Računalništvo, telefonija
09.02.2017 18:10
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Podatkovna baza virusov Dr.Web

Dr.Web Security Space za vse bralce Računalniških novic -35% ceneje
Dr.Web Security Space za vse bralce Računalniških novic -35% ceneje

Poleg malega števila vnosov virusov, je temeljna razlika med podatkovno bazo virusov Dr.Web in podatkovno bazo virusov drugih programov v temu, da naš program omogoča zaznavanje enake ali cele večje količine virusov in zlonamernih programov.


Ključne prednosti

  • Zabeleži najmanjše število vnosov virusov.
  • Majhne velikosti posodobitev.
  • Posamezen vnos omogoča zaznavanje na desetine, stotine ali celo na tisoče podobnih virusov.

Dovolite nam, da povzamemo koristi za uporabnika pri majhni podatkovni bazi virusov.

  • Prihranjen prostor na trdem disku.
  • Prihranjeni glavni spominski viri računalnika.
  • Prihranjen spletni promet med prenosom posodobitev.
  • Omogoča hitro namestitev podatkovne baze virusov in procesiranje med analizo virusov.
  • Omogoča zaznavanje virusov, ki se ustvarijo v prihodnosti s pomočjo modifikacije obstoječih virusov.

Ustvarjanje protivirusnega programa Dr.Web se je začelo v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko se je splet šele razvijal in ni bil globalno omrežje, torej takrat, ko si je dostop so spleta privoščilo samo peščica podjetij. Ko promet veliko stane in, ko je potrebno redno posodabljati, mora velikost podatkovne baze virusov in čas prenašanja iz spleta biti minimalna. To je bil izziv, ki je doletel razvojne inženirje protivirusnega programa Dr.Web in bil uspešno rešen – do današnjega dne je podatkovna baza virusov Dr.Web najmanjša med vsemi podatkovnimi bazami virusov ostalih protivirusnih programov.

To je pogojeno z lastno tehnologijo Dr.Web za ustvarjanje podatkovne baze virusov na osnovi zelo fleksibilnega jezika, ki bil posebno zasnovan za opis baze. Majhna velikost baze prihrani stroške spletnega prometa, zasede manj prostora na trdem disku in glavnem spominu računalniku po prenosu in namestitvi baze. Majhna velikost baze omogoča hitro interakcijo komponent programov Dr.Web in ne obremenjuje procesorja.

Kaj je najpomembnejše pri protivirusnem programu?

Njegova zmožnost zaščite proti virusom. Ta zaščita je med ostalimi pogoji tudi zavarovana z dodajanjem vnosov virusov (podpisov) v bazo, kar omogoča zaznavanje virusov. Vendar količina vnosov v podatkovnih bazi ne definira ničesar v zvezi zmožnosti zaznavanja virusov s strani protivirusnih programov. Najbolj objektiven način za preverjanje kakovosti zaščite so primerjalne ocene, ki obsegajo kolekcije virusov »iz divjine« (seznam InTheWild) – npr. virusi, ki dejansko obstajajo v uporabnikovem računalniku in ne samo zbirke iz virusnih laboratorijev ali lovilcev virusov.

Potrebno je vedeti tudi to, da ima vsaka podatkovna baza virusov protivirusnega programa svojo lastno strukturo. Če želimo razumeti zakaj je število vnosov v podatkovni bazi virusov Dr.Web manjše od števila vnosov v podatkovni bazi virusov pri drugih razvijalcih protivirusnih programov, moramo vedeti, da vsi virusi niso unikatni. Obstajajo družine sorodnih (podobnih) virusov in obstajajo virusi, ki so posebno zasnovani s strani programskih konstruktorjev za izdelavo virusov. Vsi so si med seboj izjemno podobni, kot jajce jajcu. Nekateri razvijalci protivirusnih programov vsak virus poimenujejo s posebnim vnosom, kar pa poveča velikost podatkovne baze virusov.

Podatkovna baza virusov Dr.Web je zasnovana drugače; posamezen vnos v bazo omogoča zaznavanje na desetine, stotine ali celo na tisoče podobnih virusov! Manjše število vnosov virusov celo omogoča zaznavanje še neznanih virusov (tistih, ki še niso vključeni v podatkovno bazo virusov) z veliko verjetnostjo, v primerjavi z ostalimi protivirusnimi programi, ki so bili ustvarjeni na podlagi že obstoječih virusov.

Dr.Web je vedno pomemben

  • Posodobitve podatkovne baze virusov Dr.Web so majhne, običajno ne presežejo 50-200 KB
  • Tehnologije Dr.Web omogočajo, da protivirusni program za prepoznavanje stotih ali tisočih zlonamernih datotek uporabi le en vnos v podatkovno bazo – vključno s tistimi, ki jih kriminalci še niso ustvarili.
  • Hitro posodabljanje tudi v primeru nizke pasovne širine. Poseben algoritem za kompresijo podatkov Doctor Web poskrbi za dostavo posodobitev v obliki arhiviranih datotek in s tem prihrani na prometu. Datoteke s popravki se uporabljajo za dostavo manjših dodatkov in popravila podatkovnih baz ali programskih modulov. To znatno zmanjša količino prenesenih podatkov.
  • Samodejne in ročne posodobitve – Slednje je možno izvajati tudi na računalnikih, ki nimajo povezave s spletom.
  • Načrtovane posodobitve.
  • Ponovni zagon računalnika ni potreben. Samodejno posodabljanje podatkovnih baz virusov omogoča, da Dr.Web lahko kljubuje predhodno neznanimi grožnjami takoj po prejetju novih definicij o virusih.
  • Program je pripravljen na soočenje z vsemi novimi vrstami groženj. Za učinkovito borbo z novimi zlonamernimi programi morajo podatkovne baze virusov in ključne protivirusne komponente, vključno z gonilniki, biti redno posodobljene. V teh primerih je lahko potreben ponovni zagon sistema. Doctor Web svoje posodobitve izdaja vedno pravočasno. Za shranjevanje prometa lahko namestite Dr.Web tako, da prejema samo posodobitve podatkovnih baz virusov. Kljub temu pa ta opcija ni priporočljiva, saj vsiljivcem lahko omogoči, da zaobidejo zaščito, četudi so definicije virusa najaktualnejše.
  • Samoobramba programa Dr.Web se učinkovito upira zlonamernim poskusom oviranja ali onemogočanja posodabljanja.

Storitev nadzorovanja virusov

  • Storitev nadzorovanja virusov Doctor Web zbira vzorce zlonamernih programov po celotnemu spletu in ustvarja protistrupe ter izdaja posodobitve takoj, ko je testiranje zaključeno – to se dogaja nekajkrat na uro.
  • Uporabniki lahko takoj posodobitev prejmejo s strežnika, ki se nahaja na različnih svetovnih lokacijah.
  • Preden se posodobitev izda, se jo testira na velikemu številu neokuženih datotek, kar preprečuje lažne preplahe.
  • Inteligentni sistem za dodajanje sorodnih virusov omogoča, da se na podatkovno bazo virusov dodajo nove definicije zlonamerne programske opreme, kar omogoča hitrejše odzive na zlonamerne napade.

Zaščitite svoj računalnik z protivirusnim orodjem Dr. Web Security Space po odlični ceni samo 18,20€. Kupon: [RN2017-35]


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOALA FORENSICS REŠEVANJE PODATKOV
Za več informacij so vam na voljo pri KOALA FORENSICS REŠEVANJE PODATKOV
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOALA FORENSICS REŠEVANJE PODATKOV? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več