje geografsko uravnoteženo in trajnostno poslovanje družbe.


    Prodaja računalnikov je rezultate rast trga presegla za več kot 13 odstotnih točk. Lenovo je ohranil položaj nesporno vodilnega proizvajalca računalnikov, saj njegov globalni tržni delež dosegel nov rekord in znaša 24,9 %. To pomeni, da je vsak četrti nov računalnik blagovne znamke Lenovo.


    K odličnim rezultatom so največ prispevale inovacije, k strankam usmerjen portfelj izdelkov, ter stalna osredotočenost na operativno odličnost. Ta strategija je podjetju omogočila, da je znatno preseglo rezultate tekmecev v kategorijah delovnih postaj, tankih in lahkih računalnikov, monitorjev, igričarskih računalnikov in prenosnih računalnikov Chromebook. V prihodnosti bo oddelek računalnikov in pametnih naprav še naprej spodbujal doseganje vodilne dobičkonosnosti na trgu s poudarkom na premijskih segmentih ter inovacijah na področju rešitev pametnega interneta stvari in z razvojem novih naprav za dom in pisarno.

    Oddelek mobilnih rešitev (MBG) je znova izboljšal dobičkonosnost četrtletja in izboljšala dobiček pred obdavčitvijo za 100 milijonov dolarjev. Na severnoameriškem trgu je rast prodaje tržno povprečje presegla za več kot 37 odstotnih točk, marža pred obdavčitvijo pa se je medletno izboljšala za 14 odstotnih točk. Tudi poslovanje v Latinski Ameriki se je nadaljevalo z odličnimi rezultati, saj je regija dosegla rast že 11 četrtletje zapored.


    V prihodnosti bodo mobilne rešitve še naprej ohranjale dobičkonosnost, podjetje pa iskalo priložnosti za spodbujanje dobičkonosne rasti na novih trgih z novimi inovativnimi izdelki.


    Oddelek rešitev za podatkovne centre (DCG) je že osmo zaporedno četrtletje izboljšal dobičkonosnost poslovanja. Prihodki od prodaje rešitev za hrambo podatkov so medletno zrasli za več kot 80 %, medtem ko je programsko opredeljena infrastruktura (SDI) znova rasla z dvomestno stopnjo rasti. Skupni prihodek se je zmanjšal zaradi majhnega števila velikih odjemalcev v oblaku, ki so zmanjšali obseg nakupov po hitri rasti infrastrukturnih rešitev v preteklem letu, in nižjih povprečnih prihodkov na napravo zaradi padanja cen komponent. Na področju visoko zmogljivega računalništva je podjetje še utrdilo vodilni položaj na seznamu Top 500 superračunalnikov, saj je izdelalo kar 173 najzmogljivejših sistemov na svetu, ki delujejo na 20 trgih, z njimi pa še naprej podpira prebojne znanstvene raziskave in aplikacije po vsem svetu.


    Skupina Lenovo se bo še naprej širila kot celovit ponudnik rešitev za podatkovne centre, saj strankam ponuja rešitve za programsko opredeljeno infrastrukturo, hrambo podatkov, omrežne rešitve, visokozmogljivo računalništvo, umetno inteligenco, internet stvari, pri čemer bo podjetje še okrepilo lasten razvoj in proizvodnjo na področju hiper skalabilnih rešitev. Poleg tega bo podjetje še izboljšalo tržno prisotnost in operativno odličnost za doseganje nadpovprečne rasti in dobičkonosnosti.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več