Računalništvo, telefonija
16.04.2015 14:16

Deli z drugimi:

Share

PandaLabs v 2014 onesposobila 75 milijonov novih zlonamernih kod oziroma dvakrat več kot v 2013

Kar 34 odstotkov škodljivih programskih kode je bilo v letu 2014 pripravljenih povsem na novo, pri čemer je PandaLabs dnevno odkrila kar 200 tisoč novih zlonamernih kod. CryptoLocker se je izkazal kot najbolj uničujoči na globalni ravni,delež okuženih sistemov pa v letu 2014 znašal kar 30,42 odstotkov.
PandaLabs v 2014 onesposobila 75 milijonov novih zlonamernih kod oziroma dvakrat več kot v 2013
PandaLabs v 2014 onesposobila 75 milijonov novih zlonamernih kod oziroma dvakrat več kot v 2013

Protivirusni laboratorij podjetja Panda Security PandaLabs je v lanskem letu odkrili in onesposobil kar 75 milijonov novih škodljivih programskih kod. To je dejansko dvakrat več kot leta 2013, ko je bilo razkritih in odstranjenih »le« 30 milijonov novih zlonamernih programov. PandaLabs je vse od začetka svojega obstoja pomagal razkriti in odstraniti kar 220 milijonov škodljivih programskih kod, pri čemer je samo v lanskem letu razktil okoli 200 tisoč novih spletnih groženj na dan. Zaradi tega ne preseneča, da je bilo lansko leto dejansko leto masovnih kibernetskih napadov na največje svetovne korporacije širom sveta, ki je vodilo do masovne kraje podatkov, in sicer tako osebnih kot finančnih.

Trojanski konji prevladovali med škodljivimi kodami

Trojanski konji so bili tudi v lanskem letu najpogostejši vir okužb računalniških sistemov. Ti so namreč predstavljali kar 70 odstotkov vseh na novo odkritih zlonamernih kod, z 12,33 odstotki pa so jim sledili računalniški virusi, z 10 odstotki druge škodljive programske kode, s šestimi odstotki računalniški črni in s tremi odstotki vohunska programska oprema. CryptoLocker je bil zdaleč najbolj uničujoč trojanski konj lanskega leta, saj je s šifriranjem vseh podatkov na trdem disku spravil na kolena tako posameznike kot finančne in druge korporacije. Uporabniki so lahko do svojih dragocenih podatkov prišli izključno s plačilom zajetne »odškodnine«.

Kitajska vodilna v številu okužb

Čeprav se je industrija IT varnosti proti škodljivim programskim kodam borila z vsemi razpoložljivimi sredstvi, je delež okuženih sistemov v letu 2014 znašal kar 30,42 odstotkov. Na Kitajskem je število okužb znašalo kar 49 odstotkov, sledili pa sta ji Ekvador z 42,33 odstotki in Turčija z 41,53 odstotki. Tudi v letu 2013 so te tri države vodile v številu okužb, a v rahlo spremenjenem vrstnem redu: Kitajska, Turčija in Ekvador. Države z deležem okužb v povprečju 33 odstotkov pa so bile Urugvaj, Kolumbija in Čile.

Švedska najvarnejša država

Evropa je v lanskem letu skupaj z Japonski imela zdaleč najmanjši delež okužb na svetu, med njimi pa so vodile skandinavske države, in sicer Švedska (20 odstotkov), Norveška (20 odstotkov) in Finska (21odstotkov).

Pri laboratoriju PandaLabs verjamejo, da bo bo leto 2015 še bolj »radodarno« s škodljivimi programskimi kodami, zato se morajo tako podjetja kot posamezniki nanje dobro pripraviti. Tu ni več vprašanje glede tega, ali se bomo s škodljivo programsko kodo okužili ali ne, je le še vprašanje kdaj in kako. Zaradi tega je preventiva ključnega pomena, saj zvoniti po toči je tudi na področju računalništva žal prepozno.

O podjetju Panda Security

Panda Security je vodilno globalno podjetje na področju rešitev za IT varnost. Podjetju zaupa milijon sktanki širom sveta, prisotno pa je v 200 državah in njegovi izdelki so na voljo v 23 jezikih.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več