20.09.2019 21:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Odločitev, da ne digitalizirate poslovanja, vas lahko drago stane

Klemen Klinar, direktor področja prodaje in trženja v podjetju Mikrocop

Spremembe so danes hitre in nujne. In prav z vprašanjem, kako slediti hitremu tempu nenehnih sprememb, ki jih prinaša današnji čas, se sooča veliko podjetij. Številna podjetja se zavedajo, da bo treba, če bodo želela še naprej biti dovolj konkurenčna na trgu, uvesti spremembe v poslovanje ter ga bolj približati strankam in njihovim potrebam, veliko pa se jih kljub vsemu še vedno z vsemi štirimi oklepa do zdaj poznanih vzorcev poslovanja, saj zmotno mislijo, da bodo stroški, ki jih bo zahtevala uvedba določene spremembe, previsoki, čas povračila investicije pa predolg. Vendar pa izkušnje kažejo, da ravno tista podjetja, ki se vedno osredotočajo le na stroške, ob tem pa pozabijo na stranke in njihove potrebe, tvegajo, da bodo izgubila delež na trgu ali pa celo ogrozila svoj obstoj na njem.

Glavni cilj: Približati se stranki in zadovoljiti njene potrebe

Kot pravi Klemen Klinar, direktor področja prodaje in trženja v podjetju Mikrocop, se tudi digitalna transformacija številnim podjetjem še vedno zdi nepotreben in/ali daleč previsok strošek. »To predstavo bi morala podjetja že zdavnaj preseči in začeti razmišljati predvsem o tem, kako bodo svoje procese optimizirala, digitalizirala in se tako približala strankam. V Mikrocopu nam je pri enem od uspešnih slovenskih podjetij z uvedbo digitalizacije poslovanja ključne poslovne procese uspelo skrajšati tudi do 70 odstotkov in njihovo storitev tako še bolj približati strankam. Zadovoljna stranka je tudi zvesta stranka in to je danes v agilni konkurenci zelo težko doseči in še težje ohraniti. To, kako zadovoljne so stranke z uporabniško izkušnjo, ki jim jo podjetje ponuja, se na koncu vedno odraža tudi v uspešnosti njegovega poslovanja. Po mojih izkušnjah lahko s pravim pristopom in inovativnostjo dokazano dosežemo želene poslovne rezultate in tako brez težav upravičimo začetno investicijo,« pojasni Klemen Klinar.

Proces digitalizacije poslovanja zahteva določeno pozornost in rezultati ne pridejo čez noč. »Čeprav lahko proces digitalizacije v nekem podjetju zahteva nekaj njihovega angažmaja, hkrati odpira številne priložnosti, ki jih sicer ne bi bilo. Podjetja se morajo zavedati, da če ne bodo izpolnila pričakovanj in potreb svojih strank, bo to slej ko prej storilo konkurenčno podjetje. Stranke so namreč danes vedno bolj zahtevne, svoje potrebe in pričakovanja pa oblikujejo predvsem v skladu z uporabniško izkušnjo, kakršno jim nudijo vodilni globalni ponudniki, četudi njihove storitve sploh niso primerljive z našimi,« še dodaja Klemen Klinar.

Tega, kako zelo pomembno je, da se zna podjetje prilagoditi strankam in njihovim pričakovanjem, se dobro zavedajo tudi v podjetju MBILLS. Kot pravi njegov direktor, mag. Primož Zupan, se v podjetju z digitalizacijo srečujejo vsak dan: »S tem, ko uvajamo plačevanje z e-denarjem preko mobilne denarnice mBills na vseh oblikah prodajnih mest, jim približamo vse prednosti e-poslovanja. Prav na tem delu lahko najbolje vidimo, kako zrela je organizacija za sprejemanje in uvajanje digitalne preobrazbe. Še vedno se namreč najdejo podjetja, ki na digitalizacijo gledajo z določeno stopnjo odpora, strahu in nezaupanja. Številna gredo v to spremembo zaradi predpostavke o nižanju lastnih stroškov obdelave in manipulacije z gotovino.« Zupan še pojasni, da je njihov prvi korak vedno poiskati ambasadorja za uvajanje sprememb v partnerski organizaciji, ki se prepozna v njihovi rešitvi in verjame, da jim bo ta prinesla širšo korist.

Drznost in inovativnost sta nujni sestavini uspešnega nastopa na trgu

Kot pove Klemen Klinar iz Mikrocopa, je velika napaka številnih podjetij to, da si ne upajo ali pa ne zmorejo razmišljati izven okvirjev ter biti inovativna. Zaradi tega lahko podjetje ostane zakoreninjeno v svojih tradicionalnih, že videnih in preizkušenih metodah. V današnji digitalni družbi sta drznost in odprtost za novosti nujni, saj lahko podjetje le tako najde poti do novih strank oziroma nadgradi poslovanje z obstoječimi. Toga podjetja tvegajo, da bodo zaradi svoje neodzivnosti in neprilagodljivosti izgubila delež na trgu. »V preteklosti smo že bili priča zgodbam o podjetjih, ki so prav zaradi svoje neprilagodljivosti in togega poslovanja praktično čez noč popolnoma izginila s trga. Zato podjetjem, ki še vedno kolebajo, ali digitalizirati svoje poslovanje ali ne, svetujem, naj se vprašajo, kaj je zanje dražje: To, da nadgradijo svoje poslovanje in se prilagodijo potrebam strank ali pa da tega ne storijo in tako tvegajo, da jih bo trg slej ko prej izločil iz igre? Brez digitalne prisotnosti je danes nemogoče slediti tempu ostalih podjetij,« sklene Klemen Klinar iz Mikrocopa.

Digitalizacija poslovanja podjetjem prinaša širok spekter prednosti in koristi. In dejstvo je, da so le vitki, hitro odzivni in okretni poslovni procesi tisti, ki bodo podjetje pripeljali do več strank in posledično do večjega dobička, kar bo upravičilo začetno, nekoliko višjo investicijo v optimizacijo poslovnih procesov.

To, kateri so tisti gradniki, ki zagotavljajo uspešno digitalizacijo poslovanja, bodo različni izkušeni predavatelji (med katerimi bo tudi Primož Zupan) razkrili na poslovni IT konferenci, 15. 10. 2019, na Brdu pri Kranju.

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več