Računalništvo, telefonija
29.01.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Nagrada za izjemen prispevek na področju fotografije 2020

Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation razkriva, da je tiskar in založnik Gerhard Steidl prejemnik nagrade za »Izjemen prispevek na področju fotografije 2020« (Outstanding Contribution to Photography 2020) na fotografskem natečaju Sony World Photography Awards.
Nagrada za izjemen prispevek na področju fotografije 2020
Nagrada za izjemen prispevek na področju fotografije 2020

Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation razkriva, da je tiskar in založnik Gerhard Steidl prejemnik nagrade za »Izjemen prispevek na področju fotografije 2020« (Outstanding Contribution to Photography 2020) Letošnja nagrada za izjemen prispevek je prvič v zgodovini romala v roke nekoga, ki ni fotograf. Steidl bo na podelitvi nagrad, 16. aprila v Londonu, nagrado prejel za svoje delo s fotografi in pomemben vpliv njegovih fotografskih knjig.

Založba Steidl, ustanovljena leta 1968, je svoj program fotografskih knjig zagnala leta 1996 in le v nekaj letih dosegla svoj današnji status največjega založnika sodobne fotografije na svetu. Izjemen katalog fotografskih knjig podjetja obsega dela številnih priznanih fotografskih imen (Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld, Juergen Teller …). Izdaje založbe zajemajo celotno zgodovino fotografije od zgodnjih mojstrov pa vse do vodilnih fotografov današnjega časa in predstavljajo raznolik spekter fotografskega izražanja – od umetnosti in mode do dokumentarne in ulične fotografije.

ENA LJUBEZEN, ENA KNJIGA: STEIDLOVA KNJIŽNA KULTURA. FOTOGRAFSKA KNJIGA KOT MULTIPLE

V počastitev njegovih dosežkov bo v okviru razstave Sony World Photography Awards 2020, ki bo potekala v prestižni londonski hiši Somerset House, predstavljen Steidlov postopek izdelave knjig in približno 80 njegovih najbolj cenjenih izdaj. Pod naslovom »Ena ljubezen, ena knjiga: Steidlova knjižna kultura. Fotografska knjiga kot multiple« (One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple) bo fotografska knjiga predstavljena v okviru tradicije kopiranja umetniških del, ki omogoča nizu identičnih predmetov, ki jih umetnik izdela ali naroči, da postane cenovno dostopen širši javnosti. Razstava bo v sodelovanju z Davidom Campanyjem vključevala tudi poseben dogodek z naslovom »Steidl odgovarja na vsa vprašanja o izdelavi knjig«, kjer bodo lahko obiskovalci založniku postavili svoja vprašanja.

Gerhard Steidl si je razstavo zamislil kot sredstvo za podajanje svoje vizije in znanja ter kot nadaljevanje vizije glede demokratičnega umetniškega objekta. Razstavni prostor je zamišljen kot vizualna delavnica, razdeljena na štiri sklope: umetnik, koncept, oblikovanje in tisk. Vsi razstavljeni predmeti bodo vsebovali podrobne komentarje in obiskovalcem ponudili vpogled v Steidlovo knjižno kulturo ter podrobna navodila o njegovi metodi izdelave knjig – od začetnega dopisovanja z umetnikom in uredniških razmišljanj, do različnih tehničnih elementov, kot so pisave, papir in materiali za vezavo.

Izpostavljena dela bodo vključevala The Japanese Box (2001), delo, objavljeno kot projekt založbe Steidl in založnika 7L, ki je nastalo v sodelovanju med Karlom Lagerfeldom in Gerhardom Steidlom. Ta zbirateljska škatla, obdelana s črnim lakom, vsebuje ponatise šestih redkih fotografskih publikacij iz obdobja vplivne japonske fotografske revije Provoke. Naslednja izdaja iz družine 7L je delo Andyja Warhola z naslovom Interview: The Crystal Ball of Pop Culture (2004), ponatis najboljših vsebin iz prvega desetletja Warholove slavne revije Interview v sedmih zvezkih, zloženih v lesen voziček po meri.

Poleg omenjenih publikacij bo Steidl predstavil tudi fotografije avtorjev, s katerimi goji dolgoletne odnose. Sem sodijo povsem nove podobe Nobelovega nagrajenca za književnost Orhana Pamuka iz njegove prihajajoče fotografske knjige z naslovom Orange (2020). Delo vsebuje fotografije na videz zanemarjenih istanbulskih stranskih ulic in uličic v toplem oranžnem soju starih uličnih luči, ki jih pospešeno nadomešča sodobna bela ulična razsvetljava. Na ogled bodo tudi podobe iz potujoče razstave Museum Bhavan (2017) avtorice Dayanite Singh, kjer so natisi postavljeni v zložljive lesene strukture, ki jih lahko avtorica po lastni želji kadarkoli zamenja. Steidl je ustvaril miniaturno različico razstave v knjižni obliki, sestavljeno iz devetih posameznih “muzejev”, ki jih lahko obiskovalci namestijo in po lastni volji preurejajo v svojem domu.

Poleg Singhove in Pamuka bodo svoje mesto našle podobe španskega režiserja Carlosa Saure iz knjige Vanished Spain (2016), v obliki fotografij, ki jih je Saura posnel med svojim potovanjem po Andaluziji in osrednji Španiji v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta dih jemajoča zbirka pokrajin, bikoborb in vsakdanjega življenja je želela postaviti ogledalo propagandnim posnetkom Francovega režima in prikazati resnično Španijo. Prav tako bodo na ogled postavljeni originali srebrnih želatinskih odtisov iz knjige On the Road (2009), avtorja Eda Rusche, kjer knjižno klasiko izpod peresa Jacka Kerouaca spremljajo črno-bele fotografske ilustracije, ki jih je Ruscha posnel sam, naročil od drugih fotografov ali izbral izmed najdenih slik, z namenom čim bolj avtentično orisati podrobnosti in vtise, kot jih je zapisal avtor.

Gerhard Steidl je po novici o prejemu nagrade dejal: »Počaščen sem, da sem prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije 2020. Kot tiskarju in založniku mi je pri fotografskih knjigah najbolj pri srcu to, da so demokratičen medij, ki fotografijo prinašajo širšemu občinstvu. Zato sem še posebej vesel, da sem dobil priložnost ustvariti razstavo »Ena ljubezen, ena knjiga: Steidlova knjižna kultura. Fotografska knjiga kot multiple« v galeriji Somerset House. To je priložnost, da pokažemo nekaj naših najbolj ambicioznih knjig, razkrijemo kakšno skrivnost knjigoveštva in, če se le da, navdihnemo naslednjo generacijo knjigovezov.«


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem POVEM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri POVEM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem POVEM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več