Računalništvo, telefonija
29.01.2013 22:29
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nakupna pot slovenskega potrošnika – prva raziskava nakupne odločitve

Nakupna pot slovenskega potrošnika – prva raziskava nakupne odločitve
Nakupna pot slovenskega potrošnika – prva raziskava nakupne odločitve

Valicon in iProm sta predstavila prvo slovensko raziskavo o procesu nakupne odločitve slovenskih potrošnikov. Pri raziskavi so se osredotočili na dejanske kupce, ki so v določenem obdobju zaključili nakup. Vprašalnik je vključeval niz točk, ki so vplivale na nakupno odločitev.

S pomočjo spletne raziskave so v novembru in decembru raziskali pot nakupnega procesa od faze stimulacije ali zaznave potrebe po nakupu, preko raziskovanja, nato odločitve za nakup ter potem še odnos po nakupu. Vzorec celotne raziskave je bil preko 2500 anketiranih na spletu.

»Podjetja v Sloveniji se še vedno intenzivno posvečajo fazi stimuliranja potrošnika in fazi izvedbe nakupa, premalo pa se ukvarjajo s fazo raziskovanja, kjer prihaja do ključnih odločitev. Današnji »Super potrošniki« namreč pri večini večjih nakupov izredno natančno raziščejo tržišče, preden se odločijo za nakup. Podjetja morajo torej več energije vložiti v aktivno prisotnost na spletu in uporabnikom zagotoviti kakovostne vsebine, ki jim bodo omogočile znanje s katerim se bodo lahko odločili za nakup«, je povedal Rok Hrastnik iz podjetja iProm.

»Vse štiri faze nakupnega procesa so pomembne, potrebno je pametno investirati«, je dodal Matjaž Robinšak iz podjetja Valican. »Stimulativna faza je kapitalsko intenzivna, saj zahteva veliko oglasov, raziskovalna, nakupna in ponakupna faza pa so kadrovsko intenzivne«.

Za različne kategorije oziroma panoge so raziskali vse štiri faze in v njih ločili pomen različnih dejavnikov (splet, off-line, od-ust-do-ust), kot so ga ocenili anketiranci. Če se v fazi stimuliranja potrošnika ti trije dejavniki dopolnjujejo od panoge do panoge različno, pa se pri fazi raziskovanja vidi velik pomen spleta, saj »Super potrošniki« veliko časa pred nakupno odločitvijo raziskujejo na spletu.

V fazi nakupa se v večini panog še vedno vidi velik pomen off-line storitve. Izredno pomemben in po mnenju avtorjev v Sloveniji zanemarjen segment pa predstavlja beseda prijateljev in znancev v fazi po nakupu. »Odziv potrošnikov v tej fazi lahko trgovci izboljšajo predvsem s kakovostnimi po-prodajnimi storitvami, kjer v Sloveniji slabo delajo skoraj vsi spletni trgovci«.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več