Računalništvo, telefonija
28.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Najlažji hibridni prenosnik na svetu

.. Prenosni računalniki, ki jih lahko uporabljamo tudi kot tablice, postajajo vse bolj priljubljeni med poslovnimi uporabniki. Pravzaprav gre za rešitve, primerne za vse priložnosti. ..
Najlažji hibridni prenosnik na svetu
Najlažji hibridni prenosnik na svetu

Prenosnike, ki so hkrati tudi tablični računalniki, odlikuje predvsem vsestranska uporabnost in so kot nalašč namenjeni tudi poslovnemu svetu. Ko ga potrebujemo v vlogi prenosnika, je to čistokrvni prenosni računalnik. Ko potrebujemo tablični računalnik, odlično opravlja tudi njegovo nalogo. Ker ima tečaje, ki zaslonu omogočajo, da se obrne za 360 stopinj, omogoča tudi različne možnosti postavitve na podlago.

Medtem ko so lahko tako imenovani hibridni prenosni računalniki zelo težki in komajda primerni za to, da jih imamo vedno s seboj, to nikakor ne drži za Fujitsu Lifebook U939X.

Eden boljših svoje vrste

Japonski proizvajalci računalnikov so mojstri, ko je potrebno v čim manjši prostor spraviti čim več moči in priključkov. Fujitsu Lifebook U939X je eden boljših poslovnih prenosnikov na trgu in bi moral biti zagotovo na vrhu vašega seznama, če iščete lažjo napravo, ki se lahko spremeni v tablični računalnik. Težko je reči, da je Fujitsu Lifebook U939X zgolj lahek, saj je s svojim kilogramom teže, 13-palčni prenosnik prav peresno lahek. V podjetju pravijo, da gre celo za najlažji prenosni hibridni računalnik na svetu.

Fujitsu Lifebook U939X je približno tako velik kot list papirja A4, le da je nekoliko debelejši (309,3 x 213,5 x 15,5 milimetra). V prenosnik jim je uspelo vgraditi tudi neverjetno veliko število raznih priključkov. Seveda ne gre brez vtiča za napajanje, ima pa še dva USB priključka tipa A, dva vhoda USB tipa C, HDMI, Gigabit Ethernet port, režo za SD kartico in režo za SIM kartico.

Za vpis v računalnik ne boste potrebovali gesla ali česarkoli podobnega, saj ima na spodnji desni strani tipkovnice ta posebnež vgrajen senzor za prepoznavanje ven dlani. Tako boste dlan postavili v zrak nekaj centimetrov nad senzor, ki vam bo odklenil dostop do računalnika. Prepoznavanje ven na dlani deluje še nekoliko futuristično, še najbolj pa spominja na odklepanje pametnega mobilnega telefona s prstnim odtisom, ki smo se ga vsi že dodobra navadili. Skratka, zdi se, da ima ta računalnik v rokavu skritega več kot enega aduta.

Tipkovnica omenjenega prenosnika je vodoodporna, kakovosten FHD zaslon velikosti 13,3 palca oziroma 33,78 centimetra pa je občutljiv na dotik, poleg tega nudi tudi podporo za digitalno pero.

Zanimiva rešitev za kamero

Povedali smo že, da je Lifebook U939X je opremljen z dvema tečajema, ki omogočata zaslonu, da se obrne za 360 stopinj in se tako spremeni v tablični računalnik. Položaj kamere je še ena odlična in predvsem priročna rešitev, ki se sprva zdi nekoliko nenavadna. Kamera je namreč vgrajena na površini tipkovnice, to pa zato, da lahko uporabnik v tabličnem načinu fotografira kot z običajno tablico.

Lifebook U939X je na voljo z različnimi procesorji, in sicer Intel Core i7-8665U, Intel Core i7-8565U, Intel Core i5-8365U in Intel Core i5-8265U. Opremljen je z do 16 gigabajti RAM-a in 512 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Ponaša se tudi z aktivnim hlajenjem, odprtine pa so na zadnji strani prenosnika. Temelji na osnovi Intelove platforme Core vPro osme generacije. Nudi kar 65 odstotkov večjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo, avtonomija delovanja pa znaša do 15 ur pri opravljanju procesorsko manj intenzivnih opravil. Zagotovljena je tudi podpora za hitro brezžično povezavo Wi-Fi 6 oziroma IEEE 802.11 ax, kar teoretično pomeni hitrost prenosa podatkov do enega gigabajta na sekundo. Prav tako pri njem ne boste pogrešali Bluetootha (5.0).

Vsekakor je podjetju Fujitsu uspelo izdelati napravo, ki je ne gre spregledati. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več