Računalništvo, telefonija
28.11.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Pametna ura, ki skrbi za vaše zdravje in dobro počutje

Pametna ura, ki skrbi za vaše zdravje in dobro počutje
Pametna ura, ki skrbi za vaše zdravje in dobro počutje

Ure niso več samo instrumenti natančnega merjenja časa, postale so veliko več od tega. Od nje želimo, da neutrudno spremlja telesne dejavnosti in telesne znake, nas opozarja na napore in skrbi za naše zdravje. Pri tem pa si ne želimo, da bi morali baterijo polniti čisto vsak dan, biti pa mora tudi estetsko primerna, saj jo imamo na zapestju ves čas in ob vsaki priložnosti.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 zbira in analizira veliko število podatkov o gibanju, vadbah in kakovosti spanja. Zato ima številna tipala in napredne algoritme za obdelavo zbranih podatkov, ti pa so zbrani in predstavljeni v aplikaciji Zdravje.

Česa vas lahko pa pametna ura nauči?

Huawei Watch GT 2 je zelo uporabna naprava za aktivne športne navdušence, kot tudi za posameznike, ki preprosto želijo živeti bolj zdravo. Če pa želite izkoristiti ves njen potencial, potem ji preprosto morate dovoliti, da ves čas spremlja spanje, meri srčni utrip in spremlja raven stresa. Zato se prepričajte, da so aktivne naslednje funkcije:

  • Huawei TruSleep
  • Neprekinjeno spremljanje srčnega utripa
  • Samodejni test stresa

Osrednji zaslon aplikacije Zdravje

Po zagonu aplikacija na osrednjem zaslonu prikaže povzetek zbranih podatkov. Na vrhu v oranžnem polje so zbrani podatki o nedavni telesni dejavnosti, število korakov, minute srednje ali visoke obremenitve, prehojeni razdalji in porabljenih kalorijah. Pod tem delom pa so naslednji segmenti:

  • Zapisi o vadbi
  • Srčni utrip
  • Spanje
  • Stres

Srčni utrip

Ena izmed najbolj pomembnih funkcij ure Huawei Watch GT 2 je stalno spremljanje srčnega utripa. Na osrednjem zaslonu aplikacije je zato podatek o povprečnem utripu poleg poenostavljenega grafa, po dotiku ploščice pa vam prikaže podrobnosti.

Privzet pogled je graf srčnega utripa v zadnjih 24 urah, razpon z najnižjimi in najvišjimi vrednostmi ter srčni utrip v stanju mirovanja.

Preklopite lahko tudi na tedenski, mesečni ali letni prikaz. Prikaz gibanja srčnega utripa čez daljši čas je primeren za iskanje trendov, ki jih sicer v dnevnem prikazu ni mogoče zaznati.

V nastavitvah aplikacije lahko spremenite mejo območja srčnega utripa, metodo izračuna in prilagajate območje ogrevanje, izgorevanja maščob, aerobnih in anaerobnih ter ekstremnih vadbenih območij. Te lastnosti so koristne za športnike, ki dobro poznajo svoje telo.

Spanje

Analiza spanja pametne ure Huawei Watch GT 2 presega merjenje časa spanja, saj se osredotoča tudi na potek in kakovost.

Na ploščici »Spanje« aplikacija prikaže povzetek dolžine spanja skupaj z razčlenitvijo najbolj pomembnih faz, ob dotiku nanjo pa pridobimo vpogled v podrobnosti. Na vrhu je skupna dolžina spanja, graf spodaj pa prikaže porazdeljenost glede na globoko, plitko, spanje REM in prebujanje.

Poleg tega graf vsebuje tudi oceno kakovosti spanja z nasveti, kako ga lahko izboljšate.

Še nižje na zaslonu je grafikon s časovnim deležem vsake od treh faz spanja oziroma sedmimi podrobnimi kazalniki:

  • Spanje – čas spanja glede na priporočila.
  • Globoko spanje – odstotek globokega spanja.
  • Lahkotno spanje – odstotek plitkega spanja.
  • Spanje REM – odstotek spanja v fazi REM.
  • Kontinuiteta globokega spanja – izražena v točkah.
  • Prebujanje – število prebujanj med spanjem.
  • Kakovost dihanja – izražena v točkah.

Vsak ima priporočeno vrednost in oceno »normalno«, »nizko« ali »visoko«. Če se katerega dotaknete, dobite podrobne informacije. Kot pri spremljanju srčnega utripa, so tudi tu podatki na dnevni, tedenski, mesečni ali letni ravni. Daljše je spremljano obdobje, lažje opazite trende, morda tudi motnje spanja.

Stres

Merjenje stresa je nova funkcija, ki jo lahko pametna ura Huawei Watch GT 2 izvaja ves čas ali na zahtevo. Podatke pa tudi v tem primeru aplikacija prikaže na ploščici domačega zaslona.

Dotik prikaže grafikon z vrednostmi meritev čez dan, pod njim pa prikaz ravni stresa v odstotkih. Funkcija pozna naslednje ravni stresa:

  • Sproščeno
  • Običajno
  • Zmerno
  • Visoko

Kot pri meritvah srčnega utripa in spanja, so tudi tu izmerjene podatke na voljo še v tedenskem, mesečnem in letnem prikazu. Na voljo pa so tudi informacije, kaj stres je in kako ga merimo.

Beleženje vadb

Poleg podatkov, ki jih ura beleži ves čas, lahko zaženemo namenski program beleženja ene od 15 podprtih športnih dejavnosti. Med merjenjem vadb ura zbira podatke vseh tipal, še posebej pomembno pa je spremljanje srčnega utripa in lokacijski podatki satelitskega sprejemnika GPS, če vadba ne poteka v zaprtem prostoru.

Na ploščici osrednjega zaslona aplikacija vedno prikaže zbrane podatke zadnje vadbe, ko pa se je dotaknete, dobite seznam vseh, urejen po mesecih.

Vadba na seznamu je označena s simbolom, poleg pa so osnovni podatki, kot so razdalja, čas in povprečna hitrost, na voljo pa je tudi mesečni povzetek. Po dotiku na izbrano vadbo dobimo podrobne informacije.

Na vrhu je prikaz poti na zemljevidu, ki mu sledijo podatki o trajanju vadbe, povprečni hitrosti ali tempu ter porabljenih kalorijah.

V drugem zavihku je histogram hitrosti za vsak kilometer poti.

Tretji zavihek z grafikoni pa ponuja najbolj podroben vpogled v podatke vadbe. Vključuje namreč grafikone srčnega utripa, hitrosti, nadmorske višine in območij srčnega utripa. Vsakega lahko povečate na celoten zaslon.

Zadnji četrti zavihek »Podrobnosti« pa vsebuje številčne podatke o razdalji, trajanju, porabljenih kalorijah, tempu, povprečni hitrosti, povprečnem srčnem utripu, vsoti vzponov in spustov. Čisto na dnu pa sta še numerični kazalec intenzivnosti vadbe in priporočeni čas regeneracije.

Nabor zbranih in prikazanih podatkov je odvisen od vrste vadbe, gornji primeri so za kolesarjenje. Pri teku na primer je poudarek ne drugih podatkih, kot so število korakov na minuto, povprečna dolžina korakov in seštevek vseh korakov med vadbo.

Med vadbo ne potrebujete telefona, saj ima ura Huawei Watch GT 2 dovolj pomnilnika za hranjenje zbranih podatkov, pa še to 500 skladb, ki jih predvaja brezžične slušalke Huawei FreeBuds 3. Po zaključku pa potrebujete telefon, kjer je aplikacija in na katerega ura prenese podatke. Primeren je na primer model Huawei nova 5T. Velik 6,22-palčni (15,8 cm) zaslon tehnologije IPS se lahko pohvali z ločljivostjo 2440 x 1080 slikovnih pik, kar predstavlja visoko gostoto 412 pik na palec. Sega do robov naprave, sprednja kamera pa je pod preluknjanim delom, ki pa je na takem mestu, da uporabnika ne moti med uporabo telefona. Zmogljivo in predvsem gladko delovanje naprave zagotavlja procesor Kirin 980, ki med drugim vključuje tudi tehnologijo GPU Turbo za gladko poganjanje mobilnih iger. Uporabniku pa je na voljo kar 6 GB delovnega in 128 GB notranjega pomnilnika, zato je bojazen, da bi bilo tega premalo, odveč. 


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več