Računalništvo, telefonija
30.07.2019 12:14
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nadgradnja računalnika: kaj je to in kdaj je čas zanjo?

Če zmogljivost vašega računalnika peša, ni vedno rešitev v novi opremi, saj ima vsak uporabnik, ki se usede pred računalniški zaslon, specifične želje in potrebe. Je morda čas za nadgradnjo? Pred odločitvijo je vsekakor treba dobro premisliti o vseh dejavnikih.
Obstaja način, da zelo zmogljiv računalnik dobite po ugodni ceni.
Obstaja način, da zelo zmogljiv računalnik dobite po ugodni ceni.

Ko ste računalnik kupili, je bil verjetno zelo hiter, vsa okna so se vam odprla v trenutku in čakanja tako rekoč niste poznali. Danes pa računalnik vklopite in zdi se vam, da morate ob vsakem kliku, ki ga opravite, na zaslonu čakati neskončno dolgo – na koncu se okno vendarle odpre. To je zagotovo znak, da je čas za nadgradnjo vašega računalnika.

Več načinov za »osvežitev« računalnika

Za podaljševanje dobe, ko je vaš računalnik dejansko še uporaben in za njegovo optimizacijo lahko poskrbite na več načinov. Lahko na primer defragmentirate disk. Defragmentacija diska je ureditev datotek na njem. Z defragmentacijo dosežemo, da so datoteke zapisane v enem kosu, s tem pa ustvarimo največja možna področja prostega prostora na disku. Pomagamo si lahko tako, da v iskalniku v Windowsih (lupa spodaj levo) vpišemo »Defragmentacija in optimizacija pogonov«, ki se sicer nahaja na nadzorni plošči. Z dvojnim levim miškinim klikom ga zaženemo ter analiziramo ali optimiziramo disk.

Lahko tudi izbrišete začasne datoteke, počistite pomnilnik spletnega brskalnika ali dodate RAM (delovni pomnilnik). Slednji poseg bo staremu računalniku zagotovo povrnil nekaj svežine. Gre za enostaven in poceni poseg, ki lahko močno vpliva na izboljšanje delovanja računalnika. Težava je le v tem, da lahko vsak računalnik sprejme le omejeno število modulov delovnega pomnilnika, tako da nadgradnje ne bodo možne v nedogled.

Navadno računalnike menjamo ali nadgradimo na 3 do 5 let. Zahtevnejši uporabniki se za nadgradnje odločajo pogosteje in so pripravljeni v to tudi več investirati.

Je računalnik pri koncu svojih moči?

Če imate hitro omrežno povezavo, računalnik pa je še vedno zelo počasen, je morda čas za nadgradnjo strojne opreme. Če se vam pogosto dogaja, da sistem zmrzne ali se sesuje in ga morate večkrat na dan ponovno zaganjati, je to znak, da je računalnik pri koncu svoje življenjske dobe.

Nakup novega računalnika vas lahko drago stane. Obstaja pa način, da zelo zmogljiv računalnik dobite po ugodni ceni. Nakup rabljene ali tovarniško obnovljene računalniške opreme je v tem primeru najbolj racionalna odločitev. Tukaj lahko preberete, kaj pravzaprav so rabljeni in tovarniško obnovljeni računalniki.

Za uporabnike zahtevnejše programske opreme, kakršna je recimo Adobe Creative Suite ali AutoCAD, imajo na voljo tudi pestro izbiro delovnih postaj.

Za več ponudbe preklikajte PoceniPC.com ali obiščite njihov outlet in servis v Novi Gorici, zagotovo boste našli kaj zase.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več