23.02.2012 18:07

Naredite si sami svoje kartice

Ste že razmišljali, da bi sami tiskali kartice za različne prireditve, seminarje ali identifikacijo?
Naredite si sami svoje kartice

Obstaja širok nabor tiskalnikov in tehnologij različnih svetovnih proizvajalcev, od zelo majhnih namiznih tiskalnikov do velikih samostojnih enot in kuvertirnih sistemov. V svetovnem merilu so med najbolj priznani namiznimi tiskalniki Evolis, Zebra, Datacard, Fargo, Matica, ki omogočajo hiter, enostaven, kakovosten in cenovno ugoden dostop do samostojne izdelave identifikacijskih kartic, z vsemi možnimi dodatnimi aplikacijami kodiranja magnetne steze ali čipov. Večji sistemi pa naredijo celoten proces velikih količin naenkrat: na PVC kartico zapišejo ali odtisnejo (embossing) podatke, jih po potrebi kodirajo (čip ali magnetna steza), dodatno zavarujejo (laminacija) ter tudi prilepijo na dopis – t. i. kuvertirni sistemi.

Tehnologije potiska so pri velikih sistemih zelo raznolike; od offset predtiska, UV offseta – tudi do 8 barv, inkjet tiska, sitotiska (za pantone barve), do klasične termotransfer in retransfer tehnologije pri namiznih tiskalnikih.

TERMOTRANSFER pomeni direktno tiskanje na površino že vnaprej narejenih PVC kartic. Tisk na kartico vrši termalna tiskalna glava, ki segreje barve na tiskalnem traku ter jih odtisne na kartico. Proces ponovi tolikokrat, kolikor barv je na tiskalnem traku. V primeru barvnega potiska je to 5 korakov – YMCKO.Tiskalniki s temi štirimi kombinacijami barv lahko ustvarijo do 16 milijonov različnih odtenkov.

RETRANSFER tehnologija pa za razliko od termotransfernega potiska izvede pri točno določeni temperaturi najprej prenos barv (YMCK) na prazen prozoren film (folijo) in ta film nato odtisne želeno sliko na samo površino kartice. Na ta način kartica fizično ne gre čez večkratni postopek preko termalne glave, kar omogoča, da se kartica manj obdrgne ter zmanjša možnost poškodb čipa (kolikor ga kartica vsebuje). Retransfer potisk je višjekakovosten kot termotransfer, možnost je tudi potiska čisto do roba kartice (v kartični industriji se celo reče »over the edge«). Primeren je za zahtevnejše dizajne kot so članske ter kartice zvestobe. Slabost je le v ceni, saj so ti tiskalniki precej dražji in ga imajo v večini samo podjetja, specializirana za potisk/personalizacijo kartic.

Ker ponuja tiskalnike že veliko različnih podjetij, je zelo pomembno vprašanje nadaljnje tehnične podpore, izobraževanja in svetovanja ter prodaje celotnega potrošnega materiala in predtiskanih kartic, kar pri podjetju IDentiks, ki že vrsto let deluje na temu področju, to tudi v celoti nudijo, zato je pomembno, da si izberete dobavitelja skrbno in na dolgi rok.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50