Računalništvo, telefonija
19.07.2010 14:22

Deli z drugimi:

Share

Philips predstavlja 3D TV

Leta 2006 je Philips predstavil svojo prvo komercialno dostopno 3D tehnologijo WOWvx 3D, te dni pa je kupcem tudi pri nas na voljo 3D oprema za nadgradnjo Philipsovih modelov TV serije LED 8000 in 9000. Odslej lahko tako tudi v domačem naslonjaču uživamo v popolni 3D izkušnji gledanja televizije.

Philips predstavlja 3D TV
Philips predstavlja 3D TV

Philipsova 3D TV tehnologija je že na voljo pri modelih 2010, v seriji LED 8000 in LED 9000 (diagonale zaslonov 40” ali večje), saj jih odlikuje vsaj 200 ali 400 Hz tehnologija zaslona in napreden sistem LED osvetljevanja zaslona, ki sta nujna za izjemno 3D izkušnjo, da ne bi gledalca zaradi siceršnjega migetanja in nizke svetlosti slike gledanje utrujalo.

Uporabnik katerega izmed televizorjev iz serije 2010 LED 8000 in LED 9000, ki se odloči za 3D televizijo, lahko tako dokupi le še opremo za nadgradnjo televizorja v 3D, v nekaj minutah nato preprosto namesti program, na televizor priključi brezžični oddajnik, si nadene aktivna 3D očala in že lahko uživa v 3D vsebinah. V opremi za 3D nadgradnjo (249 €) so dvojna aktivna 3D očala, ki omogočajo Full HD 3D izkušnjo, infrardeč 3D brezžični oddajnik, ki je potreben za sinhronizacijo slike TV-ja in očal, ter program za nadgradnjo TV. Dodatna očala, ki imajo svoj lasten vir energije (baterijo), so na voljo tudi ločeno (99 €).

Kako 3D TV deluje?

Philipsova 3D TV tehnologija za široki trg uporablja aktivna 3D očala in zagotavlja širok kot gledanja, zaradi česar je 3D izkušnja na voljo več gledalcem hkrati. Očala morajo biti popolnoma usklajena z zaslonom, saj v tisočinki sekunde, med tem ko s polarizacijo zatemnijo desno oko, predvajajo sliko za levo oko, in nato takoj zatemnijo še levo oko ter obenem predvajajo sliko desnemu očesu. Če se ta izmenjava ponavlja vsaj 48-krat na sekundo, človeški možgani obe sliki interpretirajo, kot da sta predvajani istočasno, s čimer dobimo 3D izkušnjo. Slabša stran pri tem je, da ta tehnologija zmanjšuje subjektivno svetlost in frekvenco osveževanja slike na 50 odstotkov.

Takšna izmenjava slik se pri Philipsovih televizijah zato odvija 200-krat v eni sekundi pri seriji zaslonov 8000 in 400-krat pri seriji 9000. Zaradi zmanjšane osveževalne frekvence je visoko število izmenjav prikazovanj slike nujno za kar najboljšo 3D izkušnjo. Pri 100 Hz zaslonu pri 3D izkušnji tako namreč dobimo le 50 Hz izkušnjo, ki je prenizka za optimalno gledanje.

Obenem pa Philipsove televizije odlikuje še visoka svetlost prek napredne LED osvetlitve zaslona pri seriji 8000 in tehnologija Bright Pro pri seriji 9000, ker subjektivna svetlost pri 3D očalih upade za 50 odstotkov. Ta funkcija je tako nadvse pomembna predvsem za udobje in nenaprezanje očesa pri gledanju 3D programa.

Za seriji LED 8000 in 9000 Philipsovih televizorjev so značilni tudi napredni algoritmi izboljšave slike, ki s pomočjo procesorja Perfect Pixel HD Engine obdela 500 milijonov operacij v sekundi in tako izboljša kakovost slike tudi pri Full HD 3D. Edinstvena tehnologija Perfect Natural Motion do popolnosti izboljša hitre premike slike in preprečuje tresljaje. Nenazadnje pa so modeli opremljeni tudi s patentiranima tehnologijama Philips Ambilight Spectra 3 (pri seriji 9000) oziroma Ambilight Spectra 2 (pri seriji 8000).

3D filmski svet

Trenutno obstajajo tri 3D tehnologije slike, ki se uporabljajo v kinih, za profesionalno rabo in pri TV za komercialno rabo. Da bi dobili 3D izkušnjo slike, moramo sceno istočasno ujeti iz dveh različnih perspektiv, ki sta nekaj centimetrov narazen. Tako mora biti že vse od začetka uporabljena 3D kamera, kar je tudi razlog, da na voljo ni več 3D filmov. Ko pa imamo posnetke iz dveh različnih mest, je potrebno levo sliko predvajati levemu očesu gledalca in desno desnemu, človekovi možgani pa nato sestavijo pristno 3D sliko, kot bi jo tudi, če bi to sceno gledal sam neposredno. Izziv pri tem je torej predvsem v tem, kako predvajati dve sliki dvema ločenima očesoma hkrati.

Pri obstoječi tehnologiji preprost preklop med 2D in 3D zaradi navedenih razlogov tako še ni možen, za aktualne 2D računalniške igrice pa je to že izvedljivo, saj namreč vsebujejo elemente in informacije tretje dimenzije.

Do septembra bodo v Evropi na voljo štirje 3D programi – Sky Sports 3D, Sky Movies 3D, Discovery Channel 3D in ESPN 3D. Za Blu-ray 3D predvajalnike pa bodo dotlej na voljo filmi kot so Avatar, Monsters vs. Aliens, Cloudy with a Chance of Meatballs, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Journey to the Center of Earth, The Polar Express in Carline. Ostale uspešnice, kot so Toy Story 3 in Christmas Carol, pa bodo na trgu do konca leta.

Philipsova 3D oprema

Philipsova 3D oprema trenutno obsega 3D napredne LED LCD televizije (serija 8000 in 9000, diagonale 40” in večji), aktivna 3D očala z brezžičnim infrardečim oddajnikom, Blu-ray 3D predvajalnik in kompatibilne Philipsove izdelke za domači kino, ki podpirajo Blu-ray 3D format, z izhodom HDMI, standard 1.4, kar potrebujemo za Full HD 3D filmsko izkušnjo.

Trenutno so na voljo tudi že prvi Full HD 3D izdelki: novi BDP7500 Blu-ray predvajalnik, in 3D ready izdelki HTS9140 SoundBar ter sistemi hišnega kina HTS9520, HTS5590 in HTS5560. Vse nevedene izdelke bodo do jeseni še programsko nadgradili, da bodo popolnoma podpirali novi Blu-ray 3D standard.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PC H.AND d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PC H.AND d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

pchand-logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PC H.AND d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več