Računalništvo, telefonija
23.03.2018 10:06

Deli z drugimi:

Share

Lov na rekorde v smučarskih skokih

Z uporabo računalniškega vida so raziskovalci razvili sodoben video sistem za natančno merjenje smučarskih skokov v realnem času.
Sistem merjenja dolžine smučarskih skokov
Sistem merjenja dolžine smučarskih skokov

V zadnjih letih smo priča novemu razcvetu športa smučarskih skokov v Sloveniji, predvsem na krilih uspehov Petra Prevca in ostalih članov slovenske moške in ženske reprezentance. Z vse večjim zanimanjem od najmlajših kategorij naprej naraščajo tudi obremenitve trenerskega kadra ter organizatorjev in strokovnih delavcev na tekmovanjih vseh kategorij.

Nov sistem za merjenje dolžine smučarskih skokov, ki so ga s pomočjo računalniškega vida razvili na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (FRI UL), obeta večjo natančnost v lovu na nove rekorde smučarskih skakalcev in letalcev. Navdih za razvoj takega sistema je bila želja, da bi skakalni klubi, v katerih trenirajo bodoči rodovi naših orlov, dobili dostopen video merilni sistem, ki bi mladim ponudil podobne pogoje, kot jih imajo vrhunski tekmovalci.

Natančnost, dostopna vsem

Sistem uporablja nabor cenovno dostopnih orodij, od uporabnika pa ne zahteva kompleksnega poznavanja računalništva. Skakalni klub potrebuje le videokamero in prenosni računalnik z nameščeno aplikacijo, ki so jo posebej za merjenje dolžine skokov razvili na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Kamera mora biti fiksno nameščena tako, da posnameta največji možni del doskočišča. Pred opravljanjem meritev je treba opraviti preprosto kalibracijo aplikacije. To pomeni, da v oknu aplikacije nad videoposnetek doskočišča položimo merilno mrežo, ki ustreza dolžinam, označenih ob robu skakalnice. Mesto pristanka aplikacija približno določi s pomočjo računalniškega vida na podlagi drže telesa in položaja smuči. Ko program zazna, da so smuči v celoti pristale, uporabniku poda možnost ročnega popravka izmerjene dolžine skoka.

V okviru projekta fakulteta sodeluje s Smučarsko zvezo Slovenije in več skakalnimi klubi. V skakalnem klubu Triglav iz Kranja, trener, ki je sodeloval pri razvoju aplikacije, sistem poizkusno uporablja na svojih treningih. Na klubskem nivoju aplikacija omogoča izvajanje video meritev, baza posnetkov doskokov pa je neprecenljiva pomoč pri treningu, saj omogoča analizo in posledično odpravljanje skakalčevih napak. Aplikacija predstavlja možnost dviga kakovosti treningov in posledično tudi uspešnosti skakalcev na tekmovanjih, tako v mlajših kategorijah, kot tudi kasneje. Zaradi hitrejših meritev bo aplikacija omogočala hitrejši potek množičnih tekmovanj v mlajših kategorijah, kar jih bo naredilo zanimivejša in časovno sprejemljivejša, saj se ne bodo vlekla čez pol dneva ali več, kar je dandanes običajno.

Hitrejše meritve bodo skrajšale čas tekmovanj

V Sloveniji se pod okriljem Smučarske zveze Slovenije (SZS) letno izpelje več kot 100 skakalnih tekmovanj v vseh kategorijah. Meritve dolžin na tekmovanjih nižjih rangov in mlajših kategorij sedaj opravljajo ročno, brez videa. Ob doskočišču stoji več merilcev, ki s prostim očesom ocenijo dolžino skoka skakalca, ki mimo njih tudi na najmanjših napravah prileti s hitrostjo večjo od 10 m/s. To pomeni, da morajo merilci s prostim očesom zaznati mesto pristanka na 0,25 metra natančno v samo 0,025 sekunde. Takih tekmovanj se udeleži tudi do 200 tekmovalcev, zato trajajo tudi po 7 ur in več. V tako dolgem časovnem obdobju se zbranost merilcev močno poslabša. Po meritvah, ki so jih na FRI UL opravili v okviru projekta, relativne napake merilcev presegajo 10 odstotkov. Takšna napaka bi na velikanki pomenila kar 25 metrov.

Tudi v svetovnem pokalu sistem merjenja ostaja ročen, četudi si pri merjenju že skoraj 20 let pomagajo z videom. Celoten merilni sistem se običajno postavlja dva dneva. Potrebno je namestiti in umeriti sistem, ki ga sestavljajo dve do štiri kamere, ki pokrivajo večji del doskočišča in napeljati med 10­ in 20 kilometrov kablov. Dolžino skoka s posnetkov izmerita dva operaterja s posebno licenco, ob doskočišču pa stojijo merilci, katerih meritve veljajo v primeru odpovedi sistema, ali če tekmovalec doskoči izven območja, ki ga pokrivajo kamere. Trenutni sistem, ki ga uporabljajo na svetovnem pokalu, je tehnično, kadrovsko in časovno zahteven projekt. Sistem je potreben konceptualne prenove s posluhom do možnosti, ki jih razvoju športa ponuja računalniška tehnologija.

»Želimo si, da bi naš sistem postal nov standard merjenja dolžin smučarskih skokov tako na treningih, kot tudi na državnih prvenstvih in mladinskih pokalih. Po uspešnem testiranju bomo skušali sistem predstaviti kateremu od podjetij, ki izvajajo video meritve v celinskem in svetovnem pokalu. Če bi nam uspelo doseči dogovor, bi lahko sodelovali celo na tekmah najvišjega ranga,« pove izr. prof. dr. Matjaž Kukar s Fakultete za računalništvo in informatiko, in doda: »S projektom želimo nadaljevati. V načrtu imamo še kar nekaj izboljšav, ki so plod sodelovanja s skakalnimi klubi. Ena izmed prioritet je zagotovo vzpostavitev omrežne povezave med kamero in računalnikom, s čimer bo omogočena uporaba slikovne in zvočne informacije, ter zanesljiva izvedba meritve v realnem času«.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več