Računalništvo, telefonija
20.06.2013 13:56
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova serija Epsonovih tiskalnikov z rezervoarji črnila

Danes je Epson predstavil svojo serijo tiskalnikov z rezervoarjem črnila, ki se ponašajo z izredno nizko ceno tiska na stran. O tiskalniku L800 smo že pisali v eni izmed prejšnjih revij, zdaj pa si poglejmo celotno družino tiskalnikov in multifunkcijskih naprav.
Epsonovi seriji tiskalnikov L in M namesto kartuš uporabljajo rezervoarje s črnili.
Epsonovi seriji tiskalnikov L in M namesto kartuš uporabljajo rezervoarje s črnili.

Podjetje Epson ima svoje začetke z urami Seiko daljnega leta 1942. Od takrat so se razširili še na področje tiskalnikov, ki danes predstavljajo njihov večinski delež izdelkov, projektorjev, računalnikov in polprevodnikov.

Pred letom so izdali svojo L serijo tiskalnikov. To so bili prvi tiskalniki, ki so vsebovali svoje lastne rezervoarje s črnilom, ki omogočajo nenehen tok črnila. Ta sistem je poznan kot sistem neprestanega napajanja črnila ali CISS (Continuous Ink Supply System). Poleg enostavnosti uporabe to omogoča tudi višjo produktivnost z manjšo porabo črnila. Ključni prednosti, ki jih prinašajo Epsonovi tiskalniki na tem področju, sta Epsonova Micro Piezo tehnologija in ultra veliki rezervoarji s črnilom. Micro Piezo tehnologija je sistem, s katerim tiskalnik brizga črnilo na papir. Ta tehnologija, ki lahko natančno poveča, ali zmanjša pritisk vbrizga, se razlikuje od drugih termalnih metod vbrizgavanja, ki lahko pritisk le povečajo. To omogoča večji nadzor gibanja, manjšo velikost pik, kar vodi v večjo natančnost. Glave teh tiskalnikov so opremljene z VSDT tehnologijo, ki omogoča razpršitev črnila v treh različnih velikostih. Rezervoarji se še ponašajo s FIT tehnologijo, ki uporablja dušilno loputo, da nadzira pritok črnila v šobe tiskalnika. Ta tehnologija prinaša več vrednosti iz vsake plastenke črnila in omogoča transport brez puščanja črnila.

Epsonov Italijanski menedžer Renato Vincenti nam je v živo predstavil še brezžično tiskanje in skeniranje z mobilnega telefona. S pomočjo aplikacije za Android in iOS, se lahko tiskalnik poveže z mobilno napravo enako kot z računalnikom. Tako lahko fotografije enostavno natisnete direktno z mobilnega telefona, ne da bi morali vklopiti računalnik. Skeniranje deluje enako, dobljeno sliko pa lahko shranite kot jpg ali pdf dokument. V demonstraciji v živo je pošiljanje 8 megapikselske slike tiskalniku trajalo približno minuto, zato ta proces ne moremo označiti kot najbolj učinkovit. Je pa gotovo uporaben za tiskanje ene ali dveh slik.

V Epsonovo novo serijo tiskalnikov sodita modela L110 in L210, ki sta na voljo v prosti prodaji, in modeli L300, L355 in L550, ki so na voljo prek posrednikov. Vsi ti modeli so namenjeni tiskanju velike količine dokumentov. Profesionalnim fotografom pa je namenjen tiskalnik L800, ki je specializiran za tiskanje velike količine slik. Mikro podjetjem in domačim obrtem so namenjeni črno-beli modeli WF M100, WF M105 in WF M200. Ti ne uporabljajo navadnih črnil, temveč imajo pigmentno črnilo, ki je odporno proti vlagi in zmazanju. Pigmentno črnilo se posuši takoj, trajalo pa bi naj do 100 let. Za razliko od laserskih tiskalnikov ne potrebujejo časa, da se ogrejejo. S tiskanjem lahko začnejo takoj.

Vsi ti tiskalniki so v osnovi dražji od konkurenčnih izdelkov, toda prihranki se pokažejo, takoj ko natisnete več kot 1.000 strani. Po tej vrednosti se pojavijo velike razlike v ceni črnila. Na primeru konkurenčnega tiskalnika so prikazali, da je 1 Epsonova steklenička s črnilom enakovredna 11 konkurenčnim kartušam. Cena tiskalnika z vsemi temi kartušami pa je kar enkrat večja od cene Epsonovega tiskalnika s stekleničkami. Povprečna cena tiska fotografije pri Epsonu znaša 0,06 € na sliko in 0,0049 € na barvno stran. Ti ceni seveda vključujeta le ceno črnila, ne pa tudi papirja. Z eno črno stekleničko lahko natisnete do 4.000 črno-belih strani, s tremi barvnimi (ena za vsako barvo) pa do 6.500 barvnih strani. Določeni modeli imajo že ob nakupu dodano še eno ali dve črni steklenički, kar jim še dodatno poveča vrednost.

Omembe vreden je še podatek, da so ti tiskalniki enako hitri kot laserski, vendar porabijo 95 % manj električne energije. Ti tiskalniki niso namenjeni domačim uporabnikom, ki malo tiskajo, saj se jim ne bodo obrestovali nizki stroški črnila. Vsem, ki tiskajo večje količine, pa bodo nizke cene polnil prihranile ogromno denarja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več