Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

29.08.2020      17:00
Zavod Nefiks

#mladiinkompetentni osvajajo svet

.. Ali ste vedeli, da obstajajo mladinske organizacije, ki mladim med drugim pomagajo tudi do zaposlitve? ..

Organizacije, ki mladim pomagajo do zaposlitve, s sredstvi, pridobljenimi na strukturnih skladih pripravljajo kvalitetna izobraževanja, ki mlade na manj formalen način povežejo z delodajalci. Zavod Nefiks takšne programe izvaja že več kot 10 let, prav tako pa deluje na področju beleženja neformalno pridobljenega znanja (NFI).

Beleženje neformalnih kompetenc

S pomočjo brezplačne aplikacije e-Nefiks lahko kompetence (tudi neformalno pridobljena znanja in spretnosti) vpisujete in potrjujete kar po elektronski poti. e-Nefiks je tako vodilni sistem beleležnja NFI v Sloveniji, ki mladim omogoča, da na enem mestu sistematično zberejo vse pridobljene in s strani organizacij (delodajalcev, mentorjev, itd.) potrjene kompetence.

Sistem e-Nefiks tako:

• sistematično, smiselno in natančno zapisuje kompetence mladega posameznika na enem mestu,
  • sledi trendom na ravni EU (Youthpass) in doma,
  • je spoštovan in cenjen tako doma kot v tujini,
  • je bil v sklopu projekta Nefiks zaposlitvene rešitve nadgrajen v platformo za povezovanje mladih in delodajalcev,
  • se v skladu z najnovejšimi teoretičnimi spoznanji in potrebami na trgu dela in na področju izobraževanja smiselno nadgrajuje.[1]

V zadnjem letu so za promocijo priznavanja, prepoznavanja in beleženja NFI ustvarili tudi portal beleži.si. Na portalu so predstavljena orodja za beleženje in prepoznavanje znanj, veščin in kompetenc, ki jih mladi pridobijo v neformalnem okolju, s študentskim in prostovoljnim delom ali na različnih usposabljanjih.

Usposabljanja za večanje kompetenc mladih brezposelnih

Na Zavodu Nefiks mladim svetujejo, naj se tekom formalnega izobraževanja udeležijo čim več tečajev in kompetence pridobivajo tudi s prostovoljnim delom.

V okviru projekta Nefiks karierne rešitve, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, bodo na Zavodu Nefiks v septembru in oktobru za mlade organizirali usposabljanja, ki jih bodo izvajali skupaj z Zavodom MISSS in Središčem Rotunda. Na 110-urnem izobraževanju bodo imeli mladi možnost pridobiti nove kompetence (kompetence s področja upravljanja družbenih omrežij, podjetništva in nevladništva) ter si tako olajšati vstop na trg dela. Za mlade bodo izvedli izobraževalna sklopa z naslovoma Samostojno na trg dela in Manager družbenih omrežij.

Usposabljanje Samostojno na trg dela bo udeležence usposobilo za učinkovit vstop na trg dela ali za razvijanje svoje podjetniške ideje in za delo v različnih nevladnih organizacijah, delodajalci pa jim bodo tekom usposabljanja zastavljali tudi izzive.

Usposabljanje za managerje družbenih omrežij bo udeležence usposobilo za upravljanje družbenih omrežij. Udeleženci se bodo naučili oblikovanja promocijske kampanje, osnov digitalnega marketinga, prepoznavati svoje kompetence, srečali pa se bodo tudi z delodajalci.

Za več informacij o samih izobraževanjih lahko obiščete njihovo spletno stran www.nefiks.si ali www.beleži.si.

#mladiinkompetentni

Mladi in kompetentni izhajajo iz Nefiksa. Dokaz za to so številni mladi, ki so skozi njihove projekte razvijali kompetence ter danes zasedajo odgovorna delovna mesta doma in v tujini. Da je bil njihov CV poln referenc, kompetenc in dokazov o njihovi usposobljenosti, so se tekom študija udeleževali številnih usposabljanj in izobraževanj ter tam pridobljene kompetence vestno beležili v e-Nefiks.

Mladim beleženje NFI tekom izobraževanj omogoča razvoj kompetenc z različnih področij, prav tako pa posameznik spozna svoje močne in šibke lastnosti, ki mu omogočajo lažjo karierno orientacijo in mu olajšajo vstop na trg dela. (P.R.)

[1] Blazinšek Domenis, Alenka, Cirman Hana in Tadej Košmerl. 2018. E-Nefiks. Ljubljana: Salve: Zavod Nefiks.

Povezave:NEFIKS

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Razkrit celovit seznam vseh telefonov, ki bod... 1
Tomaž 63  |  Kaj pa Huawei. A ma spet Amerika prste v...
Preverite, kdaj bo vaš telefon dobil Android ... 1
AndreoTI  |  Zavajate, da ne rečem lažete! Iz prebran...