Računalništvo, telefonija
02.09.2019 10:57
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Panduitov podatkovni center tudi v vatikanski Apostolski knjižnici

Sveti sedež je nadgradil podatkovni center, ki ga uporabljajo za ohranjanje obsežne zbirke zgodovinskih dokumentov, hranjenih v vatikanski Apostolski knjižnici.
Foto: Gian Piero De Martino, Panduit Business Unit Manager
Foto: Gian Piero De Martino, Panduit Business Unit Manager

Nov, majhen samostojen objekt z novo mrežno infrastrukturo in osmimi strežniškimi omaricami je rešitev za ohranjanje pomembnih vatikanskih dokumentov. »Potrebovali smo rešitev, ki bo vključevala nove tehnologije in ponudnika s strokovnim znanjem, da bi vatikanska Apostolska knjižnica lahko svoje storitve lažje razširila na prihodnje generacije bralcev,« je za francosko izdajo CIO Online pojasnil Luciano Ammenti, IT direktor omenjene knjižnice.

Nov podatkovni center vatikanske Apostolske knjižnice je postavil Panduit – ameriško podjetje, ki je najbolj znano po omrežni infrastrukturi in industrijskem električnem ožičenju.

Moderna tehnologija za ohranjanje dediščine

Vatikanska knjižnica je bila uradno ustanovljena leta 1475, kar jo uvršča med najstarejše knjižnice na svetu. Vsebuje približno 80.000 kodeksov iz velluma in papirusa, njihov datum pa sega vse do 3. stoletja pred našim štetjem. Med njimi je tudi Codex Vaticanus, ki je ena najstarejših kopij Biblije.

Knjižnica hrani tudi 1,6 milijona knjig, več kot 300.000 kovancev in medalj, 150.000 odtisov, risb in gravur – in je na voljo vsem, ki lahko izkažejo določena znanja o tematiki in potrebe po raziskavah oziroma pregledu materiala. Listine in artefakti pokrivajo znanstvene, matematične in astronomske tematike, ne samo verske vsebine.

Tako stari dokumenti so zelo občutljivi na zunanje dejavnike kot so svetloba, temperatura in vlažnost. Da bi bili dostopnejši raziskovalcem in strokovnjakom z vsega sveta, je Vatikan že leta 2010 začel skenirati to zakladnico. Skeni oziroma digitalne kopije služijo kot varnostne kopije, če bi se z originali karkoli zgodilo. Prva faza projekta vključuje digitalizacijo 80.000 kodeksov ali neverjetnih 42 milijonov strani, dela pa niti slučajno še niso zaključili, do zdaj so skenirali približno 16.000 rokopisov.

Nadzor so prepustili partnerju, ki ve, kaj dela

Postavitev podatkovnega centra je vedno izziv, še posebej v zgodovinski knjižnici iz 15. stoletja, ki hrani neprecenljive rokopise še iz časov Michelangela, Galilea in Napoleona.

Panduit se je izkazal za zanesljivega partnerja, saj so imeli izkušnje s postavitvijo podatkovnih centrov v historične zgradbe – pred tem so postavili podatkovni center v zgradbo Univerze v Pisi, ki datira v 14. stoletje.

Da bi pospešili postopek skeniranja dokumentov, so v podjetju Panduit zastarelo tehnologijo nadomestili z osmimi omaricami strežnikov Net-Access Type S. Uporabili so sistem zaprte tople cone, s čimer so strošek elektrike znižali za skoraj 30 % v primerjavi s prejšnjim sistemom. Sistem SmartZone™ poenostavlja arhitekturo omrežja, spremljanje in upravljanje senzorjev okolja in enot za razdelitev električne energije (PDU) poteka na enem IP-naslovu. Omarice so zaščitene s pametnimi čitalci kartic. V projekt so vključili strežnike Dell EMC, hlajenje Stulz in UPS sisteme Borri. Poleg tega tehnologija zbira podatke iz povezanih naprav, kot so na primer temperaturni senzorji in PDU-ji.

Sistem upravljanja infrastrukture (DCIM – data centre infrastructure management) omogoča IT-osebju nadzor tako porabe energije kot razmer v prostoru (vlaga, temperatura, tlak).

Vsi rokopisi, ki jih je vatikanska Apostolska knjižnica že poskenirala, so na voljo na spletni strani DigiVatLib.

EGAL – ekskluzivni zastopnik podjetja Panduit

Za več informacij o izdelkih in rešitvah podjejta Panduit se obrnite na podjetje EGAL, ki je ekskluzivni zastopnik podjetja Panduit v Sloveniji in na področju jugovzhodne Evrope.

Podjetje EGAL je na voljo na spletni povezavi http://www.egal-eu.com. Z njimi lahko stopite v stik tudi s klicem na telefonsko številko +386 (0) 5905 55 35 ali preko elektronske pošte na naslovu info@egal-eu.com. Vabljeni k spremljanju njihovih novičk na LinkedIn in Facebook.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EGAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EGAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EGAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več