Računalništvo, telefonija
14.02.2012 17:17

Deli z drugimi:

Share

Okužene spletne strani

Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Pri ESET-u, vodilnem proizvajalcu proaktivne zaščite pred kiber grožnjami, so s statistiko, ki jo beleži tehnologija ESET Live Grid, zaznali opazne spremembe pri širjenju najpogostejših zlonamernih programov.

V januarju so namreč prevladovale grožnje iz družine HTML/ScrInject.B.Gen, ki so v globalnem merilu predstavljale 4,98 % vseh groženj. Na drugem mestu so grožnje INF/Autorun (4,41 %), na tretjem pa HTML/Iframe.B (2,74 %).

V družino groženj HTML/ScrInject spadajo spletne strani HTML, ki so okužene in pri obiskovalcih sprožijo samodejni prenos škodljivih programov. Po mnenju ESET-ovega varnostnega analitika Petra Stancika je porast teh spletnih groženj posledica božične mrzlice v preteklih mesecih, ki uporabnike praviloma navaja k brezskrbnemu klikanju po spletnih straneh. Raziskovalec škodljive programske kode pri ESET-u Daniel Novomesky pa dodaja, da je mogoče tako velik porast teh groženj pripisati tudi spletnim stranem z vsebinami za odrasle. “Kiberkriminalci so v preteklosti že dokazali, da z velikim veseljem izrabljajo prav spletne brskalce, ki iščejo vsebine za odrasle. Tudi grožnje, ki se širijo s pomočjo socialnega inženiringa, za vabo pogosto uporabljajo pornografske vsebine,” dodaja Novomesky.

Tri najpogostejše januarske grožnje v globalnem merilu so bile najdejavnejše tudi v Evropi. Tiste iz družine HTML/ScrInject.B.Gen so predstavljale 6,53 % vseh groženj. Grožnje INF/Autorun so z 3,51 % zasedle drugo mesto. V to družino groženj spadajo tisti škodljivi programi, ki se širijo s pomočjo datoteke autorun.ini. Ta datoteka vključuje informacije o škodljivih programih, ki se zaženejo samodejno takoj, ko uporabnik v računalnik vstavi izmenljivi medij. Najpogosteje so to USB ključki, zunanji trdi diski itn.

Si za nagradno igro?

Na Facebook strani www.facebook.com/ESETSlovenija lahko v nagradni igri Zlata ribica ali slon? preizkusiš svoj spomin in z malo sreče osvojiš lepo nagrado.

ESET Mobile Security BOX

Zaščitite svoj pametni telefon (Android, Windows Mobile ali Symbian) z vrhunsko zaščito. Do 30.4.2012 je program v akcijski promocijski ponudbi -25%, ob nakupu ESET Mobile Security BOX pa prejmete še USB ključek.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več