04.12.2017      12:47
Petrol in MBILLS

Nov standard za mobilno plačevanje

Petrol in MBILLS združila moči in gotovino skupaj poslala v zgodovino

V Sloveniji smo dobili standard za mobilno plačevanje, ki je popolnoma neodvisen, podpira brezpapirno in brezgotovinsko plačevanje in je odprt za vse uporabnike, podjetja, trgovce in tudi banke.

PETROL in MBILLS sta na novinarski konferenci javno predstavila popolno novost v Sloveniji, ki že postavlja temelje za standardizirano platformo za plačevanje po zgledu Nizozemske, Danske in ostalih skandinavskih držav. Mobilno plačevanje tako tudi v Sloveniji doživlja pomemben preskok na višjo raven, ki še poenostavlja in ceni celotno plačevanje. Omenjeni standard sovpada s trendi, ki jih narekuje EU direktiva PSD2 (Payment Services Directive).

V svetu se trenutno največji razmah mobilnih denarnic odvija v skandinavskih, azijskih in latinskoameriških državah, medtem ko uporabniki v drugih evropskih državah in severni Ameriki vztrajno sledimo temu trendu. A razvoj platforme, kot sta jo zasnovala Petrol in MBILLS, Slovenijo pomika v smer velikih zgodb, sorodnih tistim na Danskem, Nizozemskem in drugim skandinavskim državam.

Mag. Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola, je ob tem povedal, da strateško sodelovanje z MBILLS pomeni uresničitev vizije vstopa Petrola v inovativne mobilne plačilne storitve, saj si želijo širiti svoja področja storitev, med drugim tudi na finančno področje. »V Petrolu smo že pred časom napovedali, da si želimo svoje storitve še nadgraditi z novimi inovativnimi finančnimi storitvami. Petrol je tako obeležil svojo pomembno vlogo pri vzpostavitvi standarda mobilnih plačilnih storitev, ki bo nadgradil obstoječi sistem in bo prinesel pomembne koristi za potrošnike, gospodarstvo in finančne institucije. Ponosen sem, da lahko napovem, da že od danes naprej vsi Petrolovi bencinski servisi v Sloveniji sprejemajo hitra, brezpapirna in brezgotovinska plačila mBills širom Slovenije. Postopoma pa bodo uporabniki z mBills.si lahko plačevali prav vse, še posebej na področju prodajnih avtomatov, kar je silovit trend v svetu interneta stvari. Petrol ima že danes prek 500.000 zvestih kupcev, ki bodo zagotovo prva velika in hvaležna ciljna skupina prihodnjih uporabnikov mBills.si. Prepoznani smo kot eden najpomembnejših ponudnikov pametnih rešitev za dom, mobilnost in poslovanje, zagotavljamo odlično celovito uporabniško izkušnjo in povečujemo število prodanih produktov na posameznega kupca v sistemu vsekanalnosti (omnichannel). Z inovativnostjo in digitalnimi rešitvami pa razvijamo uspešne nove poslovne modele in partnerstva. Eden od teh je tudi prihodnje strateško povezovanje z MBILLS.«

Matjaž Čadež, ki ostaja družbenik v MBILLS d.o.o. in bo predsednik nadzornega odbora MBILLS, je z novim partnerstvom zadovoljen in ob tem pravi: »Vesel sem, da smo v Petrolu našli partnerja, s katerim si delimo vizijo o koristnosti standardizacije plačilnih storitev na transparenten način – in jo skupaj lahko uresničimo. Ta standard koristi tako trgovcem kot potrošnikom, vabimo pa tudi banke, da se pridružijo mBills.si platformi za takojšnja (instant) plačila. MBILLS tudi v prihodnje ostaja neodvisna plačilna institucija, ki deluje na transparenten način. Zato se tudi za številne obstoječe trgovce, ki že podpirajo Hal mBills z uvedbo Petrol mBills prav nič ne spreminja. Z združenim znanjem o potrebah trgovcev na eni strani in ponudnikov plačilnih storitev na drugi strani bomo zagotavljali kontinuiteto in še hitrejši razvoj enotne platforme za plačevanje. S široko mrežo Petrolovih prodajnih mest tudi v drugih državah, pa hiter prodor na tuje trge.«

»Posnetek aktualnega stanja kaže, da na trgu manjka enoten standard v mobilnem plačevanju. Tako se v svetu kot doma pojavljajo številni različni zaprti sistemi, pri katerih se uporabniki srečujejo z različnimi delnimi funkcionalnostmi in z različno uporabniško izkušnjo. Zato smo z rešitvijo mBills.si želeli te ovire premostiti. Razvili smo široko platformo, ki je več kot le mobilna denarnica, pokriva zadnjo fazo plačevanja, je neodvisna in se nanjo lahko preprosto priključijo tudi druga podjetja, trgovci, banke in ostali uporabniki. Že danes pa z njo brezpapirno in brezgotovinsko plačujemo, s čimer smo gotovino že poslali v zgodovino. Z njo bomo v naslednji fazi prodrli tudi na tuje trge,« je dejal mag. Primož Zupan, direktor podjetja MBILLS.

S prenovljeno aplikacijo Hal mBills, ki od sedaj naprej nastopa pod blagovno znamko Petrol mBills oziroma pod imenom mBills.si v Apple in Google trgovinah, bodo uporabniki deležni številnih dodatnih novosti in funkcionalnosti.

»Uporabniki bodo odslej s Petrol mBills (mBills.si) lahko nakupovali in plačevali tudi na blagajnah vseh Petrolovih bencinskih servisov po Sloveniji. Gre za najhitrejši postopek plačevanja – hitra plačila, ko aplikacija od uporabnika zahteva le eno aktivnost, pri čemer celoten plačan račun prejme neposredno v denarnico. Dodatna novost, ki bo zagotovo razveselila uporabnike, je možnost izplačevanja gotovine iz mobilne denarnice ali njeno vplačevanje za polnjenje mobilne denarnice kar na Petrolovih blagajnah. Osebno identifikacijo, ki jo mora uporabnik opraviti le enkrat, pa bo mogoče opraviti na Petrolovih bencinskih servisih. Prenovljena aplikacija mBills.si poleg številnih drugih izboljšav omogoča tudi hitrejši vstop s prstnim odtisom,« je predstavila Jerica Urbančič, direktorica marketinga v podjetju MBILLS.

Te novosti kažejo, da mobilni telefoni vse bolj presegajo funkcionalnosti, ki smo jih doslej poznali pri kartičnem plačevanju, ugotavlja Matjaž Čadež, ustanovitelj in solastnik podjetja MBILLS. Mobilna denarnica mBills.si namreč že zdaj omogoča uporabnikom, da dobijo račun v aplikacijo in imajo tako popoln vpogled nad svojimi izdatki in drugim prometom. Mobilna denarnica omogoča integracijo različnih sistemov zvestobe, da uporabnikom ni več treba polniti žepov s karticami zvestobe. Preprostejše pa so tudi transakcije med samimi uporabniki, ki si lahko v realnem času nakazujejo denar kar na telefonsko številko. Za trgovce pa je zanimivo, da lahko uvedejo plačevanje z mBills.si brez dodatnih naložb v nakup in vzdrževanje terminalov POS, le s skeniranjem mBills črtne kode kar prek mobilnikov.

Kateri je po vašem mnenju najboljši telefon letošnjega leta?

Test najboljših pametnih telefonov leta 2017

Aplikacije, ki jih potrebujete za uspešno pos... 1
Mazinga  |  Večina teh je kar zadeva mene povsem sek...
Kako najbolj enostavno kupiti bitcoin? 4
abe.major  |  Kakšen bitcoin ste vi kupili??? Na nekem...
Francija bo kmalu prepovedala uporabo mobilni... 2
Justin.Forfunky  |  Zopet nazaj na pozivnike za nujne klice.
Slovenija se je z Arnesovim superračunalnikom... 1
T327  |  Vaš RN pa se je zapisal v zgodovino rekl...
Kako najbolj enostavno kupiti bitcoin? 4
spodnji  |  Kako pa je z dvigom ce zelis prekiniti?