Računalništvo, telefonija
02.11.2016 12:15
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Letos sta vroči temi internet stvari in pametna omrežja

Letos sta vroči temi internet stvari in pametna omrežja
Letos sta vroči temi internet stvari in pametna omrežja

Posvetovanje o informatiki v energetiki (PIES) si svojo pot v informatiki v energetiki utrjuje že od leta 2008, ko je bilo posvetovanje prvič organizirano. Prvotni namen, ki se vse do danes ni spremenil, je bil ustvariti platformo za izmenjavo dobrih praks iz informacijskega področja v energetskih podjetjih. Dejansko se večina akterjev na energetskem področju dandanes srečuje z zelo podobnimi izzivi, zaradi organizacijske razdrobljenosti in nepovezanosti, pa se z njimi na žalost zaradi prevelike nepovezanosti znotraj sektorja spopada vsak sam.

Ob dejstvu, da je tudi v energetiki prišlo do ključnih premikov s prodorom novih tehnologij, alternativnih virov in pametnih omrežij, pa je povezovanje, kot ga omogoča PIES, postalo že skorajda nekakšna nuja, saj je kakršenkoli učinkovit razvoj brez aktivnega in sprotnega sodelovanja informacijsko komunikacijskih tehnologij dejansko nemogoč. Iz tega izhaja tudi drugi namen PIES-a, t.j. osveščanje odgovornih v energetiki o pomenu IKT in emancipacija informacijske stroke v okoljih, kjer je dolga leta veljala bolj za ‘nujno zlo’ kot potrebo.

Kot vse kaže, je bil namen in cilj posvetovanja z leti dosežen, saj se vsakoletno na dogodku zbere lepo število ljudi. Statistika PIES-a 2015 pa je z 22 predstavljenimi strokovnimi članki, več kot 30 domačimi in tujimi predavatelji ter 115 udeleženci, dovolj zgovorna že sama zase. PIES je tako v strokovnih krogih informatikov v energetiki postal prepoznavna in spoštovana blagovna znamka, stičišče izmenjave dobrih praks ter strokovnih dosežkov.

Potenciale, ki jih odpira udeležba na takšnem srečanju s pridom izkoriščajo ponudniki, za nevsiljivo nagovarjanje udeležencev in utrjevanje svoje prisotnosti znotraj enega redkih, še učinkovitih sektorjev slovenskega gospodarstva, to je slovenske energetike. Letos pa se nam bodo prvič pridružili tudi kolegi s sosednje Hrvaške.

Osrednja tema letošnjega posveta bo Asset management; upravljanje s sredstvi v energetiki. V sklopu tega se nam obeta kar nekaj zanimivih predavanj, in sicer: “Asset management” v dobi kognitivnih tehnologij (Trendi in primeri iz prakse), ki ga bo imela Boštjan Gabrijelčič iz IBM-a, o upravljanju IKT storitev bo spregovoril mag. Peter Fajfar iz Elektra Ljubljana, o informacijski podpori učinkovitemu upravljanju s sredstvi ter o določanju prioritet naložb iz naložbenega portfelja podjetja pa bodo spregovorili gostje iz Eles-a.

Program bo sicer potekal še v treh sekcijah:

  1. Poslovna informatika (mobilne aplikacije, energetika v »oblaku«, poslovna analitika),
  2. Pametna omrežja in Internet stvari (napovedovanje v energetiki),
  3. Procesna informatika (nadzor in statistika, vodenje – elektrika, plin, toplota, tehnološka para).

Na samem dogodku pa se bosta odvili tudi dve okrogli mizi:

  1. Strategija IT: kako obvladovati IT v energetskih podjetjih, dr. Rok Rupnik, PMP,
  2. Integracija tehničnih sistemov in obvladovanje podatkov v podjetjih elektroenergetskega sektorja, Andrej Souvent, EIMV.

Vsakoletni obiskovalci in tudi tisti, ki PIES odkrivajo na novo, nas s svojimi odzivi utrjujejo v prepričanju, da energetsko okolje ta dogodek potrebuje, da je koristen in da se znanje ter izkušnje na njem oplemenitijo ter uspešno vračajo in implementirajo v bazi.

Več informacij in prijava na www.pies.si.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več