Računalništvo, telefonija
02.09.2016 11:03
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nakupovalni vodič: HDD ali SSD?

Nakupovalni vodič: HDD ali SSD?
Nakupovalni vodič: HDD ali SSD?

Kupujete nov trdi disk in ne veste kako se odločiti? Za vas smo pripravili nekaj hitrih nasvetov za lažjo odločitev. Na začetku morate jasno vedeti za kakšen namen kupujete nov trdi disk in koliko denarja imate na razpolago.

Da se lažje odločite bomo najprej opredelili tehnične razlike med HDD in SSD diskom. HDD disk je prisoten že od samega začetka računalnikov in se je obdržal vse do danes. Sestavljen je iz kovinskih plošč, ki imajo magnetno prevleko, kamor se shranjujejo naši podatki. Na te plošče bralno-pisalna glava zapisuje in bere podatke, medtem ko se omenjene plošče vrtijo. Različni modeli se vrtijo z različnimi hitrostmi, kar pomeni, da hitreje kot se plošče vrtijo, hitrejši je disk. Zaradi velikega števila mehanskih delov, vrtenja in posledičnega segrevanja, so HDD diski bolj izpostavljeni okvaram in imajo krajšo življenjsko dobo.

SSD disk opravlja enako funkcijo branja in zapisovanja podatkov, vendar to opravlja na drugačen način. Namesto magnetnih plošč, SSD diski za hrambo podatkov uporabljajo pomnilniške flash čipe, ki so med seboj povezani. Podobno kot USB ključki, le da so diski bistveno hitrejši in zanesljivejši. Ker ne vsebujejo nobenih vrtljivih delov, so neobčutljivi na udarce in porabijo bistveno manj energije.

Zakaj torej nakup SSD diska ni samoumeven? Razlog je predvsem v ceni. SSD diski so od HDD diskov nekajkrat dražji (pri enaki spominski kapaciteti), zato uporabniki v praksi kupujejo manjše SSD diske in večje HDD diske. Hitrejši SSD diski so tako primernejši za sistemsko namestitev, kar bo dodobra pospešilo delovanje vašega računalnika, HDD diski pa služijo za shranjevanje večjih datotek.

Prednost HDD diskov je tako predvsem v ceni, saj za svoj denar dobite bistveno več prostora kot pa pri SSD diskih. Po drugi strani pa SSD diskom v prid govori:

  • hitrost in odzivnost,
  • neslišnost,
  • energetska učinkovitost,
  • zanesljivost in odpornost na udarce.

Kvaliteten nabor tako HDD kot SSD diskov najdete na spletni strani podjetja Comshop.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMSHOP d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMSHOP d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMSHOP d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več