Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

09.07.2020      8:00
Mave

Nizkocenovne rešitve za kontrolo dostopa

.. Na trgu najdemo velik spekter naprav za kontrolo dostopa. Katera rešitev je primerna za vaše potrebe? ..

Naprave za kontrolo dostopa se med seboj zelo razlikujejo po ceni in načinu delovanja. Katera je primerna za vas, je odvisno predvsem od vaših želja in potreb. Kontrole dostopa se namesti na steno ali na okvir vhodnih vrat. Po uspešni avtentifikaciji uporabnika se za določen časovni interval aktivira rele, s katerim odpiramo elektromagnetno ključavnico.

Dodajanje in brisanje uporabnikov

Za dodajanje uporabnikov je potrebno h kontroli dostopa prisloniti "Admin" kartico, nato RFID obeske in na koncu zaključiti vnos s ponovno prislonitvijo "Admin" kartice. Brisanje uporabnikov je možno po podobnem preprostem postopku z "Delete" kartico in ročnim vpisom kode čipa, ki ga želimo odstraniti.

Ena glavnih razlik med kontrolami dostopa je način upravljanja uporabnikov in možnosti za prenos baze uporabnikov ter zgodovine obiskov, ki se pri najcenejših kontrolah dostopa običajno ne beleži in je ni možno izvoziti.

Varnost naprav

Druga pomanjkljivost nizkocenovnih kontrol dostopa je, da jih tvori le ena naprava. Če je le-ta nameščena na zunanji strani vhoda, jo lahko nepridipravi izpulijo iz stene in dostopajo do kablov za odpiranje vrat. Dražji sistemi za kontrolo dostopa imajo čitalnike ločene od kontrolerja, povezava je le podatkovni kabel in z manipulacijo le-tega ni mogoče odpreti vrat.

RFID mediji in tehnologije za odpiranje

Razdalja branja RFID čipov nizkocenovnih naprav za kontrolo dostopa je 1-10 cm in ta razpon je enak tudi v najdražjih sistemih za kontrolo dostopa, ki delujejo na frekvenci 125 kHz ali 13,56 MHz. Večjo razdaljo branja na tem frekvenčnem območju omogočajo le posebni RFID čitalniki. Če je potrebna velika razdalja branja, moramo preveriti rešitve z drugega frekvenčnega območja (UHF sisteme). Za odpiranje vrat je mogoče izbrati poljubni RFID medij, kot so RFID ali NFC kartice, obeski, nalepke, zapestnice ... Odpiranje vrat z Bluetooth tehnologijo omogočajo pametne kljuke in naprednejše rešitve za kontrolo dostopa.

Uporabnost nizkocenovnih rešitev

Glavna prednost nizkocenovnih naprav za kontrolo dostopa je nizka cena. Nizkocenovne kontrole dostopa so primerne za kontrolo dostopa v notranjih prostorih, kot so vrata skladišča, vstop v strežniško sobo ali omaro, za vstop v stranišča, ki so namenjena le uslužbencem ter za kontrolo dostopa v prostorih, ki so dodatno varovani z alarmom.

Pametna kljuka

Kontrolo dostopa lahko izvedemo tudi z digitalizacijo kljuke, tako da navadno kljuko zamenjamo s pametno, ki ima na zunanji strani čitalnik in mehanizem. Ta omogoča vrtenje kljuke le pooblaščenim osebam. Klasično ključavnico lahko obdržimo, prav tako cilindrični vložek za ključe. Na ta način lahko še vedno zaklepamo vrata z obstoječimi ključi, ki nam dajo dodaten občutek varnosti npr. ponoči, čez dan pa imamo vrata odklenjena in kontrolo dostopa izvajamo le z aktivacijo kljuke. Montaža pametne kljuke je preprosta in jo lahko izvede tudi neizkušen uporabnik. Treba je le izvrtati dve luknji, ki povežeta zunanjo in notranjo kljuko ter nastaviti uporabnike.

Uporabnike pametne kljuke lahko avtoriziramo na več načinov: s PIN kodo, z RFID čipi, s prstnim odtisom, z enkratnim geslom, preko Bluetooth povezave.

V podjetju Mave d.o.o. nudijo preko 50 različnih naprav za kontrolo dostopa, ki so primerne za zelo širok spekter uporabnikov. Za strokovni nasvet jim pišite na info@mave.si ali pokličite 041 884 124. Več na mave.si

Povezave:Mave

Sponzorirano

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Kakšne so prednosti SSD diskov? 3
Nelev Nedesen  |  DA in NE. Najbolj zanesljive so tračne e...
Bi vgradili tehnologijo v svoje telo? Večina ... 1
Elena Davidyuk  |  zanimivo, v trenutku vgradnje bo tehnolo...