23.10.2013 18:56

Najsvetlejše barve

Nihče ne prodaja projektorjev kot Epson. Pri njih je poleg svetilnosti pomembna tudi barvna svetilnost. Pri Epsonu so barve do trikrat svetlejše kot pri projektorjih DLP z enim čipom.
Primerjava delovanja DLP projektorja (levo) in 3LCD projektorja (desno).

Barva je pomemben del kakovosti slike, zato je pomembno poznati barvno svetlost projektorja, podano v lumnih. Če ni enako visoka kot bela svetlost, je slika medla, barve pa so lahko videti izprane. Če izmerite svetlost rdeče, zelene in modre barve, dobite barvno svetlost oziroma barvno svetilnost. Digitalni projektorji ustvarjajo barve na različne načine. Zato prihaja med njimi do velikih razlik v barvni svetlosti. Mnogi izdelovalci navajajo le svetlost bele barve projektorja, izraženo v lumnih. To število pove le, kako svetel je projektor, ko prikazuje prazno belo sliko. Barve so lahko dosti manj močne, kar vodi do blede slike, zato ta podatek ne pove dovolj.

DLP projektorji z enim čipom posvetijo žarnico skozi rdeč, zelen, moder in bel del vrtečega barvnega kolesa. To ustvari zaporedje barvnih žarkov svetlobe, ki se odbijejo z majhnih ogledal, kar ustvari sliko. Gledalčevi možgani združijo ta zaporedja rdečih, zelenih in modrih slik skupaj z belo svetlobo, kar zaznajo kot barvno sliko. Toda nekateri gledalci lahko zaznajo posamezne barve namesto kompleksne barve, ki bi jo morali videti. Ta pojav je poznan kot „razpad barv“ ali „učinek mavrice“.

Epsonovi projektorji uporabljajo tehnologijo 3LCD, ki zagotavlja visoko in vedno enako belo in barvno svetlost ter ponuja jasno sliko z živahnimi barvami, ki so trikrat svetlejše. Sistem 3LCD uporablja ogledala, s katerimi loči belo svetlobo z žarnice projektorja v rdeč, zelen in moder žarek. Vsak izmed teh treh snopov je usmerjen skozi lastno LCD ploščo, kjer se ustvarijo rdeč, zelen in moder del slike. Ti se ponovno združijo s pomočjo prizme, nakar je slika prikazana kot združena večbarvna projekcija. Zaradi odlične združitve barv pred projekcijo je rezultat stabilna slika brez možnosti razpada barv. To vodi v žive in realne barve, ki manj utrujajo oči. 3LCD projektorji so tudi 25 odstotkov bolj energijsko učinkoviti v primerjavi z DLP projektorji z enim čipom.

Kljub temu da morate pri nakupu projektorja upoštevati številne dejavnike, kot so resolucija, enostavnost uporabe, vzdržljivost in mobilnost, sta kvaliteta in svetlost slike glavna kriterija. Žive barve postajajo pomemben del kvalitete slik, saj postaja vsebina vse bolj obarvana. Svetilnost v lumnih ni več najboljša specifikacija za primerjavo projektorjev. CLO (Colour Light Output) nudi podatke, ki jih potrebujete za učinkovito primerjavo naprav. To svetilnost barv deloma določa tehnologija projektorja. CLO standard merjenja, ki je bil objavljen leta 2012, nudi zanesljive podatke za primerjavo svetlobnih nivojev barv in s tem povezano kvaliteto slik.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

TISKARNA SILVECO