Računalništvo, telefonija
27.05.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Nove Sonyjeve rešitve za ustvarjalce video vsebin

Sony predstavlja vlogersko videokamero ZV-1 in kompaktno videokamero FDR-AX43 4K Handycam®,
s katerima širi ponudbo rešitev za vloganje.
Sony predstavlja vlogersko videokamero ZV-1 in kompaktno videokamero FDR-AX43 4K Handycam®,  s katerima širi ponudbo rešitev za vloganje.
Sony predstavlja vlogersko videokamero ZV-1 in kompaktno videokamero FDR-AX43 4K Handycam®, s katerima širi ponudbo rešitev za vloganje.

Vlogerska videokamera ZV-1

Sony je danes najavil novo vlogersko videokamero žepne velikosti ZV-1 (v nadaljevanju ZV-1), ki je lahka, kompaktna rešitev v slogu »vse v enem«. Zasnovana je posebej za ustvarjalce vsebin in vlogerje, ob tem pa združuje funkcije, ki so enostavne za uporabo, ter brezkompromisno tehnologijo za zajem slike. S tem je ZV-1 popolno orodje za vsakega ustvarjalca vsebin, ne glede na njegovo znanje in izkušnje.

»Sonyjevo novo videokamero ZV-1 smo razvili z namenom, da zadovolji potrebe in pričakovanja današnjih ustvarjalcev videovsebin,« je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. »Ta videokamera je rezultat neposrednih povratnih informacij, ki smo jih dobili od naše široke skupnosti. Ta si ne želi kompromisov, ki jih prinašajo hibridni izdelki. Zato smo zasnovali nov model, namenjen prav tistim, ki dajejo glavni poudarek ustvarjanju vsebin. Ponaša se z inovativno zasnovo in prinaša mnoge nove tehnologije, nastavitve in načine, ki ustvarjalcem omogočajo, da ustvarjajo vsebine na načine kot še nikoli doslej. Cilj videokamere ZV-1 je, da oseba zasije v vsakem okolju. Vsaka funkcija je optimizirana za vse načine snemanja vlogov.«

Videokamera ZV-1 se ponaša z zloženim slikovnim senzorjem CMOS 1.0-type Exmor RS® s pomnilnikom DRAM ter objektivom z veliko odprtino zaslonke 24-70mm[i] F1.8-2.8 ZEISS® Vario-Sonnar T*, ki ustvarja čudovito mehko ozadje (bokeh), s čimer omogoči osebi, da resnično izstopa. Videokamera zaklene ostrenje na osebo, ki ji nato z visoko natančnostjo in hitrostjo sledi s pomočjo Sonyjevega vodilnega sistema samodejnega ostrenja. ZV-1 ima vgrajen tudi slikovni procesor BIONZ X™ najnovejše generacije z vezjem LSI, ki prinaša visoko ločljivost in nizko raven šuma. Rezultat je vrhunska kakovost slike. Ob tem združuje tudi izjemno tehnologijo za zajem slike ter vsestranske možnosti za visoko kakovosten zvok. ZV-1 je prva Sonyjeva kompaktna videokamera z vrtljivim zaslonom LCD na dotik, ki se odpira na stran. S tem olajša snemanje v načinu za selfije in povezovanje zunanjih dodatkov za zvok. Da lahko izpolni vsako zahtevo glede videa, vsebuje napredne video funkcije, vključno s snemanjem v ločljivosti 4K[ii] in vgrajenim stabilizatorjem slike.

Vse, kar potrebujejo današnji ustvarjalci vsebin

Hitro preklopite med dvema načinoma zameglitve ozadja

ZV-1 nudi enostavno rešitev za enostaven preklop med dvema stopnjama zameglitve ozadja (bokeh) med snemanjem. Z novo funkcijo Bokeh Switch v hipu nastavite odprtino zaslonke oziroma preklopite med bolj ali manj mehkim ozadjem, ne da bi pri tem izgubili ostrino subjekta. Gumb za preklop se nahaja na vrhu videokamere, kjer je zlahka dostopen in omogoča enostavno upravljanje tudi med snemanjem samega sebe.

Izostrite tisti subjekt, za katerega želite, da je oster

Z videokamero ZV-1 je lažje kot kdajkoli snemati teste izdelkov in podobne videovsebine. Nič več nastavljanja dlani za predmet, da bi pripravili videokamero do tega, da izostri. Zahvala za to gre novi nastavitvi Product Showcase, ki omogoča hitre in gladke prehode ostrenja med obrazom osebe in predmetom, ki se nahaja pred objektivom.

Nova kompaktna videokamera uporablja vrhunsko tehnologijo naprednega samodejnega ostrenja, ki je bila razvita za fotoaparate serij α™ (Alpha™) in RX. Ta omogoča zaklepanje ostrenja na subjekt ter izjemno natančno in hitro sledenje njegovemu gibanju med snemanjem. V okoljih, kjer je veliko dogajanja, prideta na pomoč tudi samodejno ostrenje oči v realnem času[iii] in sledenje v realnem času za snemanje videa, ki omogočata zaklep ostrenja na oči/obraz osebe ali preklapljanje ostrenja med več osebami. Ob tem je po potrebi mogoče nastaviti tudi hitrost samodejnega ostrenja in občutljivost sledenja.

Osredotočite se na svoj obraz

Velike spremembe v osvetlitvi, kot na primer, ko se na sončen dan nenadoma premaknete z močnega sonca v senco, niso nobena težava za ZV-1. Za to gre zahvala novi funkciji samodejne osvetlitve s prioriteto obraza (Face Priority AE). Ta zazna obraz osebe in mu da prednost pri uravnavanju osvetlitve, s čimer zagotavlja, da je nastavitev osvetlitve obraza kar najboljša v vsakem okolju. Omenjena tehnologija pomaga obvladati tudi nenadne spremembe osvetlitve, če oseba zapusti kader. S tem prepreči preveč ali izrazito premalo osvetljene posnetke.

Naravne barve

Videokamera ZV-1 se ponaša z naprednim in dodelanim uravnavanjem barv za optimizacijo odtenkov kože. Za večji poudarek obraza – še posebej pri snemanju v načinu za selfije – ustvarja gladek in naraven videz kože, medtem ko ohranja ostro poudarjena usta in oči tako v videoposnetkih, kot na fotografijah.

Kristalno čist zvok

Visoko kakovostne vsebine zahtevajo kakovosten, jasen in čist zvok. Videokamera ZV-1 je odlično pripravljena, da to omogoči, saj nudi vsestranske možnosti za snemanje zvoka. Vgrajen je najnovejši Sonyjev usmerjeni mikrofon s 3 mikrofonskimi kapsulami. Zasnovan je za zajem zvoka s sprednje strani ter omogoča zajem čistega in jasnega zvoka, ob tem pa zmanjšuje šume iz ozadja, še posebej pri uporabi v načinu za selfije. Za dodatno fleksibilnost sta tukaj še standarden 3,5 mm priključek za mikrofon in večvmesniški nastavek Multi Interface Shoe™, ki olajšata priklop najrazličnejših zunanjih mikrofonov. Videokameri je priložen tudi ščitnik za veter[iv], ki se namesti na večvmesniški nastavek, da zmanjša šum vetra.

Oblika in funkcionalnost, prilagojeni za vloganje

Videokamera ZV-1 je oblikovana z mislijo na ustvarjalce vsebin in vlogerje. Ta kompaktna in lahka videokamera, ki tehta približno 294 g in meri 105,5 x 60 x 43,5 mm, je prva Sonyjeva kompaktna videokamera z vrtljivim zaslonom LCD na dotik, ki se odpira na stran. Poleg tega omogoča ustvarjalcem, da poenostavijo svojo opremo, saj zaradi večvmesniškega nastavka za dodatne mikrofone ne potrebujejo dodatnih nosilcev.

Z videokamero lahko udobno upravljate z eno roko, za kar gre zahvala udobnemu držalu, ki omogoča enostavno držanje, ter velikemu gumbu REC, ki se nahaja na vrhu videokamere in nudi hiter vklop/izklop snemanja. Tukaj je še lučka na sprednjem delu videokamere, ki označuje, ali videokamera aktivno snema.

Poleg vsega naštetega ZV-1 prinaša tudi velik napredek pri stabilizaciji slike, s čimer zagotavlja stabilne videoposnetke tudi pri snemanju iz roke med hojo. Pri snemanju v ločljivosti HD (način Active) skupaj delujeta optični in elektronski stabilizator slike. Na ta način zmanjšata tresenje do 11-krat[v] bolj kot standarden stabilizator slike SteadyShot™. Pri snemanju v ločljivosti 4K z optičnim stabilizatorjem slike (način Active) pa se tresenje v primerjavi s standardnim stabilizatorjem slike SteadyShot™ zmanjša do 8-krat[vi]. Videokamera ZV-1 je združljiva tudi z držalom GP-VPT2BT z brezžičnim daljinskim upravljalnikom, kar nudi še dodatno stabilnost in udobje upravljanja s povezljivostjo brez kabla.

Vodilne funkcije AV v razredu

Kljub majhnim dimenzijam se lahko nova videokamera pohvali s številnimi možnostmi snemanja na profesionalni ravni, kar med drugim vključuje:

– snemanje v ločljivosti 4K s polnim zajemom točk in brez njihovega združevanja ter zapisovanje s kodekom XAVC S™ z visokim bitnim tokom[vii];

– standarden 3,5 mm vhod za mikrofon;

– možnosti Hybrid Log-Gamma (HDR)[viii] / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3;

– intervalno fotografiranje[ix] za izjemne videoposnetke z zamikom[x];

– super počasno[xi] snemanje z do 1.000 sličicami na sekundo[xii];

– združljivost z dodatkom ‘Movie Edit add-on’[xiii] iz mobilne aplikacije “Imaging Edge™” za stabilizacijo slike[xiv] med urejanjem posnetkov in možnost določanja razmerja stranic za prilagoditev različnim družabnim omrežjem (npr. Instagramu).

Pretočno oddajanje v živo z videokamero ZV-1

Spremenite videokamero ZV-1 v spletno kamero. Prek priključka USB jo povežite z osebnim računalnikom[xv], kar vam omogoča, da komunicirate s svojimi sledilci v realnem času. Ob tem so vam na voljo edinstvene funkcije in napredna tehnologija, vgrajena v videokamero ZV-1. Nova Sonyjeva programska oprema za osebne računalnike bo na voljo julija 2020.

Cene in razpoložljivost

Videoamera ZV-1 bo v Evropi na voljo od junija 2020 dalje po predvideni maloprodajni ceni približno 800 evrov.

FDR-AX43

Sony je danes predstavil tudi novo videokamero Handycam® 4K[xvi], ki se ponaša z vrhunskim mehanizmom za stabilizacijo (gimbal) in tehnologijo uravnoteženega optičnega stabilizatorja slike Optical SteadyShot™ za snemanje gladkih in tekočih visoko kakovostnih videoposnetkov naravnega videza. Videokamera FDR-AX43 je bila razvita za ustvarjalce vsebin in vlogerje, ki želijo, da njihove posnetke odlikuje vrhunska kakovost, ki bo prestala preizkus časa.

Je idealen partner za tiste, ki želijo zabeležiti svoja potovanja ali družinske spomine, a je hkrati tudi izjemno učinkovito in vsestransko orodje za ustvarjalce vsebin, še posebej za uporabo v domačem studiu in snemanje predstavitev ali testov izdelkov.

FDR-AX43 prinaša nekatere Sonyjeve najnaprednejše tehnologije zajema slike:

– uravnotežen optični stabilizator SteadyShot z edinstvenim vgrajenim mehanizmom za stabilizacijo (gimbal) za gladke in tekoče posnetke med hojo, tekom ter pri najdaljši goriščni razdalji;

– zoom objektiv ZEISS® Vario-Sonnar T* s širokim kotom 26,8 mm[xvii];

– 20X optični zoom in digitalni zoom Clear Image s 30x povečavo za 4K oziroma 40x povečavo za HD[xviii];

– slikovni senzor CMOS 1/2.5-type Exmor R™[xix] in slikovni procesor BIONZ X™ za izjemno kakovostno sliko tudi v razmerah s šibko svetlobo;

– snemanje z visokim bitnim tokom (100 Mb/s za XAVC S™ 4K, 50 Mb/s za XAVC S HD)[xx];

– hitro, inteligentno samodejno ostrenje za hitro in natančno snemanje;

– mikrofon s tremi mikrofonskimi kapsulami za napredno kakovost zvoka[xxi];

– vrtljiv zaslon za snemanje selfijev;

– dolgo avtonomija baterije (do 235 minut neprekinjenega snemanja s priloženo baterijo) in napajanje prek omrežnega napajalnika;

– novo funkcijo Highlight Movie Maker za ustvarjanje kratkih filmov[xxii] v ločljivosti 4K ali HD v sami videokameri, brez kasnejšega urejanja na računalniku ter enostavno deljenje filmčkov v formatu MP4 za družabna omrežja prek pametnega telefona.

Cene in razpoložljivost

Videokamera FDR-AX43 bo v Evropi na voljo od julija 2020 dalje po predvideni maloprodajni ceni približno 700 evrov.

Vse informacije o izdelkih si lahko ogledate tukaj.

Različne ekskluzivne zgodbe, videoposnetke in vznemirljive nove vsebine, posnete z najnovejšimi videokamerami in drugimi Sonyjevimi izdelki, si lahko ogledate na https://www.sony.co.uk/alphauniverse. Sonyjevo evropsko fotografsko središče je na voljo v 22 jezikih, v njem najdete novice o izdelkih, natečaje in najnovejši seznam Sonyjevih dogodkov v posamezni državi.

[i] Vidni kot (enakovreden 35-milimetrskemu formatu).

[ii] 4K (QFHD: 3840 × 2160).

[iii] Samodejno ostrenje oči v realnem času ni na voljo pri snemanju živali.

[iv] Zajem zvoka poteka prek vgrajenega mikrofona v videokameri. Namestitev ščitnika za veter zmanjša šum vetra.

[v] Kot stabilizacije slike na širokokotnem delu razpona goriščne razdalje, način Active.

[vi] Kot stabilizacije slike na širokokotnem delu razpona goriščne razdalje, način Active.

[vii] Za snemanje v formatu XAVC S je zahtevana pomnilniška kartica SDHC/SDXC Class 10 ali hitrejša. Za snemanje z bitnim tokom 100 Mb/s je zahtevana pomnilniška kartica SDHC/SDXC UHS-I (U3).

[viii] Za predvajanje videoposnsetkov HDR (HLG) povežite videokamero z USB kablom s HDR (HLG)-združljivim Sonyjevim televizorjem.

[ix] Wi-Fi med intervalnim fotografiranjem ne deluje.

[x] Ustvarjanje videoposnetkov s časovnim zamikom je mogoče na osebnem računalniku.

[xi] Snemanje zvoka ni na voljo. Zahtevana je pomnilniška kartica SDHC/SDXC Class 10 ali hitrejša.

[xii] V načinu PAL. Meni omogoča preklapljanje med načinoma PAL in NTSC.

[xiii] Prosimo, uporabite najnovejšo različico.

[xiv] Zahtevana je aplikacija Imaging Edge Mobile.

[xv] Windows® 10.

[xvi] 3840 x 2160.

[xvii] Enakovredno 35 mm pri razmerju stranic 16:9. Ko je stabilizator SteadyShot nastavljen na »Standard« ali »Off«.

[xviii] Ko je stabilizator SteadyShot nastavljen na »Active« ali »Intelligent Active«.

[xix] Razmerje stranic znaša 16:9.

[xx] Za snemanje XAVC S 4K 60 Mb/s in XAVC S HD 50 Mb/s zahteva pomnilniško kartico SDXC/SDHC Class 10 ali hitrejšo. Za snemanje XAVC S 4K 100 Mb/s zahteva pomnilniško kartico SDHC/SDXC UHS-I U3 ali hitrejšo.

[xxi] Video način pri snemanju 5.1-kanalnega zvoka je AVCHD.

[xxii] Z vklopljeno možnostjo Dual Video Recording. Ločljivost v formatu MP4 znaša 1280 x 720.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem POVEM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri POVEM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem POVEM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več