Računalništvo, telefonija
27.02.2017 12:06
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nadzor nad prodajnim procesom

Nadzor nad prodajnim procesom
Nadzor nad prodajnim procesom

S Platformaxom boste strukturirali vaš prodajni proces in prevzeli nadzor nad vašo prodajo

Tokrat vam bom povedal svojo osebno izkušnjo iz vodenja podjetja. Že dolgo se ukvarjam s prodajo, predvsem z organizacijo in avtomatizacijo prodaje. Dnevno sem v stiku s podjetniki, ki se ukvarjajo z različnimi posli. Vsak posel je po svoje unikaten in vsak ima svoje specifike in izzive. Nekateri jih rešujejo bolje, drugi slabše. Tako je v tej tekmi. Ugotavljam pa, da ne glede na tip posla, prodaja ostaja eden najbolj kritičnih delov podjetja. Nič ni tako pomembno kot prodaja. Prodaja je kot zrak, ki pride v naše telo in potem s pomočjo krvnega obtoka prinese vsakemu delu telesa to, kar nujno potrebuje za življenje. Če ni prodaje, bo podjetje tako kot telo počasi usahnilo.

Pustimo sedaj proizvodnjo, administracijo, marketing in ostale oddelke na stran. Tako kot vsak organ v telesu, ima vsak oddelek svojo funkcijo, nekateri bolj vitalno, drugi manj. Pa vendar vsak obstaja s svojim namenom.

Če je prodaja zrak, ki ga potrebujem, da preživim, zakaj se tako veliko podjetij v našem prostoru obnaša, kot da niti ni tako pomembno. Povedal vam bom nekaj primerov, ki sem jih zasledil in pogosto ovirajo napredek podjetja.

Tržniki v podjetju večino aktivnosti vodijo v svojih zvezkih ali razpredelnicah in zaradi tega:

  • Nihče ne ve, koliko opravil ima tržnik in ali z njimi zamuja.
  • Lastnika držijo v šah poziciji, po drugi strani pa jih ni zmožen nadzorovati.
  • Če odidejo iz podjetja, se vse informacije o strankah izgubijo.

V podjetjih ni jasno zapisano po kakšnih korakih naj se prodaja izvaja, temveč vsak dela malo po svoje ali pa se znajde, kot sam najbolje ve. Če so prodajni koraki jasno definirani:

  • Bistveno lažje naučimo novega tržnika, kako se prodaja.
  • Se lahko kot podjetje naučimo, v katerem prodajnem koraku prodaje imamo težave in ukrepamo.
  • Vsak ve, kaj mora delati in zato stvari tečejo bolj učinkovito in hitreje.

Podjetje ne zbira informacij o preteklih komunikacijah s svojimi strankami, zato se pogosto zgodi, da tržnik komunicira s stranko, s katero komunicira že drug sodelavec. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da kličete na eno podjetje in vas potem vežejo na pet različnih ljudi in vsakemu morate razlagati o vaši težavi? Meni pogosto.

Podjetje ne ve, koliko posla ima “v paci”. Pogosto vodja prodaje ni prepričan, koliko ponudb je odprtih, koliko pogodb je bilo zaprtih danes, koliko bo prodaje čez dva meseca. To bi moral izstreliti kot iz topa.

Lastnik podjetja je človek “stare šole” in svojega poslovanja ne želi imeti v oblaku, ker se boji , da bo izgubil podatke ali pa ima občutek, da jih bo nekdo zlorabil. Halo! To je leto 2017. Vse je v oblaku.

Za dobrobit mojega ali katerega koli podjetja je prodaja vitalnega pomena, zato se moram tega procesa tako kot za lastno zdravje, lotiti sistematično in na tem delati vsak dan. Zato je absolutno nujno, da vsako podjetje vpelje jasen prodajni proces. Na splošno velja prepričanje, da manjša podjetja ne potrebujejo jasno definiranega prodajnega procesa ali orodij za vodenja tega procesa. Osebno mislim, da je stvar popolnoma obratna. Če majhnega otroka navadim od majhnih nog, da mora skrbeti za svoje zdravje, prehrano, telovaditi itd.. potem bo te navade ohranil tudi v prihodnosti, ko bo zrasel v odraslega.

Pri Platformaxu pomagamo podjetjem, ki verjamejo v to miselnost. S Platformaxom si boste vaš prodajni proces organizirali in strukturirali tako, da se boste počutili, kot da vi nadzorujete vaše telo in ne obratno.

Obiščite www.platformax.com in odprite svoj preizkusni račun (http://platformax.com/en/home/) ali pa nas kontaktirajte (http://platformax.com/en/contact-us/) in pomagali vam bomo vzpostaviti prodajni proces primeren za vaš posel.

S. M.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SPLETNIK d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SPLETNIK d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Izdelava spletne prisotnosti, pridobivanje obiska, vzpostavitev odnosa s kupci in merjenje učinkovitosti spletnega ekosistema

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SPLETNIK d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več