Računalništvo, telefonija
31.03.2015 12:08
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Obdelava zdravstvenih podatkov delavca

V primeru bolezni, poškodbe ali drugih primerov, ki so v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju, ima delavec pravico do začasne odsotnosti z dela. Zaradi bojazni pred morebitnimi zlorabami se delodajalci poslužujejo različnih načinov, da bi prišli do podatkov o resničnem zdravstvenem stanju delavca.
Obdelava zdravstvenih podatkov delavca
Obdelava zdravstvenih podatkov delavca

Delodajalec je pri tem omejen tudi zakonsko. Glede na Zakon o varstvu osebnih podatkov, spada podatek o zdravstvenem stanju osebe med občutljive osebne podatke, kar pomeni, da morajo biti za morebitno zakonsko dopustno obdelavo (npr. zbiranje, shranjevanje, pridobivanje, vpogled, širjenje, sporočanje itd.) podatkov izpolnjeni strogi pogoji. Taki podatki se lahko obdelujejo le v osmih primerih, določenih v 13. členu Zakona o varstvu osebnih podatkov.

Upoštevajoč tudi druge pravne akte, ki urejajo področje o zdravstvenih podatkih, lahko delodajalec obdeluje le podatke o invalidnosti in kategoriji invalidnosti.

Poizvedovanje pri zdravniku

Zdravstveni delavci in sodelavci ter druge osebe, ki so jim podatki o zdravstvenem stanju in vzrokih, okoliščinah in posledicah zdravstvenega stanja delavca dosegljivi zaradi narave njihovega dela, morajo varovati te podatke kot poklicno skrivnost. Podatki se ne smejo dajati drugim ljudem ali javnosti in tudi ne objavljati na način, ki bi omogočal razkritje posameznika, na katerega se ti podatki nanašajo. Zdravnik lahko le na potrdilu o upravičeni zadržanosti od dela izbere eno od napisanih kategorij in ne sme dati delodajalcu nobenih zdravstvenih podatkov.

Poškodba pri delu

Tudi v primeru poškodbe pri delu delodajalec nima pravice do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo delavca, saj delodajalec ne sme obdelovati osebnih podatkov delavca, če to ni potrebno zaradi uresničevanja pravic in obveznosti iz ali v zvezi z delovnim razmerjem. Delodajalec namreč nima ustreznih strokovnih znanj, da bi določil, ali stanje delavca izhaja iz škodnega dogodka. V kolikor pa obstaja spor, ali gre dejansko za poškodbo pri delu, pa lahko o tem odloča tudi sodišče.

Nadzor

V praksi se delodajalci poslužujejo različnih metod preverjanja, ali delavec dejansko upošteva bolniški stalež. Tako se lahko zgodi, da delavcu na vrata potrka oseba, ki preverja, ali se v času bolniškega dopusta nahaja doma. Po 110. členu ZDR-1 je nespoštovanje navodil pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije, ali če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe opravlja pridobitno delo ali če brez odobritve pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja, lahko razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Ker se pri taki kontroli obdelujejo osebni podatki, je potrebno upoštevati tudi določbe ZDR-1, da se lahko osebni podatki zbirajo, obdelujejo, uporabljajo in posredujejo tretjim osebam samo, če je to določeno s tem ali drugim zakonom, ali če je to potrebno zaradi uresničevanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem, kar taka kontrola tudi predstavlja. Taka kontrola je torej lahko zakonita. Izvaja jo delodajalec ali pa pooblasti tretjo osebo (pogodbeni obdelovalec podatkov), da to opravlja v njegovem imenu in na njegov račun. Tretja oseba je lahko fizična ali pravna oseba, ki mora biti registrirana za opravljanje poizvedovalne dejavnosti in varovanja (to so npr. detektivi) in mora z delodajalcem skleniti pisno pogodbo, v kateri se določi pooblastila, obseg pooblastil in dogovor o postopkih in ukrepih za zavarovanje podatkov.

Kršitev

Če delodajalec od vas zahteva občutljive osebne podatke, lahko to zavrnete. V primeru kršitve pa lahko poleg tega, da poskušate nastalo situacijo urediti z delodajalcem, kršitve prijavite Informacijskemu pooblaščencu, ki izvaja inšpekcijski nadzor nad zakonitostjo obdelave osebnih podatkov


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EUDACE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EUDACE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Informacijska varnost in najpogostejša varnostna tveganja v podjetjih

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EUDACE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667