Računalništvo, telefonija
14.06.2016 09:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Od zlaganja knjig do lastnega podjetja

Z Domnom Brlekom smo se pogovarjali o pomembnosti volje za uspeh in o izkušnji poletne šole EDIT, ki mu je dala povsem drugačen pogled na lastne sposobnosti.
Domen Brlek
Domen Brlek

Kako vidite formalno izobrazbo in njene koristi za poklicno pot v Sloveniji? Kaj bi izboljšali?

Ne vem točno, kako je sedaj na splošno s formalno izobrazbo. Če pogledam, kakšno je bilo osnovno šolstvo v stari Jugoslaviji, lahko rečem, da me je osnovna šola zelo lepo pripravila na svet. V srednji šoli se je zgodba nadaljevala, saj se je bilo vedno treba znajti. Na fakulteti za računalništvo sem pridobil širino glede tega, »kako se znajti«. Na faksu sem dobil tudi osnovno znanje programiranja in se naučil abstraktnega razmišljanja in iskanja rešitev.

Seveda je veliko prostora za izboljšave. Pogrešal sem večjo odprtost profesorjev do različno mislečih, saj se preveč držijo samo knjig, med katerimi so tudi starejše od profesorjev samih. Svet se stalno spreminja in prihajajo nove tehnologije, novi načini zaposlitve itd.. Tudi izobrazbo bi bilo treba stalno prilagajati in naučiti otroke, dijake in študente da je življenje eno samo učenje in zato zelo zabavno!


Kateri so vaši najpomembnejši (poklicni) dosežki in kaj vas vodi skozi življenje?

Najpomembnejši dosežek v življenju je bila odločitev, da ne bom več pri miru in bom naredil korak naprej. Torej me nista ohromila stalno analiziranje in perfekcionizem.

Če govorimo samo poklicno, sem izjemno ponosen, da sem bil delavec tedna v Mladinski knjigi Tiskarni, ko sem pri 15 letih nadpovprečno hitro zlagal knjige. Sistem, ki so ga imeli za zlaganje knjig, sem »zdebugiral«, da sem še hitreje zložil knjige na paleto. To je bila tista prelomna točka v mojem življenju, ko sem uvidel, da lahko vsako stvar optimiziram in avtomatiziram. Bil sem tudi računovodja, tajnica in nato še sistemski administrator v podjetju Confidas, kjer sem dobil neverjetno željo po preizkušanju svojih zmožnosti. Ponosen sem tudi na svoj prvi konkretni spletni izdelek s podjetjem plan-e, kamor sem prišel kot popoln zelenec. Dali so mi priložnost, da v dveh tednih uspešno postavim svoj prvi sistem za upravljanje vsebin v PHP-ju z vmesnikom za spletno stran. Dosežkov, na katere sem izredno ponosen, je še veliko. Denimo, postavitev zaledja spletne strani radio1.si, odprtje svojega prvega podjetja, zmaga nad finančnim zlomom podjetja, delo s tujimi strankami, odlični odnosi s poslovnimi strankami, široko znanje na IT-področju, harmonično vodenje ekipe več kot 50 ljudi, komunikacija med programerji in zunanjim svetom itd.

Sicer pa ni pomembno, kaj vse je za mano. Pomembno je, da se osredotočam na ta trenutek in kaj se lahko naučim na danem projektu oziroma dani izkušnji.

»Do or Do not,« kot je rekel moj idol Yoda. V življenju me vodi to in spoznanje, da je življenje stalno učenje in zelo zabavno!

Kako vam je pri tem pomagala poletna šola EDIT? Orišite izkušnjo in kaj ste z njo dobili?

V poletno šolo EDIT sem se prijavil samo zato, ker sem si močno želel sodelovati s Comtradom. Želel sem se »prišmuglati« noter. Vendar mi je šola dala širši pogled na moje sposobnosti. Zaradi EDIT-a sem dobil čudovite izkušnje in znanje o celotnem procesu razvoja izdelkov! Ugotovil sem, kako pomembna je ekipa, če želiš ustvariti velike zadeve. Dobil sem priložnost preizkusiti vse svoje sposobnosti – od programiranja in trženja do razvoja izdelkov in poslovnega modela, vodenja ekip ter nastopanja pred potencialnimi naročniki. Vse skupaj je bilo zelo dinamično in namesto tradicionalnega učenja sem dobil točno to, kar sem želel dobiti na faksu. Podajali so nam dejansko aktualno znanje, niso nas držali v okvirih in vzpodbujali so našo ustvarjalnost ter svobodomiselnost. Šele v poletni šoli EDIT sem spoznal, kako ljubim razvoj, kako uživam v ustvarjalnosti in kako čudovito je do odličnega izdelka voditi titane na svojem področju.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Veliki. Trenutno svetujem o optimizaciji in avtomatizaciji poslovnih procesov. Naročnike vodim od zamisli do dejanskega izdelka. V podjetju Yapsee vodim ekipo titanov, v kateri je vsak mojster na svojem področju (mobilno, splet, računalniki). Cilj je postati najbolj kakovostna ekipa, ki jo lahko naročnik dobi, in PIKA. Ne bom vam razlagal, kam je usmerjen moj pogled, saj se držim enega pravila: ne govori o svojih načrtih in sanjah, raje jih pokaži. Vam jih pokažem čez par let.

Kakšen nasvet bi dali mladim dijakom in študentom, ki jih zanima poklicna pot v računalništvu?

Izmislite si projekt in naredite prototip. S tem boste dobili ogromno znanja, izjemno izkušnjo ter posledično referenco, ki vam lahko pomaga pri zaposlitvi, ali spoznanje, da lahko ustvarite svoje podjetje. Kdor dela, dela napake, kdor ne dela, ne naredi ničesar narobe. Naredite napake, da boste lahko zmagali, kajti na napakah dobimo dobre izkušnje, iz dobrih izkušenj pa uspešne zgodbe. Hvala.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več