Računalništvo, telefonija
07.11.2017 16:33

Deli z drugimi:

Share

Obvladovanje dogajanja v celotni vrednostni verigi ter izkoriščanje znanja in vrednosti v podatkih.

ERP Prihodnosti - Mobilnost in poslovanje v oblaku
ERP Prihodnosti - Mobilnost in poslovanje v oblaku

Trendi kažejo, da se bomo ponudniki IT rešitev v prihodnosti še naprej intenzivno ukvarjali z izboljševanjem uporabniške izkušnje, pri čemer bodo naše rešitve morale biti tudi pametne.


Podatki so bistveni
Podatki, ki se leta in leta nabirajo v poslovnih informacijskih sistemih (ERP), so pomemben vir znanja za napovedovanje in odločanje. Pri tem so za kakovost napovedi zelo pomembne tehnična kakovost, vsebinska realnost in sama količina podatkov, saj se lahko le na tak način zagotovi statistično ustrezen vzorec, ki se mu lahko zaupa. Viri podatkov pa so s konceptom velikih podatkov (big data) pridobili novo dimenzijo. Poslovni informacijski sistemi (ERP) se bodo še tesneje povezovali s stroji in napravami (IoT) ter s to povezanostjo in ogromnimi količinami avtomatsko zajetih podatkov dvigovali učinkovitost sistemov. Dodatne podatke se bo pridobivalo prek povezovanja sistemov ERP z javnimi in komercialnimi spletnimi storitvami, upravljavci podatkov ter z družbenimi in poslovnimi omrežji.

Mobilnost in poslovanje v oblaku
Pričakovanja novih generacij so bistveno drugačna in za njih je uporaba rešitev na mobilnih napravah primarna. Kljub temu, da si je težko predstavljati, kako bodo zahtevni procesi, ki se izvajajo v sistemu ERP, upravljani s pomočjo pametnega telefona, mlajše generacije na druge opcije sploh ne pomislijo. Podobno kot za mobilne rešitve velja za oblak, ki bo zaradi številnih prednosti s časom postal edini način. Vzrok za to bo predvsem v hitrosti implementacije, ceni in varnosti rešitev. Storitev v oblaku je na razpolago vedno in povsod, brez velikih stroškov in zahtevne strojne opreme. Vzdrževanje strojne opreme samo za potrebe ene rešitve in zagotavljanje ekipe sistemskih inženirjev, ki bo skrbela za razpoložljivost, enostavno ne bo preneslo stroškov in bo oviralo konkurenčnost podjetij.

Učinkovitejše in pametnejše odločanje
Poslovno obveščanje (BI), ki črpa podatke iz sistema ERP in ostalih povezanih sistemov ter naprav, bo še naprej namenjeno prikazovanju podatkov v obliki, ki predstavljajo hitro in zanesljivo informacijo za odločanje. Tehnologija velikih podatkov bo ključna za odločanje v poslovnih sistemih prihodnosti, kjer bodo vidno vlogo igrali pametni algoritmi in analitika, ki temelji na metodah umetne inteligence.

Internet stvari
Sistemi ERP se s povezanostjo in koriščenjem prednosti IoT hitreje in globlje zavedajo dogajanja in lahko določne spremembe, recimo podatek na senzorju stroja, takoj povežejo s poslovnim učinkom. Prek analiziranja kombinacij oziroma vzorcev podatkov in primerjavo s preteklimi dogodki samodejno opozorijo na poslovni problem, ki ga takšno stanje senzorja prestavlja (npr. ko je določen senzor za temperaturo nazadnje kazal višjo vrednost, se je povečal izmet za 2 odstotka).

Integracija aplikacije je vedno aktualna
ERP kot osrednji živčni sistem svojo vrednost le še povečuje ob brezšivnem povezovanju z namenskimi aplikacijami, ki optimizirajo posamezne dele procesov. Eno ključnih področij za proizvodna podjetja, kjer se odloča o celoviti povezanosti procesov in učinkovitosti poslovanja, je na primer načrtovanje proizvodnje. Povezava sistema ERP z naprednimi načrtovalskim orodji, ki obvladujejo pretekle in trenutne podatke, je bistvena za učinkovito načrtovanje. Ob tem se lahko celo načrtovalske podatke povezuje s podatki iz drugih rešitev in tako upošteva kompetence, pretekle dobre vzorce in celo algoritme umetne inteligence, ki še izboljšajo načrt. Ko ta preide v izvedbo, se v realnem času spremlja ujemanje z realizacijo, kar omogoča, da se lahko ukrepa v trenutku, ko pride do odstopanja. ERP, ki je del takšne povezane celote, se v vsakem trenutku zaveda stanja in uporablja različne mehanizme, od eskalacij ter iskanja optimalnih zamenjav in predlogov, ki vodijo v optimalno delovanje procesa, do poslovnega sistema in celotne vrednostne verige.

“Primarna vloga sistema ERP je učinkovito načrtovanje različnih virov v podjetju. Če se osredotočimo na načrtovanje proizvodnje, ki je tudi eno od ključnih področij, kateremu Kopa daje posebno težo, hitro ugotovimo, da IoT in sodobni algoritmi umetne inteligence naredijo še korak naprej k učinkovitejšem načrtovanju. To se v proizvodnem podjetju najprej pokaže kot dvig proizvodne zmogljivosti in nato kot povečanje dobičkonosnosti.” Domen Ocepek vodja razvoja programske opreme KOPA d. d.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več