Računalništvo, telefonija
15.05.2018 15:35

Deli z drugimi:

Share

PODIM je zrasel v gibanje, katerega pozitivni učinki se prelivajo v globalni start-up ekosistem

PODIM je zrasel v gibanje, katerega pozitivni učinki se prelivajo v globalni start-up ekosistem
PODIM je zrasel v gibanje, katerega pozitivni učinki se prelivajo v globalni start-up ekosistem

Konferenca PODIM, največji in najvplivnejši start-up dogodek v Alpe‑Adria regiji in na območju Zahodnega Balkana, je poskrbel za nov organizacijski rekord – letos se ga bo namreč udeležilo več kot 1,000 udeležencev z vsega sveta, natančneje 25 držav! Med njimi je več kot 300 predstavnikov inovativnih visokotehnoloških start-upov, 90 domačih in mednarodnih investitorjev, več kot 100 predstavnikov korporacij iz Slovenije in tujine ter več kot 70 priznanih govorcev.

PODIM se je v zadnjih letih razvil v učinkovito investicijsko platformo in zrasel v gibanje, ki na ravni regije združuje in povezuje najbolj aktivne deležnike start-up ekosistema. Njegov vpliv se vse močneje preliva v slovenski, regijski in globalni prostor, kar skozi številne pozitivne učinke zaznavajo vsi ključni partnerji PODIMA – tradicionalna generalna pokroviteljica Nova KBM, Mestna občina Maribor, ki je podpornica že tretje leto zapored, glavna organizatorka Iniciativa Start:up Slovenija in soorganizatorja Slovenski podjetniški sklad ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zaradi pozitivnih sinergijskih učinkov PODIM zadnja štiri leta strateško podpira tudi Evropska komisija oz. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ter letos kar 11 korporacijskih oz. industrijskih partnerjev – Kolektor, Iskratel, Outfit7, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Sava, Nova KBM, Pošta Slovenije, Cofound.it, DEWESoft, Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter Science Park Graz, ki v Avstriji nudi domovanje Evropski vesoljski agenciji oz. njenemu poslovnemu inkubacijskemu centru ESA BIC.

Presežki letošnjega PODIMA

»Podobno kot pretekla leta smo tudi z letošnjim PODIMOM uspeli ustvariti kar nekaj presežkov. Prvi se je zgodil v številu udeležencev, ki jih je letos več kot 1.000, prihajajo pa z vsega sveta oz. natančneje 25 držav. Drugi preskok se je zgodil pri organizaciji spoznavnih oz. »matchmaking« sestankov med start-upi, investitorji in predstavniki korporacij v PODIM 1:1 ARENI. Njihovo število se letos približuje 600 – urnike namreč še med konferenco sproti dopolnjujemo, kar je v primerjavi z lanskimi 383 in predlanskimi 182 sestanki svojevrsten rekord in hkrati tudi velik organizacijski zalogaj,« je uvodoma povedala Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, ki je izvajalska institucija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in skupaj z ministrstvom tudi soorganizator konference PODIM.

Več kot 500 prijav za PODIM start-up vstopnico!

Močno se je povečalo tudi število start-upov, ki na dogodke, kot je PODIM, prihajajo predvsem zaradi iskanja novih povezav s poslovnimi partnerji in investitorji – poslovnimi angeli, predstavniki skladov tveganega kapitala, strateškimi korporativnimi ter institucionalnimi vlagatelji. Letos je prijavo za pridobitev PODIM start-up vstopnice oddalo več kot 500 start-up podjetij (lani 343), med njimi smo izbrali 160 najbolj obetavnih ekip iz 22 držav (lani 133 ekip iz 20 držav) in jih predstavili v letošnjem PODIM start-up katalogu, ki je hkrati tudi osnovna promocijska publikacija, s pomočjo katere organiziramo spoznavne oz. »matchmaking« sestanke.

V katalogu kar 45 start-upov, ki so pridobila podporo SPS

»Za Slovenski podjetniški sklad je izjemno pomembno, da je med vsemi 160 podjetji, ki se letos predstavljajo v PODIM start-up katalogu, 82 slovenskih ekip, in med njimi kar 45 takšnih, ki so že pridobila podporo sklada – zagonsko subvencijo P2 in/ali investicijo SK. Vsa naša portfeljska podjetja bodo torej z udeležbo na spoznavnih sestankih s potencialnimi vlagatelji pridobila dragocene povratne informacije o nadaljnjem razvoju svojih produktov in priložnost, da za financiranje rasti svojega poslovanja pridobijo svežo investicijo ali se vključijo v različne pospeševalnike oz. podporne programe v tujini,” poudarja Maja Tomanič Vidovič.

Slovenija kot obetaven bazen talentov in PODIM kot stičišče ekosistema

»Slovenija in Alpe-Adria regija, skupaj s področjem zahodnega Balkana, se vse močneje uveljavljajo kot obetaven bazen podjetniških talentov in tehnoloških kadrov, PODIM pa kot stičišče regijskega start-up ekosistema, ki vsako leto zagotovi učinkovito investicijsko platformo in izjemne priložnosti za mreženje, povezovanje, sodelovanje, učenje in izmenjavo izkušenj. To dokazuje tudi dejstvo, da se ga bo letos udeležilo več kot 70 priznanih govorcev ter 90 uglednih domačih in tujih investitorjev,« je izpostavila Maja Tomanič Vidovič.

Ugledna investitorska in govorniška imena

Med letošnjimi investitorji na PODIMU so tudi imena, kot so Chuck Goldman, nekdanji manager v korporaciji Apple in predstavnik sklada Sky Ventures, ki letos v Maribor, zaradi navdušenja nad Slovenijo in tukajšnjo kakovostjo življenja ter dinamično start-up skupnostjo, prihaja tudi kot član ožje ekipe konference PODIM, pa Mike Sigal (500 Startups, ZDA), Carlos Eduardo Espinal (Seedcamp, VB), Brian Joseph Flynn (FounderPartners, ZDA) in Nuño Gonçalves Pedro (Strive Capital, ZDA). Med govorniškimi imeni pa letos izpostavljamo ugledne posameznike iz sveta visokotehnološkega podjetništva, kot so David Rose (MIT, ZDA), James Haliburton (Topp Design & Innovation, Švedska), Carolyn N. Spencer (Amazon, ZDA), Shira Abel (Hunter & Bard, ZDA), David Prais (Cofound.it, VB) in Steli Efti (Close.io, ZDA).

Med kandidati za nagrado vsako leto podjetja, podprta s finančnimi spodbudami SPS

Slovenski podjetniški sklad je do danes podprl že nekaj več kot 650 start-upov in jih finančno podprl z 51 mio EUR sredstev, ta podjetja pa so poleg vloženih sredstev SPS dodatno pridobila še okoli 41 mio EUR zasebnega kapitala prek družb tveganega kapitala in drugih zasebnih investitorjev. »Še posebej ponosni pa smo na dejstvo, da se vsako leto med finalisti za nagrado Slovenski start-up leta pojavijo podjetja, podprta s finančnimi spodbudami SPS,« je izpostavila Maja Tomanič Vidovič. Letos je to podjetje Next oz. spletna platforma Beeping, za laskavi naziv pa se poleg ekipe Beeping potegujejo še Event registry oz. rešitev, ki s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja v realnem času zbira in analizira novice z vsega sveta, objavljene v več kot 30 jezikih, Gotoky, ki je napredna hardverska in softverska rešitev za komunikacijo brez mobilne infrastrukture, MAG-LEV Audio oz. inovativni lebdeči gramofon ter Smart Optometry, ki razvija digitalne rešitve za očesno industrijo in zagotavljanje zdravja oči ter boljšega vida.

Mednarodno uspešna hitrorastoča podjetja med prejemniki in finalisti nagrade

Prav vsi prejemniki nagrade od leta 2008 pa do danes so v bistvu prejemniki finančnih spodbud SPS, kar nekaj od njih pa je danes mednarodno uspešnih hitrorastočih podjetij, ki ustvarjajo prihodke na mednarodnih trgih in sodelujejo z največjimi multinacionalkami. Med temi sta zagotovo podjetje Viar in Acies Bio, je poudarila mag. Maja Tomanič Vidovič, če pa omenimo finaliste za nagrado v preteklih letih, med zgodbe o uspehu sodijo še Mesi, Visionect, Red Orbit, Bio Sistemika, Homeogarden, MycoMedica, Chipolo, Sunesis, Doctrina in Ulla Labs. “Konferenca PODIM in tudi nagrada Slovenski start-up leta spreminjata naša razmišljanja in pogled na rast in razvoj. Ljudi usmerja od v Sloveniji zelo priljubljenega kritiziranja k podjetniškemu kreiranju. Zato sem prepričana, da bi takšni dogodki morali postati stičišče srečevanj mladih tudi še v času šolanja in študija, da jim odpremo oči in pokažemo, kaj vse je mogoče,” je še dodala Maja Tomanič Vidovič.

MGRT financira delovanje SIO, zagotavlja zagonske spodbude in semenski kapital ter brezplačne storitve

Novinarske konference se je udeležil tudi državni sekretar na MGRT mag. Aleš Cantarutti. »V Sloveniji za spodbujanje start-up podjetij odlično deluje start-up ekosistem, v okviru katerega MGRT financira delovanje subjektov inovativnega okolja, ki izvajajo storitve za inovativna, mlada podjetja s potencialom hitre globalne rasti predvsem v obliki mentoriranja in ekspertnega svetovanja. Prek SPS zagotavlja MGRT finančna sredstva v obliki zagonskih spodbud in semenskega kapitala v kombinaciji s vsebinsko podporo, pod enotno znamko SPOT pa nudi brezplačne podporne storitve države za poslovne subjekte, pri čemer je za start-upe ključnega pomena obogaten nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij,« je pojasnil mag. Aleš Cantarutti.

Podpora ministrstva srednjeevropskemu skladu skladov

»Z vsemi aktivnostmi želimo okrepiti najboljša podporna okolja, najboljše programe in predvsem najboljša start-up podjetja. Tudi v prihodnje bomo skupaj z Iniciativo Start:up Slovenija in start-up podjetji izboljševali poslovno okolje za zagonska podjetja in prek finančnih institucij zagotavljali ugodne finančne vire. MGRT je podprlo tudi pobudo CEFoF – srednjeevropski sklad skladov oz. Central Europe Fund of Funds, ki jo upravlja Evropski investicijski sklad (EIF) in v okviru katere aktivno sodeluje Slovenski podjetniški sklad. Tako bodo lahko slovenski start-upi dostopali do lastniških naložb in na ta način imeli možnost pridobiti alternativne vire financiranja za svojo rast, razvoj in globalni preboj,” je še povedal mag. Aleš Cantarutti.

Kritična masa ljudi, pobud in interesov za spremembe zakonodajnega okvira

Da je PODIM pomemben tudi kot dogodek, ki zagotavlja kritično maso ljudi, pobud in interesov ter hkrati primeren prostor, kjer se lahko sprožijo pozitivne spremembe za celoten slovenski start-up ekosistem, je v svojem nastopu na novinarski konferenci uvodoma povedal Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Mira Cerarja. Premier se je namreč lanskoletnega PODIM-a udeležil tudi zato, da s predstavniki slovenske start-up skupnosti pregleda vse ključne upravne, davčne, poslovne in administrativne ovire, s katerimi se v Sloveniji soočajo inovativna zagonska podjetja, in jih v sodelovanju z resornimi ministrstvi skuša odpraviti ter start-upom zagotoviti bolj spodbudno okolje za njihov nastanek in poslovanje.

Akcijski načrt vsebuje 17 ovir in predlogov za njihovo rešitev

»Veseli me, da je eno leto konstruktivnega dialoga in sodelovanja s slovensko start-up skupnostjo ter posebno medresorsko delovno skupino obrodilo konkretne sadove. Akcijski načrt »Slovenija – dežela start‑upov«, ki smo ga na vladi sprejeli marca letos, vključuje 17 ovir iz omenjenega seznama in tudi konkretne predloge za njihovo odpravo. Mednje sodi tudi predlog za vzpostavitev registra start-up podjetij, ki ga bo vodil Slovenski podjetniški sklad in bo osnova za dodelitev ugodnosti start-upom. Izpostavljam tudi lažje zaposlovanje tujcev v start-upih in digitalizacijo postopkov zaposlovanja, rešitve za nagrajevanje zaposlenih soustanoviteljev start-upov z opcijami in odpravo ovir, zaradi katerih morajo biti za ustanovitev ali dokapitalizacijo podjetja investitorji, tudi tisti iz tujine, fizično prisotni v Sloveniji. Več informacij o ovirah in predlogih za njihovo reševanje lahko najdete v Akcijskem načrtu in Poročilu delovne skupine,« je povedal Tadej Slapnik.

Evropska komisija spodbuja zagon novih naložb

»Tudi za Evropsko komisijo (EK) in njeno predstavništvo v Sloveniji je PODIM vsakoletna strateška informacijska točka in kraj, kjer se evropski uradniki srečujejo, pogovarjajo in o novih priložnostih za rast in razvoj njihovih podjetij svetujejo uspešnim, visokotehnološkimi podjetnikom. Evropska komisija z naložbenim načrtom za Evropo (t. i. Junckerjevim načrtom) namreč spodbuja zagon naložb širom Evropske unije (#InvestEU). Gonilna sila tega načrta je Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), ki z EU jamstvom mobilizira zasebne in javne naložbe ter zapolnjuje vrzeli v financiranju podjetij,« je v svojem delu govora uvodoma povedala mag. Ulla Hudina Kmetič, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Pri tem gre za financiranje tako z dolžniškimi kot tudi z lastniškimi finančnimi instrumenti, kot je tvegani kapital za inovativna, hitrorastoča in zagonska podjetja.

Kako do več evropskih samorogov

Naložbeni načrt za Evropo vključuje tudi evropski portal naložbenih projektov (EIPP) za večjo preglednost potencialnih naložb ter tehnično pomoč v okviru evropskega svetovalnega vozlišča (EIAH). V Sloveniji se EFSI dolžniško financiranje izvaja preko Slovenskega podjetniškega sklada, lastniško financiranje pa s t. i. slovenskim naložbenim programom kapitalske rasti, ki ga za SID izvaja Evropski investicijski sklad (EIF). Za spodbujanje naložb v inovativna in start-up podjetja je Evropska komisija skupaj z EIF aprila 2018 uvedla tudi program vseevropskega sklada skladov tveganega kapitala (#VentureEU). Z EU sredstvi v višini 410 milijonov evrov naj bi skladi širom EU zbrali do 2.1 milijarde evrov javnih in zasebnih naložb, kar naj bi po ocenah omogočilo 6,5 milijarde evrov novih naložb za vsaj 1500 inovativnih podjetij v zagonski in razširitveni fazi. Namen je v EU podvojiti razpoložljivost tveganega kapitala, krepiti startupe ter spodbuditi več evropskih samorogov. Video posnetek, v katerem podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen za PODIM govori o novem program #VentureEU, najdete tukaj.

Razvoj blockchain tehnologij in vodilna vloga EU

Kar pa se tiče razvoja blockchain tehnologij, si EK prizadeva, da bi EU še naprej imela vodilno vlogo na tem področju (#EUblockchain). Da bi preprečili razdrobljen regulativni pristop po državah, je bil aprila ustanovljen t. i. EU blockchain observatorij in forum. Ta naj bi do konca 2018 spodbudil razvoj interoperabilne infrastrukutre in prvih pilotnih projektov. Za blockchain projekte je Komisija že namenila 80 milijonov evrov, še 300 milijonov evrov je predvidenih do 2020,” je pojasnila Ulla Hudina. Video posnetek, v katerem evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc za PODIM govori o Evropski komisiji in blockchain tehnologiji, najdete tukaj.

Zaostanek za večino najbolj razvitih inovacijskih držav

Da je zagotavljanje spodbudnega podjetniškega okolja za aktivacijo vseh podjetniških talentov v državi še vedno eden ključnih izzivov za Slovenijo in njen gospodarski razvoj, ugotavlja tudi svetovna raziskava Global Entrepreneurship Monitor (GEM), katere rezultate za Slovenijo je predstavil prof. dr. Miroslav Rebernik, vodja slovenskega dela svetovne raziskave GEM. »Čeprav se delež ljudi, ki zaznavajo poslovne priložnosti, v Sloveniji v zadnjih letih povečuje, pa je še zmeraj manjši kot v večini najbolj razvitih, inovacijskih držav, ter tudi v državah z razvitim podjetniškim ekosistemom in spodbudnejšo družbeno podporo podjetništvu. Postopno ustvarjanje podjetništvu naklonjene družbe v Sloveniji je torej še naprej naloga vladne politike, podpornih inštitucij za podjetništvo, podjetniškega izobraževanja in medijev, torej celotnega podjetniškega ekosistema,« je povedal prof. dr. Miroslav Rebernik.

Nova KBM v sodelovanju s start-upi do naprednih tehnoloških rešitev

Pomena inovativnih zagonskih podjetij, predvsem na področju »fintecha«, se zavedajo tudi v Novi KBM, tradicionalni generalni pokroviteljici PODIMA. »Njihove inovativne rešitve prinašajo uporabnikom številne prednosti, zato v banki skrbno sledimo aktivnostim v lokalnem in nacionalnem start-up ekosistemu. Sodelovanje na PODIM konferenci je tako pomemben del naše poslovne usmeritve, da se lahko tesneje povežemo s start-up okoljem, zgradimo nova razvojna in poslovna partnerstva ter dosežemo razvojne sinergije za uvajanje naprednih tehnoloških rešitev,« je povedal Matjaž Jelenič, direktor sektorja informacijske tehnologije pri Novi KBM.

Med pilotnimi projekti tudi blockchain rešitev za plačevanje paketov po povzetju

Nova KBM ima sicer za sabo že kar nekaj konkretnih oblik sodelovanja s start-upi. Tako so z ekipo EqualEyes lani lansirali posodobljeno mobilno banko mBank@Net, sodelovanje pa se nadaljuje tudi v tem letu, predvsem na področju nadaljnjega razvoja in tehnične podpore za mobilno in spletno banke ter interaktivne spletne strani. Banka aktivno išče tudi nove povezave z drugimi start-upi. Poleg PODIMA tudi prek dogodkov, kot sta fintech hackathon ali Zimska šola informatike. »Banka je namreč v letu 2016 organizirala prvi finančni hackathon v Sloveniji v sodelovanju s skupnostjo Start:up Maribor, lani decembra pa že drugega. V sklopu obeh dogodkov smo preizkusili več konceptov. Med pomembnejšimi so brezstično plačevanje in uporaba podatkov ter podatkovne analitike za izboljšanje uporabniške izkušnje v spletni in mobilni banki. Med pilotnimi inovacijskimi projekti Nove KBM pa je tudi rešitev plačila paketa po povzetju, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov in kjer smo k sodelovanju pritegnili tudi Pošto Slovenije,” je še dodatno pojasnil Matjaž Jelenič.

Pošta Slovenija sklenila poslovno sodelovanje s hrvaškim start-upom Locodels!

In ravno iz Pošte Slovenije je tik pred PODIMOM prišla odmevna novica s področja sodelovanja korporacij z inovativnimi start-upi, in tako sta na novinarski konferenci generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak in direktor hrvaškega start-up Locodels, Stevica Kuharski, podpisala pismo o nameri za sklenitev sodelovanja na področju hitre dostave spletnih nakupov v segmentu B2C. Na razvitih trgih EU in ZDA se namreč kot trend dostave iz spletnih trgovin v večjih mestih vse bolj uveljavlja dostava znotraj istega dne, nadalje pa celo dostava v nekaj urah, sedem dni v tednu. Spletni trgovci na različne načine iščejo možnosti nadgradnje dostave blaga iz e-trgovine. Glede na geografsko majhnost Slovenije je v prihodnje pričakovati težnje po fleksibilni in hitri dostavi, ki jo lahko zagotavljajo ponudniki, ki delujejo po modelu delitvene ekonomije. Eno od takšnih podjetij je start-up podjetje Locodels Hrvaška, ki ponuja inovativno rešitev za dnevno mestno dostavo po modelu delitvene ekonomije, pri čemer prek spletne platforme ponuja prevoz pošiljk posameznikom – ti morajo imeti prijavljeno dejavnost, ki za opravljanje te storitve ponujajo svoje delo in vozilo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več