Računalništvo, telefonija
03.02.2016 14:41

Deli z drugimi:

Share

Lenovo z 21,6-odstotnim globalnim tržnim deležem v svetu računalništva postavil nov rekord

Družba Lenovo nadaljuje učinkovito poslovanje. V tretjem poslovnem četrtletju 2015/2016, ki se je za podjetje končalo konec decembra, je družba ustvarila za 12,9 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Lenovo je ob tem ustvaril za 397 milijonov ameriških dolarjev dobička (pred obdavčitvijo), kar je 17 odstotkov več kot v preteklem poslovnem letu.
Lenovo logo
Lenovo logo

Odločitev o prenovi poslovanja se Lenovu že obrestuje. Ukrepi, sprejeti avgusta lani, dajejo prave rezultate, največji proizvajalec računalnikov na svetu pa je na dobri poti, da letos uresniči 1,35 milijarde prihrankov. Tako bo podjetje še okrepilo svojo konkurenčnost, ki sicer temelji na inovacijah in brezhibni izvedbi. Prenova zajema poslovne modele, poslovne procese in druge organizacijske ukrepe, vse z namenom zagotavljanja zdravega poslovanja družbe.

“V zaključenem četrtletju, ki so ga zaznamovali globalno ohlajanje gospodarstev, valutna nihanja na ključnih trgih ter nadaljnji upad računalniškega trga, smo uspeli realizirati rekorden dobiček in še okrepiti poslovanje na področju mobilnih naprav,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing in dodal: “Konsolidacija na področju računalništva se bo nadaljevala, inovativne kategorije naprav bodo nadomeščale klasične računalnike. Veliko vlagamo v rast na področju mobilnih rešitev, tako z inovativnimi izdelki kot premijskimi blagovnimi znamkami. Na področju strežnikov in poslovnih rešitev pa skupaj s strateškimi partnerji pripravljamo vrsto novih tehnologij.”

Področje računalništva, poimenovano PC Group, ki ustvari večinski delež prihodkov družbe Lenovo, saj je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 8 milijard ameriških dolarjev prihodkov, ostaja ena ključnih kategorij poslovanja. Čeprav je prodaja računalnikov konec lanskega leta močno nazadovala, tudi Lenovo je prodal 12 odstotkov manj računalnikov, je družba ohranila vodilni položaj v panogi že 11. četrtletje zapored. Še več, močno so nazadovali tudi konkurenti, zato Lenovo danes na področju računalništva obvladuje 21,6 odstotka globalnega trga, kar je nova rekordna vrednost. Lenovo je v preteklem četrtletju prodal 15,4 milijona računalnikov in imel kar 6,7 odstotne točke boljši rezultat od tržnega povprečja. Za 1,7 odstotne točke je tržni delež okrepil tudi na matičnem trgu in na Kitajskem sploh prvič presegel mejo 40 odstotkov tržnega deleža.

Mobilni izdelki in rešitve, predvsem pametni telefoni Lenovo in Motorola, tablice s sistemom Android in pametni televizorji, so zbrani v skupini Mobile Business Group, ki je ustvarila 3,2 milijarde dolarjev prihodkov. Glede na preteklo leto je rezultat nazadoval za 4 odstotke, predvsem na račun manjšega obsega prodaje pametnih telefonov – družba je sicer v preteklem koledarskem četrtletju prodala 20,2 milijona pametnih telefonov. Prestrukturiranje področja mobilnih rešitev in uvedba strategije dveh blagovnih znamk že prinaša rezultate, prodaja pametnih telefonov Motorola se je povečala za četrtino.

Poslovne rešitve, ki jih trži oddelek Enterprise Business Group, so ustvarile 1,3 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. Strežniki System x so dosegli skoraj milijardo prihodkov. Objavljena partnerstva s podjetji Nutanix, Red Hat in SAP pa bodo skrbela za strmo rast te skupine izdelkov in storitev tudi v prihodnje.

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v tretjem poslovnem četrtletju 2015/2016 zabeležila 15-odstotni padec ob 3,5 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, družba pa je v regiji dosegla 19,4-odstotni tržni delež. Poslovni rezultat so zaznamovali upad prodaje računalnikov, ki je tudi posledica slabših valutnih razmerij, ter krepitev prodaje mobilnih naprav (+48%). Regija EMEA sicer predstavlja 27 odstotkov vseh prihodkov družbe. Lenovo je še naprej vodilni proizvajalec računalnikov v številnih državah regije EMEA in se je še bolj utrdil na drugem mestu v regiji.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več