Računalništvo, telefonija
26.02.2015 11:58

Deli z drugimi:

Share

Nove tehnologije pretresajo avtomobilsko industrijo

Comtrade-ov ShareIT Meetup, ki je potekal v sredo, 18. 2. 2015, pod naslovom »Tehnološke spremembe pretresajo avtomobilsko industrijo«, je pritegnil preko 70 udeležencev, ki so do zadnjega kotička zapolnili Comtradeov Fun Room na Letališki 29b v Ljubljani.
MeetUp ShareIT
MeetUp ShareIT

O tem, kako nove tehnologije vplivajo na avtomobilsko industrijo in kakšen vpliv bodo imele na prihodnost, so spregovorili Anja Cimerman, razvijalka programske opreme na podjetju Comtrade in strastna uporabnica vseh novih tehnologij, Matej Čer, ustanovitelj in solastnik podjetja Avant car, in Marko Javornik, direktor za področje avtomobilske industrije na podjetju Comtrade.

Gostje so predstavili tri mejnike, ki bodo imeli v prihodnosti avtomobilske industrije močan vpliv. Spregovorili so o električnih, povezanih in avtonomnih avtomobilih, diskusija z udeleženci pa je načela tudi vprašanja o infrastrukturnih in pravnih težavah, ki jih moramo kot družba skupaj reševati, če želimo v prihodnosti omogočiti množično uporabo električnih in avtonomnih vozil.

Diskusija se je dotaknila tudi mobilnosti kot storitve (angl. Mobility as a Service, MaaS), ki postaja del strategije razvoja nekaterih evropskih in svetovnih prestolnic. Kot primer je Javornik izpostavil Helsinški načrt, v katerem naj bi v naslednjih desetih letih mesto uredili tako, da bo lastništvo avtomobila povsem odveč. Finska prestolnica načrtuje prenovo celotnega prometnega sistema s povezovanjem več načinov prevoza. Povezati želijo kolesa, vlake, deljeno vožnjo (t .i ride sharing) ipd., ki bi nadomestili vožnjo z lastnim avtomobilom in naredili lastništvo avtomobila v mestu povsem odvečno. Tovrstne rešitve naj bi mestu namreč omogočile čistejše okolje in manj prometnih konic, hkrati pa tudi znižale prevozne stroške prebivalcev.

Izpostaviljena je bila tudi vloga IT-ja in tehnologije v avtomobilski industriji. Tako udeleženci kot tudi sami govorci ugotavljajo, da začenja imeti tehnologija v avtomobilistiki vedno večjo vlogo, hkrati pa tudi pričakujejo, da se bo ta v prihodnosti še povečala.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več