Računalništvo, telefonija
15.05.2015 08:01

Deli z drugimi:

Share

Na Švedskem se gradi prvi klimatsko pozitiven podatkovni center

Na Švedskem se gradi prvi klimatsko pozitiven podatkovni center
Na Švedskem se gradi prvi klimatsko pozitiven podatkovni center

V mestu Falun na Švedskem se gradi prvi klimatsko pozitiven podatkovni center na svetu. EcoDataCenter bo eden izmed 13 najvarnejših na svetu, saj bo z vrhunskimi zmogljivostmi dosegal najviše varnostne standarde. EcoDataCenter gradi elektrodistribucijsko podjetje Falu Energi & Vatten v sodelovanju s podjetjem EcoDC AB, ki bo tudi upravljalo s centrom. Podjetje Schneider Electric, pa je dobavitelj tehnologije in energetsko učinkovitih rešitev, ki so vključene v novi podatkovni center.

ICT (informacijske in komunikacijske) tehnologije predstavljajo novost na področju energetske učinkovitosti. ICT sektor porabi okoli 10 % vse energije na svetu. To se odraža v vse dražjih stroških upravljanja s podatkovnimi centri – na primer internetne tehnologije in računalništvo v oblaku. En sam podatkovni center lahko namreč porabi več energije kot srednje veliko mesto. Velik del te energije ni nikoli porabljen, saj se pretvori v toploto, ki nato izhaja v atmosfero in s tem prispeva k segrevanju globalnega in lokalnega okolja. V svetu je bilo do sedaj zgrajenih več kot tri milijone podatkovnih centrov. Glede na podatke iz raziskav, bodo emisije ogljikovega dioksida iz teh podatkovnih centrov v petih letih presegale izpuste ogljikovega dioksida letalske industrije.

Prvi klimatsko pozitiven podatkovni center

EcoDataCenter v Falunu na Švedskem bo vključen v lokalno električno omrežje, ki je leta 2013 v New Yorku prejelo nagrado Global District Energy Climate Award kot eden izmed najboljših omrežij na svetu. Odvečna toplota iz strežnikov in druge opreme se bo uporabljala za ogrevanje stanovanj v mestu Falun, saj bo podatki center povezan z lokalnim sistemom ogrevanja. Poleti bo presežek pare iz lokalne elektrarne poganjal klimatske naprave za hlajenje podatkovnega centra.

Sodelovanje med podatkovnim centrom in mestnim sistemom za ogrevanje bo privedlo do znatnega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida – tako, da bo EcoDataCenter imel negativen ogljični odtis; merjeno na letni ravni. Podatkovni center povezujemo z bolj trajnostnim energetskim sistemom, kar pomeni, da lahko uporabljamo vso razpoložljivo energijo. To pravzaprav pomeni, da bomo zgradili prvi klimatsko pozitiven podatkovni center na svetu“, je povedal Bengt Gustafsson, direktor podjetja Falun Energi & Vatten. Električna energija, ki jo bo uporabljal podatkovni center bo v celoti prihaja iz obnovljivih virov – sončna in vetrna energija ter hidroelektrarne in sekundarna biogoriva.

Varnost v kombinaciji z vrhunsko izvedbo

EcoDataCenter je projektiran tako, da bo stalno dostopen – po merilih Inštituta Uptime ima raven IV™. To je raven, ki jo danes v svetu dosega samo dvanajst podatkovnih centrov. Podatkovni center je tudi izjemno učinkovit, z zajamčeno 100 odstotno razpoložljivostjo. Poleg tega bo EcoDataCenter deloval po najvišjih možnih varnostnih standardih. S sodelovanjem z vodilnimi svetovnimi strokovnjaki s področja energetike iz družbe Schneider Electric, bo imel EcoDataCenter dostop do številnih energetsko učinkovitih rešitev in izdelkov, ki se popolnoma vključujejo v ta projekt.

„Živimo v obdobju, ko je vse več ljudi zaskrbljenih zaradi vpliva na okolje. Industrija podatkovnih centrov, ki se nahaja v samem središču današnjega in prihodnjega interneta in povezuje vse stvari (Internet of Things), se ne sme razvijati na račun uničevanja podnebja. Informacijska varnost in zanesljivost je vse bolj pomembna v poslovanju podjetij in organizacij. Zaradi tega smo izjemno ponosni, da smo del projekta, ki se bo zaključil s tem pionirskim podatkovnim centrom. EcoDataCenter je odličen primer ekološkega dizajna in dokazuje, da je mogoče biti dobičkonosen, če se razmišlja izven okvirjev“, je povedal Marc Nezet, direktor podjetja Schneider Electric na Švedskem.

Ekologija je dobičkonosna

„S projektom EcoDataCenter smo dokazali, da je lahko ekološki dizajn tudi cenejši. Podatkovni center bo energetsko znatno učinkovitejši od običajnih centrov. Povezava z lokalnim sistemom ogrevanja in hlajenja bo koristila tudi tisto energijo, ki bi se sicer zavrgla. Vse to znižuje stroške, tako naše, kot stroške našega naročnika“, je povedal Børge Granli. Prva izmed treh zgradb bo dokončana v prvem tromesečju leta 2016.

EcoDataCenter

  • Tri zgradbe, skupno 23.250 kvadratnih metrov površine
  • 18 megavatov
  • Dostopnost: 100%
  • Vir energije: sonce, veter, voda in sekundarna biogoriva
  • Varnostna klasifikacija: Tier IV™ (najvišja možna) Podatkovni center bo zaščiten z debelim betonskim zidom in naprednim varnostnim sistemom ter nadzorno mrežo.
  • Učinkovitost uporabe energije: manj kot 1.15 (Tier IV™ dizajn)
  • Ekološko sprejemljiv dizajn z zgradbami, ki imajo ameriške certifikate LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design)
  • Streha bo pokrita z nasadom homulic (Sedum) – cvetoča rastlina, ki ustvarja debel pokrov in tako hladi zgradbo preko poletja.
  • Električna energija je na Švedskem po statistikah organizacij Business Sweden, Nord Pool Spot in britanskega Ministrstva za energetiko in klimatske spremembe, 40 do 50 odstotkov cenejša v primerjavi s cenami v Veliki Britaniji.

Za več podrobnosti obiščite spletno stran ali si oglejte film: www.ecodatacenter.se. Več informacij o Business Sweden: http://www.business-sweden.se/datacenters/.

Zastopnik za Schneider Electric v Sloveniji je podjetje Advant, d.o.o.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADVANT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADVANT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADVANT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več