Računalništvo, telefonija
30.08.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Plačevanje in pregled sredstev na enem mestu

Plačevanje in pregled sredstev na enem mestu
Plačevanje in pregled sredstev na enem mestu

Spletna ali mobilna bančna izkušnja je dosegla že večino uporabnikov plačilnih storitev. Končni uporabniki, lepo število ima svoje račune več kot le pri eni bančni instituciji, iščejo načine, kako svojo izkušnjo optimizirati, poenostaviti. In morda bodo prav novosti, ki jih prinaša Direktiva PSD 2, prišle prav.

Ste že kdaj prišli do situacije, ko ste pri določenem nakupu krmarili med osebnimi ali kartičnimi računi in ugotavljali, na katerem imate ravno prav sredstev, da se vam bo z njega izplačalo plačilo? Po vsej verjetnosti vam je takšen položaj vzel kar nekaj časa.

Ali pa ste bili v položaju, ko ste na koncu meseca pregledovali vaše stanje na različnih računih in morali za vpogled stanja na mobilni banki ali spletni banki narediti nekaj klikov več, da ste prišli do podatka pri želeni bančni instituciji, katere komitent ste?

Informacije in plačilne možnosti na enem mestu

Opisana sta le dva primera, ki se utegneta zgoditi in ki bi ju (teoretično) lahko rešila Direktiva o plačilnih storitvah 2. Kaj to pomeni? Predvsem, da bo imel uporabnik na enem mestu, mobilni aplikaciji, vse informacije in plačilne možnosti. Poenostavljeno, gre za centralizacijo dostopa do podatkov in plačilnih možnosti. Plačilna institucija, ki bo lahko tudi banka, bo za nudenje storitev morala izpolnjevati stroge varnostne pogoje. Pri Sberbank banki smo se povezali s podjetjem Token, ki bo v prvi fazi zagotavljal tretjim ponudnikom storitev (v nadaljevanju TPP-ji) dostop do naših računov, v naslednjih fazah pa se pripravljajo še druge novosti na področju plačilnih storitev, ki bodo dodatno izboljšale uporabniško izkušnjo.

Dve novi osnovni storitvi, ki sta na voljo po PSD2:

1. Storitev zagotavljanja informacij o računih (AIS)

Najbolje, da prikažemo na primeru. Ste komitent več kot ene banke. V kolikor ste želeli pogledati stanje na računu, ste morali vstopiti v mobilno oziroma spletno banko vsake posebej. V primeru odločitve uporabe sodelujoče tretje osebe (lahko gre tudi za banko z lastno platformo), v tem primeru bo šlo za storitev zagotavljanja informacij o računih, bo vse skupaj poenostavljeno. Povezali se boste s platformo, ki jo bo zagotavljal ponudnik AIS oziroma AISP. Znotraj nje boste imeli na enem mestu dostop do računov vseh bank (v kolikor bo ponudnik storitev zaprosil za dostop in izpolnjeval pristopne pogoje). S tem boste imeli olajšano delo pri pregledu osebnih financ.

2. Storitev odreditve plačil (PIS)

Tudi tu bo lažja pojasnitev na primeru. Pri spletnem nakupu se boste pri spletnem trgovcu odločili za vam ljubi produkt ali storitev. Prek ustrezne digitalne platforme, ki jo bo zagotavljal ponudnik storitev odreditve plačil (banka, hranilnica, tretji ponudnik storitev …), se boste odločili, s katerega računa (potrebna bo spletna ali mobilna banka), ki je na voljo, boste plačali. Znova pa bo moral biti ponudnik storitve povezan z posamezno bančno institucijo, katere komitent ste.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sberbank banka d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri Sberbank banka d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sberbank logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sberbank banka d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več