Računalništvo, telefonija
28.04.2014 08:48
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najsvetlejše barve

Nihče ne prodaja projektorjev kot Epson. Pri njih je poleg svetilnosti pomembna tudi barvna svetilnost. Pri Epsonu so barve do trikrat svetlejše kot pri projektorjih DLP z enim čipom.
Najsvetlejše barve
Najsvetlejše barve

Barva je pomemben del kakovosti slike, zato je pomembno poznati barvno svetlost projektorja, podano v lumnih. Če ni enako visoka kot bela svetlost, je slika medla, barve pa so lahko videti izprane. Če izmerite svetlost rdeče, zelene in modre barve, dobite barvno svetlost oziroma barvno svetilnost. Digitalni projektorji ustvarjajo barve na različne načine. Zato med njimi prihaja do velikih razlik v barvni svetlosti. Mnogi izdelovalci navajajo le svetlost bele barve projektorja, izraženo v lumnih. To število pove le, kako svetel je projektor, ko prikazuje prazno belo sliko. Barve so lahko dosti manj močne, kar vodi do blede slike, zato ta podatek ne pove dovolj.

Projektorji DLP z enim čipom svetlobo usmerijo skozi rdeč, zelen, moder in bel del vrtečega barvnega kolesa. To ustvari zaporedje barvnih žarkov svetlobe, ki se odbijejo od majhnih ogledal, kar ustvari sliko. Gledalčevi možgani združijo ta zaporedja rdečih, zelenih in modrih slik skupaj z belo svetlobo, kar zaznajo kot barvno sliko. Toda nekateri gledalci lahko zaznajo posamezne barve namesto kompleksne barve, ki bi jo morali videti. Ta pojav je poznan kot »razpad barv« ali »učinek mavrice«.

Epsonovi projektorji uporabljajo tehnologijo 3LCD, ki zagotavlja visoko in vedno enako belo in barvno svetlost ter ponuja jasno sliko z živahnimi barvami, ki so trikrat svetlejše. Sistem 3LCD uporablja plošče, s katerimi loči belo svetlobo z žarnice projektorja v rdeč, zelen in moder žarek. Vsak izmed teh treh snopov je usmerjen skozi lastno ploščo LCD, kjer se ustvarijo rdeč, zelen in moder del slike. Ti se ponovno združijo s pomočjo prizme, nakar je slika prikazana kot združena večbarvna projekcija. Zaradi odlične združitve barv pred projekcijo je rezultat stabilna slika brez možnosti razpada barv. To vodi v žive in realne barve, ki manj utrujajo oči. Projektorji 3LCD so tudi 25 odstotkov energijsko učinkovitejši v primerjavi s projektorji DLP z enim čipom.

Čeprav morate pri nakupu projektorja upoštevati številne dejavnike, kot so ločljivost, enostavnost uporabe, vzdržljivost in mobilnost, sta kvaliteta in svetlost slike glavna kriterija. Žive barve postajajo pomemben del kvalitete slike, saj postaja vsebina vse bolj obarvana. Svetilnost v lumnih ni več najboljša specifikacija za primerjavo projektorjev. CLO (Colour Light Output) nudi podatke, ki jih potrebujete za učinkovito primerjavo naprav. To svetilnost barv deloma določa tehnologija projektorja. CLO standard merjenja, ki je bil objavljen leta 2012, nudi zanesljive podatke za primerjavo svetlobnih nivojev barv in s tem povezano kvaliteto slik.

Epsonova novost je interaktivni projektor za sejne sobe EB-1410WI. Ta integriran in interaktiven 3.100‑lumenski sistem za projiciranje zagotavlja koncept večnamenske sejne sobe za sodobna delovna mesta. V eni napravi je združen projektor z izjemno kratko projicirno razdaljo, interaktivno tablo, tablo za predstavitve in še veliko več. Projektor se lahko pohvali z izredno enostavno uporabo. Preprosto ga lahko namestite v vsak prostor in povežete s številnimi zunanjimi viri, kot so računalniki, mobilne naprave, brezžična omrežja in pomnilniki USB. Epson EB-1410WI in številni drugi projektorji so na voljo pri Epsonovem slovenskem uvozniku in distributerju Avtera, d. o. o.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več