26.08.2015 11:08

Marketing automation v treh minutah

Marketing automation v treh minutah

Tudi zahtevno tematiko, kot je marketinška avtomatizacija, je mogoče razložiti na enostaven in razumljiv način. Madwise skozi serijo vprašanj pojasni, kaj je marketing automation, kako deluje in kako zagotavlja želene prednosti. Branje vzame tri minute.

1. Zakaj prodaja in marketing ne dosegata ciljev?

Ker ne vesta, kako potencialni kupec nakupuje in mu zato tudi ne moreta pomagati. Splet je spremenil navade potrošnikov in preko 70% nakupne poti se zgodi na spletu. Za razumevanje njihovega obnašanja in komunikacijo z njimi potrebujete ustrezno tehnologijo (marketing automation). Če te ni, se komunikacija s kupcem začne prepozno in ne more več prevesiti tehtnice na vašo stran.

2. Kako torej izgleda nov nakupni proces?

Kupec ugotovi, da ima nek izziv in v udobju svojih naprav poljubno veliko časa nameni raziskovanju svojih interesov in želja. Pri investicijah (tako zasebnih in poslovnih) je vedno bolj previden in pred odločitvijo želi veliko informacij. Splet do njih zagotavlja enostaven dostop, ne da bi bilo potrebno govoriti s svetovalci/prodajalci podjetij. Želene odgovore pa mu lahko v obliki blog zapisov, vodičev, e-knjig oziroma ustreznega formata zagotovite vi – če veste, kaj potrebuje.

3. Kje je težava?

V neskladju nakupne poti kupca in prodajnega procesa podjetja.

Kupec v prvih treh četrtinah nakupne poti raziskuje, išče odgovore na vprašanja in primerja. Ko je pripravljen in želi več, pokliče ali obišče tistih nekaj podjetij, ki so mu na njegovem popotovanju najbolj pomagala. Če torej niste z njim že od začetka, je precej manjša verjetnost, da boste v njegovem izboru.

Na drugi strani pa prodajalci velikokrat kličejo vse kontakte, ki so jih zbrali na dogodkih, sestankih ali preko obrazcev na spletni strani. Recimo, da klasičnim desetim odstotkom prodajo, na preostalih 90 pa se pozabi. Ti preprosto še niso v zadnji etapi nakupne poti in potrebujejo drugačne informacije. Ker jih ne dobijo pri vas, gredo iskat drugam … in čez mesec ali dva kupijo drugje.

4. Kako težavo odpravi marketinška tehnologija?

Digitalni svet ničel in enic je omogočil enostaven dostop do množice informacij. Ta isti digitalni svet pa omogoča tudi sledenje obnašanja svojih uporabnikov. Marketing automation sistem tako beleži premikanje vsakega obiskovalca na vaši spletni strani in mu na podlagi avtomatiziranih pravil (ta definirate vi) dostavlja dodatne vsebine. Če so ustrezne, pomagajo pri odločitvi za nakup.

5. Kako marketing automation deluje?

6. Kaj zna?

Poleg spremljanja obnašanja obvlada tudi sestavljanje in pošiljanje e-mailov, pristajalne strani in obrazce za zajem podatkov, pripravo marketinških kampanj oziroma programov, avtomatizirano pošiljanje sporočil, točkovanje kontaktov, segmentacijo, podrobno analitiko in še in še. V povezavi s CRM sistemom omogoča enostavno sledenje in optimizacijo marketinških investicij.

7. Kako omogoči doseganje marketinških ciljev?

S zmogljivostjo priprave pristajalnih strani in obrazcev omogoča generiranje novih leadov, s pošiljanjem in sledenjem e-mailov in spletnega obnašanja pa zagotavlja negovanje leadov in do prodaje spusti le najbolj kakovostne. Prej pozabljenih 90% kontaktov tako aktivno ostaja v vašem prodajnem lijaku.

8. Kaj to pomeni za poslovanje podjetja?

Boljši leadi v praksi pomenijo, da se prodaja ukvarja le z najbolj zagretimi potencialnimi kupci in tako ne vlaga dragocenega časa v tiste, ki še niso pripravljeni kupiti. Ker pozna njihovo celotno nakupno pot, jim lažje pripravi ponudbe, ki jih preprosto ni mogoče zavrniti. Za nižjo ceno dobite več posla. Vpogled v spletno obnašanje pa kaže izjemne uspehe tudi pri up-sell in cross-sell aktivnostih.

9. Kakšna je vloga agencije?

Lokalna agencija zakupi uporabo marketing automation orodja prav tako, kot bi to storilo podjetje samo. Njena dodana vrednost se pokaže v strokovnem znanju, saj je sistem marketinške avtomatizacije že vzpostavljala. Pozna tako samo strukturo sistema, načine njegove uporabe in že izvedene dobre prakse. Ponudnikom zna postaviti zahtevna vprašanja o informacijski varnosti in integraciji. In vedno se lahko usede z vami in vam v živo odgovori na vsa vprašanja.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MADWISE
Za več informacij so vam na voljo pri MADWISE

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MADWISE? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več