Računalništvo, telefonija
22.01.2019 08:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako premagati nespečnost, ki je lahko povezana tudi z delom za računalnikom

Nespečnost je skrajno neprijetna zadeva. Vodi lahko v motnje razpoloženja, kasneje pa lahko tudi v poslabšanje višjih živčnih funkcij. Vzrok za nespečnost je med drugim lahko tudi dolgotrajno in intenzivno delo za računalnikom, ki je pogosto tudi v poznih nočnih urah. Rešitev?
Kako premagati nespečnost, ki je lahko povezana tudi z delom za računalnikom
Kako premagati nespečnost, ki je lahko povezana tudi z delom za računalnikom

Ste vedeli, da kar tretjino svojega življenja prespimo? Spanje ni počivanje možganov, temveč aktiven proces. Danes vemo, da so posamezni deli možganov med določenimi fazami spanja dosti bolj aktivni kot med budnostjo. Splošna trditev, da je spanje počitek osrednjega živčevja, ne velja več.

Ni pomembno le trajanje nočnega spanja, temveč njegova nepretrganost. Kakovostno spanje (»osveževanje« organizma) je potrebno za normalno delovanje našega živčevja, ki preko različnih povezav in mehanizmov uravnava delovanje celotnega organizma (telesno temperaturo, izločanje hormonov, imunski sistem, telesno in umsko aktivnost …). Pomanjkanje kakovostnega spanja najprej vodi v motnje razpoloženja (posledice so moteno medsebojno komuniciranje z okoljem in poslabšanje interpersonalnih odnosov), nato pa v poslabšanje višjih živčnih funkcij (predvsem koncentracije in spomina s posledicami po dnevno storilnostjo) in porušene ritme izločanja hormonov (s posledicami po imunski sistem in zdravje). Še posebej je treba glede kakovostnega spanja osredotočiti pozornost na vlogo hormona melatonina, to je na (ne)delovanje žleze češerike (epifize ali pinealne žleze), ki ustvarja ta hormon in uravnava (programira) delovanje ostalih žlez. (Ne)kakovostno spanje je tesno povezano tudi z neprimernimi prehranskimi navadami oziroma razvadami, kakor tudi z nezadostnim gibanjem.

Poznamo tri oblike nespečnosti:

  • Prehodna nespečnost traja le nekaj dni. Vzroki zanjo so različne stresne situacije, npr. nekajdnevno večurno delo za računalnikom s pogostim spreminjanjem slike na zaslonu, akutna obolenja, poškodbe, kirurški posegi, spalne navade partnerja, hrup, svetloba in drugi moteči dejavniki…
  • Kratkotrajna nespečnost traja največ tri tedne. Nastane npr. po smrti družinskega člana, po razvezi z zakoncem ali odhodu svojcev… Po odstranitvi vzroka ali po prilagoditvi na nove razmere se moteni spanec vrne v normalnega.
  • Kronična ali dolgotrajna nespečnost traja več kot tri tedne. Prizadeta oseba ne more zaspati, se večkrat zbudi, spanec je utrujajoč in ni dovolj krepčilen. To se dogaja vsaj trikrat na teden en mesec ali dlje.

Vzroki kronične oz. dolgotrajne nespečnosti:

  • Dolgotrajno in intenzivno delo za računalnikom, ki je pogosto tudi v poznih nočnih urah.
  • Čustvene motnje: depresija, strah, nervoza, žalovanje; raziskave so pokazale, da ima kar 90 odstotkov bolnikov, ki trpijo za depresijo, motnje spanja.
  • Obolenja osrednjega živčnega sistema: Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva demenca in druge demence, ki lahko povzročijo, da takšni ljudje zmedeno tavajo sredi noči.
  • Psihofiziološka nespečnost: za takšnega bolnika postelja ni več prostor za počitek in sprostitev, ampak večni boj z željo po spanju.
  • Vnetje sklepov, želodčno-črevesne težave, bolezni sečil, obolenja srca in ožilja ter okončin.
  • Starejši ljudje ponavadi jemljejo tudi več zdravil, ki lahko povzročijo motnje spanja.
  • Zloraba različnih uspaval, zdravil za spanje ali hipnotikov. Uspavala delujejo podobno kot alkohol in zrušijo arhitekturo spanja. Globoke faze spanja izginejo in pojavijo se številna nočna prebujanja.
  • Alkohol.
  • Hormonske spremembe, ki nastajajo s starostjo.
  • Genski vzroki.

Na tržišču se je pojavilo novo naravno prehransko dopolnilo Insomnin, blagovne znamke Molin, za motnje spanja in nespečnost, ki lahko pomaga tudi pri težavah s spanjem po napornem delu za računalnikom.

Nekaj besed o proizvajalcu teh prehranskih dopolnil, slovenske Molin družine infogenov (infoceuticals): so rezultat 25 let izkušenj interdisciplinarnega teama raziskovalcev s področja različnih starih in novih znanstvenih strok v Sloveniji in tujini, zbranih pri BIONU, Inštitutu za bioelektromagnetiko in novo biologijo, kjer se Molin izdelki tudi proizvajajo v nadzorovanem okolju in po lastnem Molit postopku. Več na www.molin.si. Insomnin je možno kupiti v spletni trgovini www.molinshop.si.

Izdelek Molin Insomnin za lajšanje težav z nespečnostjo zavzema posebno mesto v družini Molin infogenov. Izstopa po svoji vsestranskosti (celovitosti) delovanja in najbolj zrcali zakonitosti in mehanizme delovanja kvantne elektrodinamike in elektromagnetizma kompleksnega človekovega biopolja ter principe holističnega pristopa k lajšanju težav v procesu ozdravljenja nespečnosti: prvič, ker lajša težave skoraj vsem generacijam v družini, in drugič, ker zaradi tesne posledične povezanosti nespečnosti z mnogimi drugimi težavami, ki jo povzročajo, povratno pozitivno energetsko vpliva tudi nanje.

Molin izdelki so informatizirani

Dodana vrednost Molin izdelkov je, da so informatizirani oziroma so v njihove sestavine vtisnjene informacije, ki preko osrednjega (centralnega) živčevja spodbujajo obuditev naravne sposobnosti samozdravljenja človekovega organizma in povrnitev porušenega ravnovesja v delovanju našega imunskega sistema, ki je iz nekega razloga ali blokade v nekaterih svojih delih prenehal delovati ali deluje slabše in kot celota ne deluje uspešno. Tovrstni izdelki so tehnološka novost v svetu in brez stranskih učinkov, ker so izdelani neposredno iz naravnih sestavin in se po tem in po mehanizmu delovanja bistveno razlikujejo od farmakoloških zdravil, ki so narejena iz kemičnih substanc.

Mehanizem delovanja Molin infogenov (infoceuticals) lahko poenostavljeno primerjamo z resonanco na primeru glasbenih vilic ali kitarskih strun, izmed katerih je vsaka umerjena na točno določen ton, ki ima svojo frekvenco, ki jo izrazimo v Hz (hercih). Ko aktiviramo eno glasbeno vilico ali kitarsko struno, njena vibracija v dosegu dometa povzroči, da v bližini zarezonira oziroma se odzove ali zavibrira druga glasbena vilica ali kitarska struna enake frekvence. Podobno temu se na informacije oziroma vibracije, ki jih s seboj po telesu in skozi vsako celico nosijo Molin infogeni (infoceuticals) odzivajo ali zavibrirajo zaradi nekega razloga tudi nedelujoče celice ali tkiva, ki so razlog določenih težav. Molin infogeni (infoceuticals) so informatizirani koloidi nekega minerala ali nekovine (rastlinski koloidi) v vodi in v kombinaciji z etanolom v nekem strogo določenem razmerju. Koloid pomeni, da so (nano) delci tega minerala ali rastline veliki nekaj milimikronov, kar pomeni, da koloid z vnosom v telo potuje skozi vse celice v telesu, vendar se neuporabljeni delci koloida v telesu ne kopičijo, kot v primeru mnogih farmakoloških izdelkov, ampak se sproti izločajo z urinom in s potenjem.

Molin Insomnin je informatiziran koloid na bazi magnezija. Da bi lahko zaspali, se morata najprej umiriti tako vaše telo kot um. Informatiziran magnezij v Insomninu vpliva na nevrotransmiterje (živčne prenašalce) in vam tako pomaga pri umiritvi vaših misli, na primer po intenzivnem delu za računalnikom, da lažje in hitreje zaspite. Veže se na t.i. GABA-receptorje (GABA je y-aminomaslena kislina, ki je najpomembnejši inhibitorni nevrotransmiter v osrednjem živčevju in obenem nevrotransmiter, ki je odgovoren za umiritev živčne aktivnosti, in se zato pogosto uporablja tudi v uspavalih). Poleg tega je magnezij pomemben za tvorbo melatonina, hormona, ki uravnava naše cikle spanja in budnosti. Hormon melatonin proizvaja žleza češarika (v možganskem deblu), in sicer nekaj ur po sončnem zahodu, torej v nočnem času, preneha pa delovati ob svetlobi (s sončnim vzhodom). Češarika je zelo pomembna žleza, ker uravnava tudi delovanje vseh drugih žlez.

Pričevanja uporabnikov glede uporabe Molin družine infogenov (tuji naziv: infoceuticals) čedalje bolj odkrivajo učinkovitost mehanizma njihovega delovanja pri blaženju številnih medsebojno pogojenih zdravstvenih težav, ki so posledica vsakdanjega tempa in stresnega načina življenja. Molin družino izdelkov tvorijo naslednji izdelki: Arelesin+ za sindrom nemirnih nog (RLS) in Insomnin za nespečnost (sta že v prodaji), ter Menopausine+ za lajšanje težav v menopavzi in Atyrosin+ za hipotirozo – obuditev delovanja ščitnice (ki bosta kmalu v prodaji). Astressin+ za pomiritev stresa in Holisticin+ za dobro počutje (še prideta v prodajo).

Odkar imam Molin Insomnin, lepo in mirno spim! Zato najde Molin Insomnin svoje mesto v vsaki družini, ob aspirinu, obližih…, ker pride prav skoraj vsem članom družine; večim generacijam! Če želite izvedeti še več in za nakup izdelka obiščite spletno trgovino www.molin-shop.eu.

(oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več