Računalništvo, telefonija
09.07.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Nizkocenovne rešitve za kontrolo dostopa

.. Na trgu najdemo velik spekter naprav za kontrolo dostopa. Katera rešitev je primerna za vaše potrebe? ..
Nizkocenovne rešitve za kontrolo dostopa
Nizkocenovne rešitve za kontrolo dostopa

Naprave za kontrolo dostopa se med seboj zelo razlikujejo po ceni in načinu delovanja. Katera je primerna za vas, je odvisno predvsem od vaših želja in potreb. Kontrole dostopa se namesti na steno ali na okvir vhodnih vrat. Po uspešni avtentifikaciji uporabnika se za določen časovni interval aktivira rele, s katerim odpiramo elektromagnetno ključavnico.

Dodajanje in brisanje uporabnikov

Za dodajanje uporabnikov je potrebno h kontroli dostopa prisloniti “Admin” kartico, nato RFID obeske in na koncu zaključiti vnos s ponovno prislonitvijo “Admin” kartice. Brisanje uporabnikov je možno po podobnem preprostem postopku z “Delete” kartico in ročnim vpisom kode čipa, ki ga želimo odstraniti.

Ena glavnih razlik med kontrolami dostopa je način upravljanja uporabnikov in možnosti za prenos baze uporabnikov ter zgodovine obiskov, ki se pri najcenejših kontrolah dostopa običajno ne beleži in je ni možno izvoziti.

Varnost naprav

Druga pomanjkljivost nizkocenovnih kontrol dostopa je, da jih tvori le ena naprava. Če je le-ta nameščena na zunanji strani vhoda, jo lahko nepridipravi izpulijo iz stene in dostopajo do kablov za odpiranje vrat. Dražji sistemi za kontrolo dostopa imajo čitalnike ločene od kontrolerja, povezava je le podatkovni kabel in z manipulacijo le-tega ni mogoče odpreti vrat.

RFID mediji in tehnologije za odpiranje

Razdalja branja RFID čipov nizkocenovnih naprav za kontrolo dostopa je 1-10 cm in ta razpon je enak tudi v najdražjih sistemih za kontrolo dostopa, ki delujejo na frekvenci 125 kHz ali 13,56 MHz. Večjo razdaljo branja na tem frekvenčnem območju omogočajo le posebni RFID čitalniki. Če je potrebna velika razdalja branja, moramo preveriti rešitve z drugega frekvenčnega območja (UHF sisteme). Za odpiranje vrat je mogoče izbrati poljubni RFID medij, kot so RFID ali NFC kartice, obeski, nalepke, zapestnice … Odpiranje vrat z Bluetooth tehnologijo omogočajo pametne kljuke in naprednejše rešitve za kontrolo dostopa.

Uporabnost nizkocenovnih rešitev

Glavna prednost nizkocenovnih naprav za kontrolo dostopa je nizka cena. Nizkocenovne kontrole dostopa so primerne za kontrolo dostopa v notranjih prostorih, kot so vrata skladišča, vstop v strežniško sobo ali omaro, za vstop v stranišča, ki so namenjena le uslužbencem ter za kontrolo dostopa v prostorih, ki so dodatno varovani z alarmom.

Pametna kljuka

Kontrolo dostopa lahko izvedemo tudi z digitalizacijo kljuke, tako da navadno kljuko zamenjamo s pametno, ki ima na zunanji strani čitalnik in mehanizem. Ta omogoča vrtenje kljuke le pooblaščenim osebam. Klasično ključavnico lahko obdržimo, prav tako cilindrični vložek za ključe. Na ta način lahko še vedno zaklepamo vrata z obstoječimi ključi, ki nam dajo dodaten občutek varnosti npr. ponoči, čez dan pa imamo vrata odklenjena in kontrolo dostopa izvajamo le z aktivacijo kljuke. Montaža pametne kljuke je preprosta in jo lahko izvede tudi neizkušen uporabnik. Treba je le izvrtati dve luknji, ki povežeta zunanjo in notranjo kljuko ter nastaviti uporabnike.

Uporabnike pametne kljuke lahko avtoriziramo na več načinov: s PIN kodo, z RFID čipi, s prstnim odtisom, z enkratnim geslom, preko Bluetooth povezave.

V podjetju Mave d.o.o. nudijo preko 50 različnih naprav za kontrolo dostopa, ki so primerne za zelo širok spekter uporabnikov. Za strokovni nasvet jim pišite na info@mave.si ali pokličite 041 884 124. Več na mave.si


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več