Računalništvo, telefonija
12.02.2018 10:48

Deli z drugimi:

Share

Kako varna so vaša gesla za dostop do spletnih računov?

Kako varna so vaša gesla za dostop do spletnih računov?
Kako varna so vaša gesla za dostop do spletnih računov?

Dandanes se nenehno vpisujemo v spletne račune – za prenos denarja med bančnimi računi, spletno nakupovanje, preverjanje vremenske napovedi ali pa rezervacijo taksija po večerni zabavi. Družba Kaspersky Lab je ugotovila, da je pri tem ena od ključnih zagat uporabnikov kako izbrati geslo za dostop do spletnega računa. Nekateri se poslužujejo močnih in različnih gesel za vsak račun in tako zmanjšajo možnost vdora ali zlorabe. Pri tem obstaja tveganje, da celo sami pozabijo svoje geslo. Drugi izberejo zapomljivo geslo, ki jim olajša uporabo, a so tako bolj izpostavljeni nevarnostim spletnih kriminalcev.


Močna, a težko zapomljiva gesla

Po raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje za spletno varnost Kaspersky Lab, veliko uporabnikov razume potrebo po zaščiti računa z močnim geslom. Na vprašanje, kateri trije med spletnimi računi potrebujejo najmočnejša gesla, je 63 % uporabnikov izbralo račun spletne banke, 42 % aplikacije za plačevanje, denimo spletne denarnice, in 41 % račune za spletno nakupovanje.

Težava nastopi pri pomnjenju teh močnih gesel. Obstaja velika možnost, da jih bodo ljudje pozabili in se tako znašli pred zaklenjenimi »vrati« svojih računov. Več kot tretjina (38 %) uporabnikov ne more hitro obnoviti gesla do svojih spletnih računov po tem, ko ga izgubi. Polovica (51 %) uporabnikov svojih gesel ne shranjuje na varen način. Da bi se izognili pomnjenju, četrtina (23 %) uporabnikov gesla zapiše v beležnico, kar pa prav tako lahko pomeni grožnjo varnosti.

Šibka in preprosto ugotovljiva gesla

Desetina uporabnikov uporablja samo eno geslo za vse svoje račune. To jim omogoča, da si olajšajo vpisovanje v spletne račune. Ta metoda je uspešna do takrat, ko nepridiprav razvozla geslo in lahko odklene vse račune.

Med anketiranci je 17 % uporabnikov, ki so se soočili z grožnjo ali pa so bili žrtev vdora v spletni račun v zadnjih 12 mesecih. Najbolj zaželen je dostop do elektronske pošte (41 %), ki mu tesno sledijo računi za družbena omrežja (37 %), bančni računi (18 %) in računi spletnih trgovin (18 %).

Obstaja tudi tretja možnost

Uporabniki niso omejeni na le dve možnosti, ko iščejo odgovor na svojo dilemo pri določanju gesel. Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri družbi Kaspersky Lab, poudarja, da uporabnikom ni potrebno sklepati kompromisa: »Učinkovit odgovor na uporabniško dilemo je uporaba upravitelja gesel. Uporabnikom so na voljo močna gesla, ne da bi si jih morali zapisati v beležnico ali si zahtevno serijo besed s posebnimi znaki zapomniti.«


Varnostna rešitev ‘Kaspersky Password Manager‘ shrani vsa gesla v varen trezor. Uporbniki si morajo zapomniti samo eno glavno geslo, s katerim dostopajo do vseh svojih računov. Preko brezplačnega računa ‘My Kaspersky’ pa lahko uporabniki dostopajo do svojih gesel na katerikoli napravi. To jim pomaga ohranjati račune in dragocene informacije varne ter dostopne le njim. Hkrati pa funkcija avtomatskega generatorja gesel pomaga ustvariti močna gesla, kar olajša ustvarjanje gesel uporabnikom in otežuje delo hekerjem.



Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več