Računalništvo, telefonija
22.02.2017 11:21
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nepremagljivost dvojne kamere

Nepremagljivost dvojne kamere
Nepremagljivost dvojne kamere

Telefonske kamere so napredovale iz preprostih, omejenih in nizko resolucijskih naprav v napredne rešitve, ki lahko konkurirajo klasičnim fotoaparatom. Danes se le redki, ki imajo dober pametni telefon, odločijo tudi za nakup kompaktnega fotoaparata.

Proizvajalci telefonov se trudijo še bolj razviti mobilno fotografijo, največji izziv pa je majhnost naprav, v katere morajo vgraditi senzorje in leče. Huawei je v partnerstvu z Leico, legendarno nemško blagovno znamko, našel rešitev v dvojni kameri, ki ima dvojni senzor in dvojno lečo.

Eden večjih izzivov proizvajalcev telefonov je to, kako spraviti zmogljiv fotoaparat v ozko ohišje telefona. Poskusi, pri katerih so poskušali združiti telefon s klasičnimi lečami, se zaenkrat niso obnesli. Glavna prednost kamere Huawei je v dveh senzorjih, pri čemer eden ujame barvno fotografijo, drugi pa črno-bel spekter. Ta ne uporablja filtrov, kot jih barvni senzor, kar pomeni, da vsak piksel ujame informacijo, ki je lahko polno uporabljena. Zato je fotografija, ki je posneta z monokromatskim senzorjem bolj natančna, ne glede na to, da je resolucija enaka barvnemu.


Monokromatski senzorji tudi v kamerah

Koncept monokromatskih senzorjev ni nov in je uporabljen že v nekaterih Leica kamerah. Sodelovanje Leice in Huaweija pa je prvič postreglo s črno-belo kamero na telefonih, kar prinaša boljšo kakovost tako črno-belih kot barvnih fotografij. Tako Huawei P9 in Mate 9 Pro imata dva senzorja, ki z združenimi močmi uporabniku ponudita kar najboljšo fotografijo, tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Dve kameri lahko ponudita tudi “blur efekt”, ki ga poznamo iz SLR-jev. Pametni telefon lahko natančno izračuna globino polja in zamegli le ozadje, ne pa tudi objekta. Ta efekt je zelo uporaben pri portretni fotografiji, ko želimo, da je oseba resnično izpostavljena na fotografiji. Nekatere aplikacije želijo doseči podoben učinek tudi na telefonih z enim senzorjem, vendar je zaradi manjka ene kamere ta efekt precej slabši kot pri dvojni kameri.


Senzorji še niso vse

Tudi dvojna kamera ne bi funkcionirala najbolje brez nekaj klasičnih, visoko kakovostnih rešitev. Hitro in pravilno fokusiranje je nujno za dobro fotografijo, ki velikokrat potrebuje hiter reakcijski čas. Huawei je razvil fokusiranje iz treh komponent. Fokus, ki deluje s pomočjo laserja, najbolje deluje na kratkih razdaljah, odlično pa se obnese tudi v slabših svetlobnih pogojih. Ostrenje ob pomoči zaznavanja faze je način, ki nima omejitev pri razdalji. Kadar potrebujemo visoko natančnost, dodatno pomaga zaznavanje kontrasta. Tako je hibridni fokus, ki ga uporablja Huawei, zanesljiv v vsakem okolju.

Načini snemanja

Aplikacija kamere na telefonih Huawei ponuja širok nabor nastavitev, ki omogočajo kreativno fotografijo. Poleg svetlobnih učinkov je preprosto ustvariti “time-lapse” filmček ali selfie v lepotnem načinu. Zanimiva je tudi fotografija v HDR načinu, panorama in snemanje visoko resolucijskih video vsebin. Za napredne uporabnike obstajajo tudi ročne nastavitve in snemanje fotografij v RAW formatu.

Le kaj bo prinesla P10?

Huawei neprestano razvija fotografijo skupaj z Leico. Nedavno predstavljen Mate 9 Pro je postregel s kar 20 mega piksli na monokromatski kameri, dodali pa so tudi optično stabilizacijo. Mate 9 Pro lahko posname video vsebine v ločljivosti 4K. V prihajajočih dneh se obeta predstavitev novega telefona in tehnološki svet je v pričakovanju, s čim bo Huawei navdušil tokrat.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več