Računalništvo, telefonija
21.10.2020 20:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odskočna deska do pametnih podatkov

.. Kako hitro preizkusiti IoT rešitev in poskrbeti za stalen dotok informacij z dodano vrednostjo ..
Senzor in mobilna aplikacija Nuvap
Senzor in mobilna aplikacija Nuvap

Organizacije danes uporabljajo vse več senzorjev in različnih naprav za pridobivanje številnih pomembnih poslovnih podatkov. Vendar je vložek v njihovo namestitev in predvsem optimalno izrabo podatkov precejšen. IoT naprav namreč ni preprosto povezati z informacijskim sistemom, saj to zahteva raznoliko znanje, izkušnje in napredno IT infrastrukturo. Še pomembnejše pa je, da je iz zbranih podatkov težko pridobiti nekaj koristnega, kar prinaša dodano vrednost.

Tako se podjetja že na začetku soočajo z dokaj visokimi ovirami. Pogosto mukoma postavijo improviziran sistem pridobivanja podatkov, vendar ti podatki niso relevantni ali pa iz njih ne zmorejo izluščiti ključnih informacij. Za to je namreč nujen angažma usposobljenega kadra, ki je pa redek in zato tudi drag. Največkrat se takšni poizkusi zaključijo tako, da podjetja podatke sicer uspešno pridobivajo, a jih nihče ne pregleduje, ker niso dovolj pomembni, jasni ali dostopni.

Pri SRC-u so zaznali ter naslovili težavo manjkajočih kompetenc in pomanjkljive IT infrastrukture. Strankam ponujajo hitro postavitev IoT rešitve v oblaku ali »on-premises« in nujno potrebno prilagoditev, saj so vse IoT rešitve vsaj v nekem delu specifične.

Poleg tega pa nudijo tudi ključne spremljajoče storitve: postavijo podatkovno skladišče, izvajajo napredno podatkovno analitiko, prikažejo podatke na urejenih nadzornih ploščah in v celoti poskrbijo za kibernetsko varnost. Po meri razvijejo in implementirajo tudi algoritme za umetno inteligenco ali strojno učenje, vse skupaj pa zavijejo v pregledno spletno ali mobilno aplikacijo. SRC je sicer že 30 let eden največjih slovenskih sistemskih integratorjev in ima ogromno praktičnih izkušenj s povezovanjem različnih informacijskih sistemov.

Tako lahko podjetja preskočijo kar nekaj stopničk in s hitro pilotno postavitvijo IoT rešitve ugotovijo njeno dejansko uporabnost, preden preidejo v praviloma bistveno dražjo produkcijo.

Med trenutno delujočimi rešitvami na SRC IoT platformi je senzor za merjenje kakovosti zraka italijanskega podjetja Nuvap, ki nadzoruje kar do 26 okoljskih parametrov.

Poleg tega ima SRC lastno rešitev za upravljanje sredstev, s katero v vsakem trenutku zagotavlja informacije o lokaciji, stanju in uporabi ključnih sredstev v podjetjih. To so lahko medicinska oprema, delovni stroji, računalniki, vozila, zabojniki itn., odvisno od panoge in interesov podjetja.

Še posebej zanimiv pa je razvojni projekt PollFree, ki ga SRC izvaja skupaj s partnerji. Srce rešitve je nosljivi senzor za zaznavanje in razvrščanje peloda, ki zajema vzorce zraka in jih zelo natančno poslika na mikroskopski ravni. Te slike pošilja v SRC IoT platformo, ki jih s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja pametno obdela, nato pa uporabniku prek mobilne aplikacije pošlje personalizirano obvestilo o potencialno nevarni prisotnosti alergenov na njegovi lokaciji.

Več na www.src.si (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več