29.05.2017      13:39
Lansiranje uličnih zbiralnikov

Nova in bližja mesta za oddajo malih starih aparatov in baterij v Novem mestu z okolico in Metliki

Dne 26. maja 2017 so se E-cikliranju na Dolenjskem pridružile tudi Mestna občina Novo mesto ter občine Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Straža, Šmarješke Toplice in Metlika. Aktivnost se izvaja v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, nad katerim bedi družba ZEOS, d.o.o.. V sklopu sodelovanja pri projektu so občine danes prejele 14 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije, ki so jih skupaj z lokalnima partnerjema Komunala Novo mesto d.o.o. in Komunala Metlika d.o.o. prevzele na slavnostnih predajah na njihovih lokacijah.

LIFE projekt nagovarja vsa slovenska gospodinjstva k skrbnemu ravnanju s starimi aparati in baterijami, in sicer preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Sporočilo organizatorjev projekta je, da spadajo ti odpadki v posebno skupino in ne sodijo med mešane komunalne odpadke. Vsebujejo surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, ki se lahko uporabijo za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri, prav tako pa ti odpadki vsebujejo tudi težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne.

»V naši družbi smo začeli odpadno električno in elektronsko opremo prevzemati pred enajstimi leti. Ozaveščenost javnosti je v primerjavi z Evropo nadpovprečna, saj smo v Sloveniji lani zbrali že 51% odstotkov odslužene elektronske opreme v primerjavi s tisto, ki je bila kot nova dana na trg.« je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić in dodal: »Ker pa želimo te odstotke še povečati, smo v letu 2016 pričeli s postavitvijo uličnih zbiralnikov po Sloveniji, ki bodo občankam in občanom oddajo starih aparatov še približali.«

Na predaji zbiralnikov so bili prisotni predstavniki obeh lokalnih partnerjev projekta:  Komunale Novo mesto d.o.o. in Komunale Metlika d.o.o. ter predstavniki vseh zgoraj naštetih občin, ki so na obeh dogodkih skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremil nove zbiralnike na pot.

»Vsak tak projekt pomeni kamenček v mozaiku pri ohranjanju našega okolja in trajnostnega razvoja!« je poudaril podžupan Mestne občine Novo mesto Bojan Kekec.

Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič pa je dodal: »Ključno je, da odpadek ločimo na samem izvoru, toliko bolj pomembno je to pri e-odpadkih, saj predstavljajo veliko nevarnost za okolje, če pristanejo med mešanimi odpadki ali v naravi.«

Podžupanja občine Metlika Anica Kopinič je povedala: »Svet je na prvi pogled velik, a kljub temu je naš planet zelo majhen. Če ne bomo skrbeli zanj, ga bomo uničili. Pridobitev za ločevanje starih aparatov je velika za našo občino in bo pripomogla, da bo naša Zemlja še bolj čista in lepa.«

»Velja enako – tako za velike organizacije ali skupnosti kot za male. Do okolja moramo biti vsi enako spoštljivi in obzirni in ulični zbiralniki bodo vsekakor pripomogli k temu!« je na dogodku sporočil zbranim direktor Komunale Metlika Bojan Krajačič.

Ulične zbiralnike je prejelo že 149 občin in jih je skupaj 537, njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta, ki se ažurira po vsaki novi postavitvi zbiralnikov na mikrolokacije. Plan praznjenja zbiralnikov je predviden na 3 mesece, tako da zberejo v povprečju na en ulični zbiralnik 132,5 kg starih aparatov in baterij. Občanke in občani te odpadke dosledno ločujejo, v zbiralnike je bilo odloženih le 2% ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).

Ali uporabljate javna omrežja Wi-Fi, ali raje ostanete pri mobilni podatkovni povezavi?

Novi iPhoni so dokaz, da je umetna inteligenc... 1
Justin.Forfunky  |  UI na elektriko ali kaj drugega.
Električni avtobus z novim rekordom 2
Justin.Forfunky  |  Nekam daleč gre avto na oprtni vlak, pot...
Novi Adblock Plus vas bo obvaroval pred prikr... 1
rankoperic  |  Kdo pa še uporablja predpotopni AdBlock ...