Računalništvo, telefonija
15.09.2018 10:55

Deli z drugimi:

Share

Letošnja prestižna nagrada CIO v roke Barbari Tekavec Verlič iz Pivovarna Laško Union

Letošnja prestižna nagrada CIO v roke Barbari Tekavec Verlič iz Pivovarna Laško Union
Letošnja prestižna nagrada CIO v roke Barbari Tekavec Verlič iz Pivovarna Laško Union

Na letošnjem CIO leta so v ospredje postavili upravljanje informacijsko komunikacijskih tehnologij v obdobju gospodarske rasti, ki je v Sloveniji v tem trenutku visoka, kar predstavlja veliko priložnost za investicije v tehnološki razvoj ter digitalizacijo poslovanja. Skupaj s priznanimi domačimi in tujimi strokovnjaki so ključne teme srečanja večja ambicioznost managerjev pri investicijah, kadrovske ovire in kronično pomanjkanje strokovnjakov kot ena od ključnih ovir tehnološkega razvoja sodobne slovenske družbe.

Podeljen je bil 12. prestižni naziv CIO leta, ki ga je za svoje delo in prispevek prejela Barbara Tekavec Verlič, IT managerka v Pivovarni Laško Union d.o.o. Drugič je bila podeljena nova kategorija nagrade, »Digitalna preobrazba leta«, katere laskavi naslov je prejelo podjetje BTC d.d., Ljubljana.

Gospodarska rast v Sloveniji je visoka in gospodarske družbe so pred izzivi širitve, investicij in razvoja. Tehnologija je pri tem ključni dejavnik, digitalna transformacija pa temeljna konkurenčna prednost bodočnosti. Kar se dogaja v ZDA in svetu v trgovinski panogi npr. zaradi Amazona, bo v prihodnjih desetih letih v vseh panogah. Prihranjeno ne bo nikomur. Kako se bodo odzvala slovenska podjetja, ali se spi na lovorikah gospodarske rasti zadnjih letih, kaj je potrebno storiti, da se zgodijo ključni koraki in premiki, so teme, o katerih se govori danes na Brdu pri Kranju.

V okviru osrednje teme konferenčnega dela Upravljanje IT v času konjunkture in novih tehnoloških izzivov bo Klod Kolaro, podpredsednik in glavni direktor podjetja Comtrade System Integration International, imel predavanje z naslovom Ali dohajate digitalno preobrazbo, Pawel Bialka, izvršni partner v analitskem podjetju Gartner, pa bo analiziral vlogo direktorja/vodje informatike v digitalnem obdobju.

Tomaž Gorjup, COO v MojeDelo.com, bo predstavil pregled zaposlovanja IT-kadra in kaj se lahko iz tega naučimo. Psihologinja Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE, bo razložila, kako do IT kadrov in kako jih obdržati v času največjih izzivov ter konjunkture. Na koncu bo potekala še okrogla miza, ki bo zaokrožila celotni vsebinski del s sogovorniki, med katerimi bodo že omenjeni predavatelji, direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, mag. Sonja Šmuc, dr. Ciril Kafol iz Informatika d.d. in g. Matej Šošterič iz Comtrade d.o.o.

Prejemnica že 12. CIO priznanja za posebne dosežke na področju informatike je Barbara Tekavec Verlič.

»Barbara Tekavec Verlič, IT managerka v Pivovarni Laško Union, si je prislužila visoke ocene kot ključna povezovalka poslovnih področij in informatike pri ustvarjanju zasnove in izvajanju celovite digitalne strategije v Pivovarni, iskanju konkretnih rešitev in njihovi implementaciji. Pomembno je prispevala, da je obsežna digitalizacija v Pivovarni Laško Union postala ena temeljnih prioritet v strategiji poslovanja. Med drugim je vodila eno najbolj obsežnih implementacij na področju nabave, ki je pripeljala do višje avtomatizacije poslovnih procesov ter večje transparentnosti in poslovne učinkovitosti. Pomembno je pomagala tudi pri preboju na področju poslovne analitike v prodaji, financah in kontrolingu, kjer so bistveno optimizirali čas, ki ga zaposleni potrebujejo za pripravo in obdelavo podatkov. Posebej je treba poudariti prispevek pri dokončanju popolne integracije v Heinekenovo omrežje ter zagotavljanju celovite podpore poslovnim procesom in izboljšanju podpore uporabnikom.«, je v obrazložitvi za podelitev nagrade zapisal strokovni odbor CIO leta.

»Počutim se izredno počaščeno, da sem bila s strani Odbora CIO izbrana za CIO leta 2018 pa tudi izredno ponosna, da je moje dolgoletno delo vidno. Zavedam se, da je nagrada sklop mnogih dejavnikov od tega da lahko delam v vzpodbudnem delovnem okolju Pivovarne Laško Union, da imam izvrstno IT ekipo, na katero se lahko vedno zanesem, pa tudi da moji nadrejeni verjamejo vame.« je povedala Barbara Tekavec Verlič.

Na CIO leta je zaradi pomena in ključne vloge digitalne preobrazbe podjetij v globalni konkurenčnosti letos drugič podeljena tudi nagrada »Digitalna preobrazba leta 2018«, katere glavni cilj je promovirati IT panogo kot ključnega tehnološkega podpornika in razvijalca. Prejemnik nove prestižne nagrade je BTC City oz. BTC d.d., ki je na področju digitalizacije naredilo korake, ki daleč presegajo slovenske okvire in so usmerjeni na globalni trg.

»Podjetje BTC je v treh desetletjih izvedlo temeljito preobrazbo, iz specializirane logistično-skladiščne družbe v sodobno, odprto družbo, da bi na koncu nadaljevalo z digitalno preobrazbo. V zadnjih letih je pri tem doseglo izjemne rezultate. Vzpostavilo je ABC pospeševalnik za zagonska podjetja, razvilo inovativno testno okolje BTC Living Lab, s tehnološko dovršeno infrastrukturo ter vzpostavilo Inovacijsko pisarno, ki skrbi za motivacijo in dvig inovativnosti v podjetju. Hkrati je uspešno zagnalo projekt za samovozeča vozila Autonomous Vehicles Living lab, edinstvenega razvojnega in raziskovalnega testnega območja za povezana vozila ter razvoj rešitev na področju mobilnosti prihodnosti.

Vzpostavilo je močno povezavo s poslovnimi partnerji na območju in ustanovilo Kompetenčni center, kjer je povezalo šest partnerjev. Uspešno je zaključilo projekt Digitalnega voznika. V zadnjem letu je začelo vstopati tudi v novo področje Blockchain tehnologijo s projektom Eligma, v katerem prepletajo digitalno in resnično okolje BTC Cityja Ljubljana, kjer je s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov omogočeno tudi plačevanje v kriptovalutami. BTC v svoj ekosistem vključuje mlade, talentirane in perspektivne posameznike in podjetja iz celega sveta, katerih znanje in delovanje sta usmerjeni v razvoj in ustvarjanje novih pametnih rešitev. BTC je s svojim napredkom in poslovnim modelom vzor izjemnega znanja, volje, inovativnosti ter možni model bodočega razvoja slovenske tehnološko napredne družbe.« je povedal Gregor Jemec, direktor podjetja Housing Co., ki organizira podelitev.

Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v družbi BTC d.d., »V družbi BTC sprejemamo izzive, ki jih za delovanje organizacij prinašata hiter tempo digitalizacije in razmah tehnologije. Preko spodbujanja inovativnosti negujemo prebojne rešitve in ustvarjamo priložnosti za krepitev lastne konkurenčnosti ter uvajanje izboljšav za širšo družbo in okolje. Veseli nas, da je odbor za podelitev nagrade prepoznal dodano vrednost naših projektov digitalizacije, s katerimi uresničujemo strategijo razvoja podjetja do leta 2020, ki vodi do uveljavitve vizije odprte družbe.«

Dogodek CIO leta se je zaključil z mnogimi odgovorjenimi pa tudi odprtimi vprašanji kako se bo slovenska družba in gospodarstvo odzvalo na številne izzive digitalizacije in globalizacije, ki tudi z gospodarsko rastjo niso nič manjši ter kako bomo zagotovili konkurenčnost v globalnem okolju, ki se vedno bolj koncentrira na vse manjše število globalnih družb, kjer je vse manj prostora za lokalna podjetja.

Več informacij o dogodku se nahaja tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več