Računalništvo, telefonija
12.06.2019 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

“Največ dam na to, da se imamo s sodelavci dobro”

.. So podjetja, ki ne dajo veliko na to, kako se zaposleni počutijo, važno jim je le, da oddelajo tistih osem ur. In so podjetja, ki dajo veliko prav na počutje zaposlenih, ki si urnik lahko izberejo sami, seveda pa je pomembno, da je delo narejeno ..
"Največ dam na to, da se imamo s sodelavci dobro"
"Največ dam na to, da se imamo s sodelavci dobro"

Ko sem prvič govoril z Urošem iz podjetja Dominatus, mi je rekel: “Pridi enkrat k nam, da vidiš, kako delamo. Da začutiš vzdušje. Meni je najbolj pomembno počutje zaposlenih, mora jim biti dobro.” Časa za obisk nisem in nisem našel, a mi je na koncu le uspelo. V prostorih podjetja na Brezovici pri Ljubljani sta me na vhodu pričakala Jaka, ki je ogromno v stiku s strankami in skrbi za prodajo, in Tina, ki z Rokom skrbi za celotno onsite SEO optimizacijo. Hkrati je v pomoč Jaku, ki storitev običajno proda, analizira spletno stran, konkurenco in podobno.

Pogovor steče o vsem mogočem in Jaka mi razloži, da je občutek do “biznisa” pri njih sproščen. Tako kot so kolegi med seboj, pogosto postanejo tudi s strankami. Razlaga mi, da zanj ni pomembno samo to, da nekaj proda, ampak skuša razumeti, kaj stranka počne in kako to počne, jo skuša razumeti in na podlagi tega sestavi smiselno ponudbo. Prepričan je, da tudi zaradi takšnih stvari prihaja v največ primerih do dolgoročnega sodelovanja.

Delo brez urnika …

Dominatus vodita Uroš in Jure, ki sta tudi največ na terenu in v stiku s strankami, hkrati pa skrbita za uvajanje novosti, od dela v pisarni pa se zavestno oddaljujeta. Kot pravijo zaposleni, v pisarni nista veliko, a delo teče kot mora. V Dominatusu se sicer ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani.

Medtem spoznam tudi Jureta. Ujamem ga med montiranjem zabavnega videa za objavo na Facebooku. Ko mi začne razlagati, za kaj sam skrbi v podjetju, se ostali pošalijo, da je sicer tu, a da nihče ne ve, kaj sploh počne. Vedno ima nove ideje tudi za samo vzdušje v podjetju, kar ostali potrdijo, a Jure v šali pripomni, da njegove ideje vedno ostanejo pozabljene. Tako je na tablo prilepil listke z nalogami, ki jih lahko zaposleni opravijo in dobijo za to točke, pa pravi, da so vsi listki še vedno na tabli. Prinesel je kolebnico, da bi postavljali “službene rekorde” v skakanju. Pošali se, da se je še nihče ni dotaknil.

Tina mi kasneje pove, da mora biti delo v podjetju seveda opravljeno, a ni se še zgodilo, da bi komu kdo od njiju (Uroš ali Jure) očital, da je bil predolgo na malici, da je prepozno prišel v službo ali se prezgodaj odpravil domov. “Prideš in greš, kot želiš, ni strogo določeno, smo pa tu večinoma od okoli 9. ure do 15.,” pravi.

… in brez prave hierarhije

Ni neke prave hierarhije, mi razlagajo, vse je bolj horizontalno, kar mi postane jasno, ko stopim v prvo pisarno in se skoraj zaletim v pomanjšano različico mize za namizni tenis, ki ga tudi sicer veliko igrajo, ko se želijo med delom malo razgibati. Pritiska je zelo malo. Če narediš kaj narobe, je najbolje, da se iz tega kaj naučiš in greš naprej. Če se pojavi neka težava, je cilj to rešiti in ne skrivati napake. To, pravijo, je recept za učinkovito delo in dobre odnose med zaposlenimi.

Preden se lotijo česa kompleksnejšega, pogosto to predebatirajo na balkonu. Največji plus takšnega dela se jim zdi sproščenost, saj je tudi efektivnost tako večja. Vsak ponedeljek imajo “speed meeting”, kjer se dogovorijo, kaj bo kdo med tednom naredil, mi spisek kaže programer Robi. Ob ponedeljkih gredo po sveže sadje, med katerim, kot mi je kasneje razložila Klavdija, ne smejo manjkati jagode. Klavdija je vodja projektov, skrbi za objave na Facebooku, komunikacijo med programerji in stranko ter za grafično oblikovanje. Vsako jutro se dobijo na obvezni kavici, ob petkih ob koncu delavnika je aktualno pivo (nima vsako podjetje lastnega piva, a Dominatus se tudi v tem razlikuje od ostalih in ga ima), na tri mesece pa imajo team buildinge. Do zdaj je bil največkrat na meniju bowling, bili so tudi na canyoningu, pa nekaj dni tudi skupaj na morju. Prav tako organizirajo tudi redne piknike, na katerih se podružijo s strankami. Tudi na malico gredo ponavadi skupaj ali v dveh skupinah. Najbolj priljubljena sprostitev je namizni tenis. Ravno dan pred mojim obiskom so imeli turnir.

Med kosilom vsi potrdijo, da jim takšen način dela odgovarja. Zelo pomembno je, da se med sabo razumejo in da je tudi delo neke vrste druženje in do neke mere zabava. Po obisku vidiš, da to niso prazne besede, ampak da celotno podjetje diha na ta način. (N.B.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več