Računalništvo, telefonija
19.09.2018 13:48

Deli z drugimi:

Share

OT okolja privlačna za hekerje

Veljalo je, da so proizvodna oziroma industrijska okolja strogo ločeni sistemi, zato je dostop do njih zelo omejen. Nič več.
10 priporočil kako zavarovati OT okolje
10 priporočil kako zavarovati OT okolje

S povezovanjem različnih proizvodnih sistemov ter njihovim zlitjem s poslovnimi aplikacijami in digitalizacijo procesov, ter na splošno »odpiranjem navzven« se je pojavil nov izziv. Kako varovati industrijska okolja ter kritično infrastrukturo pred digitalnimi napadalci.

Industrijska okolja so ranljiva, zaradi povezovanja z »zunanjim« svetom

Danes moramo resno razmišljati o kibernetski varnosti. Industrijska kibernetska varnost je proces ohranjanja industrijskih nadzornih sistemov (ICS) brez namernih ali nenamernih kibernetskih groženj, ki motijo ali povzročajo škodo ljudem, procesom, opremi ali okolju. Hekerji izkoriščajo specifične lastnosti operativnega okolja (OT) in ranljivosti starejših operacijskih sistemov, ki se ne posodobljajo, saj so procesni sistemi bistveno bolj statični, od poslovnih procesov (IT), kjer se varnostne posodobitve redno izvajajo.

Že okužen USB ključek, ki je bil povezan na osebni računalnik in ga operater uporablja za delo v industrijskem okolju lahko nosi škodljivo kodo ali viruse, preko katerih se zgodijo kasnejši varnostni vdori. Spomnimo se na posledice virusa Stuxnet ali večkratni razpad elektroenergetskega sistema zaradi varnostnega vdora v Ukrajini v letih 2015 in 2017.

Kako okrepiti kibernetsko varnost naše vitalne infrastrukture?

Svetovni gospodarski forum je v svojem poročilu o najrazličnejših tveganjih Global Risks Landscape 2018 kibernetske napade po verjetnosti dogodkov uvrstil na izjemno visoko tretje mesto – takoj za ekstremnimi vremenskimi pojavi in naravnimi katastrofami. Kaj to pomeni za industrijska okolja? Preprosto povedano: pričakovati je, da bodo napadena, zato velja tudi v ta »informacijska okolja« vpeljati ustrezne zaščite in procese odzivanja na varnostne incidente.

Običajno ločevanje in varovanje s požarnimi pregradami ni več dovolj učinkovito, predvsem pa ne preprečuje vse kompleksnejših in sofisticiranih varnostnih groženj in napadov, ki smo jim priča. Kako torej začeti z uvajanjem varnosti v OT okolju, si preberite 10 priporočil naših strokovnjakov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več