Računalništvo, telefonija
01.12.2016 10:15
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljša spletna trgovca leta 2016 sta click2chic.si in malinca.si

Najboljša spletna trgovca leta 2016 sta click2chic.si in malinca.si
Najboljša spletna trgovca leta 2016 sta click2chic.si in malinca.si

5. KONFERENCA SHOPPER’S MIND ECOMMERCE DAY: Potenciala za razvoj spletne trgovine v Sloveniji je še ogromno, ključno je graditi zaupanje potrošnikov.

Včeraj, 30. 11., se je v Kristalni palači v Ljubljani na 5. konferenci Shopper’s Mind Ecommerce Day s podelitvijo nagrad najboljšim spletnim trgovcem zaključilo največje tekmovanje s področja spletnega nakupovanja v Sloveniji, Shopper’s Mind Spletni trgovec leta 2016, ki ga organizira podjetje Ceneje d.o.o.

Glavni nagradi sta prejeli spletni trgovini click2chic.si (The Shopper’s Mind Web Champion Award) in malinca.si (The Shopper’s Mind Web Challenger Award), podeljenih je bilo še 25 drugih nagrad in 2 priznanji. Na konferenci so bili predstavljeni sveži rezultati največje raziskave spletnega nakupovanja v Sloveniji, Shopper’s Mind 2016, v kateri je sodelovalo 22.633 spletnih kupcev.

Podeljenih 25 nagrad za odličnost prodaje na spletu

V tekmovanju Spletni trgovec leta 2016 je sodelovalo skoraj 70 najvidnejših spletnih trgovcev, k izboru zmagovalcev pa je prispevalo 22.633 potrošnikov. Pregled vseh podeljenih nagrad si lahko ogledate spodaj:

Nagradi za spletnega trgovca leta 2016

  • The Shopper’s Mind Award: Web Champion click2chic.si
  • The Shopper’s Mind Web Challenger Award: malinca.si

Posebne Shopper’s Mind nagrade

  • The Shopper’s Mind Award: Omnichannel gizzmo.si
  • The Shopper’s Mind Pure Player Award: printink.si
  • The Shopper’s Mind Newbie Award: polna-kahlica.si
  • The Shopper’s Mind Cross-Border Award: licila.si
  • The Shopper’s Mind 1st People’s Choice Award: pikolin.si
  • The Shopper’s Mind 2nd People’s Choice Award: skratek.si
  • The Shopper’s Mind 3rd People’s Choice Award: tehnox.si
  • The Shopper’s Mind Committee Award: mercator.si
  • The Shopper’s Mind SEO Excellence Award: grosbasket.com

Shopper’s Mind nagrade po kategorijah

  • The Shopper’s Mind Category Award, : Automotosilux.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Erotic products: sveterotike.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Fashion: alpinashop.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Food & Beverage: malinca.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Group purchases: 1nadan.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Health & Beauty: click2chic.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Home & Garden: vitapur.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, IT & Consumer electronics: conrad.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Kids & Family: funky.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Pets: zoohit.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, School & Office: printink.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Sports equipment: extremevital.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Telco & Mobile: gizzmo.si
  • The Shopper’s Mind Category Award, Web shopping mall: mimovrste.com

Podeljeni sta bili tudi dve priznanji, in sicer The Shopper’s Mind Honourable mention, Audio & Video spletni trgovini sonusart.si ter The Shopper’s Mind Honourable mention, Services trgovini posljipaket.si.

Raziskava Shopper’s Mind: Že 37 % internetnih uporabnikov spletno nakupuje enkrat mesečno

Raziskovalni projekt Shopper’s Mind, ki ga podjetje Ceneje d.o.o. izvaja skupaj s partnersko raziskovalno agencijo Valicon, je v petih letih trajanja zajel mnenja več kot 120.000 spletnih kupcev.

Sveži letošnji podatki kažejo, da pogostost spletnega nakupovanja iz leta v leto narašča. Od vseh uporabnikov spleta jih vsaj en nakup mesečno opravi že 37 % − 7 odstotnih točk več kot lani ter 10 odstotnih točk več kot v 2014. 34 % jih na spletu kupuje izdelke s področja elektronike, 19 % modne izdelke, 13 % opremo za dom in vrt ter 11 % izdelke v kategoriji lepote in zdravja. Na drugi strani se vztrajno zmanjšuje število tistih, ki zavračajo spletno nakupovanje − letos jih je samo še 8 %.

Narašča uporaba elektronskih plačil, še vedno bolj zaupamo domačim trgovcem

Čeprav je za Slovenijo značilna dolga tradicija gotovinskega poslovanja s plačili po povzetju, elektronska plačila v zadnjih letih naraščajo, s čimer uspešno sledimo razvitim spletnim ekonomijam v Evropi. Letos se je s kreditno kartico zaključilo 20 % spletnih nakupov, kar je 12 odstotkov več kot lani, na drugi strani so plačila po povzetju upadla za 3 odstotne točke.

Slovenci še vedno bolj zaupamo domačim spletnim trgovcem, saj nas 47 % nakupuje izključno pri domačih ponudnikih. Ta delež je od lanskega leta celo narasel za 4 odstotne točke, kljub temu pa so ponudbe tujih trgovcev za nas relevantne − število spletnih uporabnikov, ki več kot polovico nakupov opravijo v tujini, znaša 22 %.

Zaupanje je ključni element nadaljnjega razvoja spletne trgovine

Razglasitev zmagovalcev tekmovanja Spletni trgovec leta in pregled rezultatov raziskave Shopper’s Mind 2016 so pospremila tudi predavanja priznanih strokovnjakov, ki so udeležencem omogočila vpogled v trende na spletnem trgu in priložnosti, ki jih spletna trgovina ponuja v prihodnje.

»V Sloveniji je že zelo dobro razvit ekosistem kakovostnih spletnih ponudnikov. Smo v obdobju hitre rasti nakupovanja na spletnih kanalih, potencial je izjemen. Opažamo rast pogostosti spletnih nakupov in razvoj rešitev za primerjalno nakupovanje, kot je ceneje.si, ki potrošnikom omogočajo enostaven, hiter in transparenten nakupni proces,« je pojasnil mag. Darko Dujič, direktor podjetja Ceneje d.o.o. Dodal je, da je zanimivo spremljati indeks trgovine na drobno na spletu in po pošti, ki ga izračunava SURS. »V letošnjih prvih sedmih mesecih se je gibal med 35-40 % letne rasti, kar kaže, da je spletna trgovina dejansko najbolj dinamičen segment trgovine v Sloveniji

Poudaril je tudi pomen zaupanja potrošnikov v spletno trgovino. »Zaupanje, varnost plačevanja in odlična uporabniška izkušnja so odločilni za nadaljnji razvoj spletnega nakupovanja. Posebej pomembno je vzpostaviti prepoznaven in zanesljiv sistem vrednotenja spletnih trgovcev in certificiranja.« Kot smo izvedeli na konferenci, se lahko slovenski trgovci od septembra letos potegujejo za pridobitev nacionalne oznake zaupanja CERTIFIED SHOP in mednarodne oznake Evropskega združenja za večkanalno in čezmejno trgovino – EMOTA, ki trgovcem omogočata višjo stopnjo zaupanja potrošnikov in prepoznavnost, kupcem pa sporočata, da trgovec ustreza standardom varnega nakupovanja na spletu.

Vas zanima več »


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več