Računalništvo, telefonija
24.10.2013 10:13

Deli z drugimi:

Share

MAT – v sodelovanju z NetAppovim projektom Shift

Glenn Sizemore, NetAppov tehnični inženir za marketing, je na svojem blogu spregovoril o tehnologiji oblačne virtualizacijske pretvorbe. Zato da bi popolnoma razumeli kaj njihove stranke potrebujejo, so potrebovali dve leti, zdaj pa so, v sodelovanju s Hypervisor mobilnostjo, uresničili NetAppov projekt Shift.
MAT – v sodelovanju z NetAppovim projektom Shift
MAT – v sodelovanju z NetAppovim projektom Shift

Projekt Shift je nastal v sodelovanju z vsemi oddelki NetAppa, z namenom, da svojim strankam omogočijo hitro preusmeritev delovne obremenitve s poljubnega hipervizorja na kateregakoli drugega hipervizorja. To jim je uspelo s pomočjo funkcionalnosti operacijskega sistema Data ONTAP in dobrim razumevanjem virtualizacije.

Za spremembo specifičnih razlik, ki so potrebne za kloniranje podatkovnih sklopov iz enega formata v druge, uporabljajo FlexClone. Kot primer vzemimo prehod iz VMwara na Hyper-V kjer klonirajo VMDK v nov VHD/VHDX in obenem spremenijo vso potrebno strukturo ter meta-podatke virtualnih diskov. S tem omogočijo, da lahko virtualni disk VMDK, ki teče preko NFS protokola, v parih sekundah pretvorijo v virtualni disk tipa VHD/VHDX. Do tega učinkovitega načina pridejo, ker spremenijo samo obliko datoteke, ne pa tudi vsebine virtualnega diska.

Dve leti nazaj je NetApp predstavil projekt Shift Microsoftu, le-temu se je Shift sicer zdel zanimiv, vendar ni prišlo do njegove uporabe. To pa se je z letošnjim aprilom spremenilo, ko je Microsoft izdal Migration Automation Toolkit, ali MAT. Microsoft je namreč zgradil orodje, ki rešuje največje probleme s katerimi se sooča njihova Hyper-V stranka – njihovo obstoječo infrastrukturo odstrani z VMwara.

Microsoftu je uspelo razviti orodje, ki je rešilo največji problem, ki zadeva uporabnike Hyper-V platforme. Obvladoval je sezname in evaluacijske procese, odstranil VMware orodja ter ustvaril ciljni virtualni strežnik. Vendar pa so naleteli na problem – za samo pretvorbo se je porabilo veliko časa, poleg tega pa so potrebovali dodatne diskovne kapacitete (v mnogih primerih še enkrat toliko kot je zasedla sama virtualna infrastruktura) in dodatno obremenili omrežje. To niso bili tehnični problemi ampak čista fizika – MAT mora namreč kopirati vir VMDK datotek in razdeliti vsebino datotek v ciljnega gostitelja.

Microsoft je s pomočjo NetApp-a v MAT integriral rahlo spremenjeno tehnologijo projekta Shift. Medtem pa so razširili MAT, tako da zdaj vsebuje tudi možnost migracije omrežnih nastavitev. Tehnologijo, ki so jo ustvarili skupaj imenujejo MAT (Powered by Project Shift).

Kaj vse to pomeni za uporabnike?

Če ste NetApp stranka in vas zanima migracija virtualne infrastrukture iz VMware na Hyper-V vam Microsoft v sodelovanju z NetAppom ponuja orodje, ki to migracijo izvede v približno 5 minutah. V kolikor niste NetApp stranka in želite krajši SLA, zato da bi bila migracija možna, so pripravili čarovnike za enostavno konfiguracijo novih NetApp sistemov, ki bodo olajšali samo migracijo.

Vse tiste, ki niste Hyper-V stranka vendar vas zanima sama tehnologija in podobna, lažja, mobilnost v druge smeri, uvrstite NetApp na svoj ožji seznam, saj bodo v prihodnosti naznanili nove usmeritve projekta Shift.

Blog Glenna Sizemora si lahko ogledate tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več