Računalništvo, telefonija
17.11.2017 15:34

Deli z drugimi:

Share

Polys: na tehnologiji veriženja blokov osnovan varen sistem spletnega glasovanja

Polys: na tehnologiji veriženja blokov osnovan varen sistem spletnega glasovanja
Polys: na tehnologiji veriženja blokov osnovan varen sistem spletnega glasovanja

Koncept spletnega glasovanja je v sodobni družbi privlačen iz več vidikov, pa naj gre za volitve na državni ravni ali zbiranje mnenj članov določene organizacije. V družbi Kaspersky Lab so tako razvili spletno platformo za glasovanje, imenovano Polys. Namenjena je nekomercialnim organizacijam, podjetjem in skupnostim, uporablja pa tehnologijo veriženja blokov in je zaščitena s transparentnimi kriptoalgoritmi.

Ustanove, kot so univerze, podjetja in skupnosti, želijo pridobiti mnenja svojih članov, ki so pogostokrat geografsko oddaljeni ali pa ne želijo biti fizično prisotni na glasovanju. A vendar so tveganja ob sprejemanju ključnih odločitev na spletu visoka. Obsežnost spletnega glasovanja namreč odpira priložnosti za spletne kriminalce, da manipulirajo z rezultati. Na letni konferenci ‘Cyber Security Weekend: Kaspersky Next’, ki je potekala od 12. do 15. novembra 2017 v irskem Dublinu, so na okrogli mizi strokovnjaki iz družb Kaspersky Lab, Agriledger in Richtopia razpravljali o tem, kako zavarovati proces glasovanja in preprečiti, da bi tretje osebe (od zunaj ali od znotraj) posegale v glasove.

Na okrogli mizi je družba Kaspersky Lab razkrila poskusni projekt, imenovan Polys. Gre za novo komercialno rešitev skupine razvijalcev, ki deluje v poslovnem inkubatorju ‘Kaspersky Lab Business Incubator’ pod okriljem družbe. Namen projekta je vsakomur zagotoviti možnost varnega, anonimnega in prilagodljivega spletnega glasovanja ter pridobiti rezultate, v katere ne morejo posegati volivci ali organizatorji volitev.

Vartan Minasyan, vodja oddelka za investicije in inovacije v družbi Kaspersky Lab, pojasnjuje: »V poslovnem inkubatorju družbe Kaspersky Lab podpiramo tako notranje kot zunanje ekipe pri razvoju dobrih idej in tehnologij, ki jih je mogoče implementirati na različnih področjih, kjer sta pomembni varnost in zaščita. Eno takih področji je spletno glasovanje. Pri odkrivanju možne uporabe tehnologije veriženja blokov je naša ekipa razvijalcev ugotovila, da bi lahko ta tehnologija v povezavi s strokovnim znanjem s področja varnostnih groženj, ki ga imamo v družbi Kaspersky Lab, rešila osnovne zagate, povezane z zasebnostjo, transparentnostjo in varnostjo spletnega glasovanja. Navdušeni smo, da smo v družbi ustvarili primerno okolje za razvoj te inovacije.«

Polys je osnovan na pametnih pogodbah s platforme Ethereum (poznano tudi kot blockchain 2.0), kar omogoča decentraliziran način preverjanja in preštevanja glasov. Varnostne koristi glasovanja preko tehnologije verižnega blokov so precejšnje:

  • Zaradi decentralizirane narave tehnologije verižnega blokov lahko točnost izvedbe glasovanja potrdijo udeleženci v omrežju. Celotni podatki o glasovanju niso shranjeni na strežnikih, ampak v informacijskih blokih na računalnikih vseh sodelujočih. Da bi te podatke izbrisal, bi moral heker vdreti v vse računalnike in pridobiti dostop do posameznih nizov podatkov.
  • Tehnologija veriženja blokov volivcu omogoča preverjanje, če je bil oddan glas pravilno zaveden. Vsakršno poseganje v glasove bi postalo vidno.
  • Transparentnost tehnologije veriženja blokov olajša nadzor nad oddanimi glasovi, neodvisnim osebam pa omogoča končno revizijo glasovanja.
  • Tehnologija ne zahteva dodatnih sredstev ali potrebe po fizični prisotnosti osebja.

Dodatna novost rešitve Polys je ta, da odpravlja omejitve drugih rešitev, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov:

  • Znotraj volilnega sistema Polys je tehnologija veriženja blokov zašifrirana in podprta z matematičnimi algoritmi. Ti pomagajo zagotoviti anonimnost, skrijejo vmesne rezultate in izvajajo izračune šifriranih podatkov. To je nekaj, kar se ne da izvesti v drugih sistemih tehnologije veriženja blokov zaradi njihove razpršene in odprte narave.
  • Izvorna koda Polys je javno dostopna. To omogoča vsem navdušencem nad tehnologijo veriženja blokov, izvajalcem penetracijskega testiranja ali podpornikom e-volitev testiranje, preverjanje in raziskovanje tehnologije v ozadju rešitve na spletni strani GitHub.

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več