23.06.2017      14:41
Lansiranje uličnih zbiralnikov

Mozirje in Rečica ob Savinji E-ciklirata

Projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, nad katerim bedi družba ZEOS, d.o.o., sta se danes priključili tudi občini Mozirje in Rečica ob Savinji. Na današnji slavnostni predaji sta le-te skupaj z lokalnim partnerjem Komunala Mozirje d.o.o. prejeli 6 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije.

LIFE projekt nagovarja vsa slovenska gospodinjstva k skrbnemu ravnanju s starimi aparati in baterijami, in sicer preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Sporočilo organizatorjev projekta je, da spadajo ti odpadki v posebno skupino in ne sodijo med mešane komunalne odpadke. Vsebujejo surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, ki se lahko uporabijo za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri, prav tako pa ti odpadki vsebujejo tudi težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne.

Nove zbiralnike so na dogodku pospremili na pot predstavniki lokalnega partnerja Komunale Mozirje d.o.o. ter župana obeh občin. Skupaj s direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. so podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter e-odpadke nato tudi simbolično oddali.

»V naši družbi smo začeli odpadno električno in elektronsko opremo prevzemati pred enajstimi leti. Ozaveščenost javnosti je v primerjavi z Evropo nadpovprečna, saj smo v Sloveniji lani zbrali že 51% odstotkov odslužene elektronske opreme v primerjavi s tisto, ki je bila kot nova dana na trg.« je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić in dodal: »Ker pa želimo te odstotke še povečati, smo v letu 2016 pričeli s postavitvijo uličnih zbiralnikov po Sloveniji, ki bodo občankam in občanom oddajo starih aparatov še približali.«

Direktor Komunale Mozirje Andrej Ermenc je na dogodku poudaril: »Veseli smo, da bomo našim občankam in občanom ponudili kompletno storitev za ločeno zbiranje starih aparatov in baterij. Ulični zbiralniki predstavljajo tudi pomembno ozaveščevalno komponento, ki bo vse mimoidoče opozarjala na pravilno ločevanje teh odpadkov – torej na E-cikliranje.«

»Zelo si prizadevamo, da bi imeli najlepšo občino v Sloveniji in k temu spada tudi čisto okolje, torej zelo pozdravljamo vse možnosti oddaje odpadkov. Ulični zbiralniki bodo zagotovo pripomogli k našemu cilju.« pa je dodal župan občine Mozirje Ivan Suhovršnik.

Lokacije zbiralnikov

Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta, ki se ažurira po vsaki novi postavitvi zbiralnikov na mikrolokacije. Zbiralnike je do danes prejelo že 154 občin in jih je skupaj 554.

V prvi polovici letošnjega leta je sejalna analiza pokazala dobre rezultate zbranih odpadkov v uličnih zbiralnikih, saj je bilo v zbiralnikih 96,4% malih aparatov, 2% baterij in 1,6% ostalih odpadkov. Plan praznjenja uličnih zbiralnikov je sicer predviden na 3 mesece, tako da zberejo v povprečju na en ulični zbiralnik 137 kg starih aparatov in baterij.

Kaj lahko oddate v zbiralnike

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre.

Katero gospodinjsko opravilo bi najraje avtomatizirali?

Ameriška vojska v javnem oblaku »pozabila« te... 2
samos  |  Če verjamete da vohunijo pardon spremlja...
Bi imeli zmogljiv telefon Nokia 6? 1
skeptik  |  Kao sploh in oh.... Nokia 6 je polna hro...