Računalništvo, telefonija
25.05.2018 12:45
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Popoln televizor za ogled nogometnega prvenstva

..Ste že pripravljeni na bližajoče se svetovno prvenstvo v nogometu? Kupili ste že navijaške pripomočke, se založili s prigrizki in kupili album s sličicami, zdaj za uživanje v spektakularnih tekmah potrebujete le še kakovosten televizor..
Popoln televizor za ogled nogometnega prvenstva
Popoln televizor za ogled nogometnega prvenstva

Televizorji so danes postali že prave multimedijske naprave. Še vedno jih seveda uporabljamo za ogled različnih programov, na katerih se predvajajo filmi, serije in športni dogodki, poleg tega pa v marsikateri dnevni sobi “vrtijo” tudi videoigre in različne aplikacije. Vedno več televizorjev je namreč pametnih in podobno kot telefoni ponujajo platforme z aplikacijami, ki še dodatno popestrijo izkušnjo gledanja. Velik faktor pri izbiri televizorja predstavlja tudi njegov dizajn. Vsak, ki na novo opremi dom in postavi prijetno dnevno sobo, želi, da jo televizor še dodatno izpopolni in ji vlije živahnosti in življenja.

Eni takšnih, ki predstavljajo praktično popoln paket in vsebujejo vse našteto, so Philipsovi televizorji serije 9000, oziroma natančneje, model 55POS9002. Gre za velik televizor s 139-centimetrsko oziroma 55-palčno diagonalo zaslona, ki temelji na tehnologiji OLED, pri prikazovanju slike pa mu še dodatno pomagata tehnologiji HDR Perfect in Ambilight.

Ko dnevna soba postane del slike

Poglejmo najprej, kaj prinaša naslednja. Gre za zdaj že dobro poznano Philipsovo tehnologijo, ki v realnem času “razširi” sliko dogajanja na zaslonu prek okvirjev televizorja, tako da se prelije v celotno dnevno sobo. Seveda ne dobesedno, ampak s pomočjo LED diod na hrbtni strani ustvari širok svetlobni sij, ki se projicira na stene okoli televizorja. To ustvari zelo doživeto vizualno izkušnjo, ob kateri dobite občutek, da se je dogajanje z ekrana preselilo v vaš prostor. Osvetlitev lahko posnema dogajanje na zaslonu, torej projicira barve, ki so skladne s sliko, ali pa je statična v barvi, ki jo želite. Ob tem velja poudariti še, da pravilna nastavitev Ambilighta zmanjšuje utrujenost oči, saj poskrbi za bolj optimalen kontrast slike.

Slika, ki navduši tako pri filmih kot pri igrah

Če Ambilight pripomore k bolj pristnemu vzdušju v dnevni sobi, pa je tehnologija OLED odgovorna predvsem za visoko kakovost slike. Poleg tehnologije HDR, s katero je Philipsov televizor prav tako opremljen, OLED velja za eno najpomembnejših zaslonskih tehnologij sodobnega časa. Ta namreč v nasprotju s starejšo in bolj razširjeno tehnologijo LED ne osvetljuje celotne površine zaslona naenkrat, ampak vsaka slikovna pika na zaslonu oddaja lastno barvo in svetlobo. Posledično tako ustvari bolj ostro in kontrastno sliko, kjer je črna barva resnično črna in ne temno siva, detajli pa so jasno izraženi tudi v najsvetlejših in najtemnejših delih slike.

OLED sicer poskrbi za boljši prikaz barv (več odtenkov) in omogoča zelo širok kot gledanja televizije. To pomeni, da boste sliko na ekranu videli praktično enako dobro, če sedite naravnost pred televizorjem ali če jo gledate nekoliko s strani. Idealno torej za ogled filmov in športnih dogodkov, kot je prihajajoče svetovno prventvo v nogometu, v večji družbi. Philipsov televizor se pohvali tudi z zelo visoko ločljivostjo 4K, ki med drugim pripomore k boljši globini slike. Tako je televizor primeren ne samo za filme in nogometne tekme, ampak tudi za videoigre.

Z aplikacijami postane televizor še uporabnejši

Video igre lahko igrate prek povezane igralne konzole ali računalnika, lahko pa marsikatero poiščete tudi v trgovini z aplikacijami. Na Philipsovem televizorju namreč lahko dostopate do priljubljene Googlove spletne trgovine Play, v kateri najdete malo morje filmov in aplikacij, kot je na primer Philipsova Wave Your Flag. S to boste še posebej na svoj račun prišli nogometni navdušenci, saj boste lahko prihajajoče nogometno prvenstvo gledali ob prav posebni osvetlitvi Ambilight. Aplikacija namreč omogoča, da LED diode žarijo v barvi zastav držav, ki so se uvrstile na prvenstvo, pa tudi dani gol ali dobljena rumeni in rdeči karton se v celoti razlijejo po vaši dnevni sobi.

Za nameščanje aplikacij televizor sicer ponuja 16 gigabajtov pomnilnika, za lažje navigiranje po vmesniku pa poskrbi dvostranski daljinec. Ta ima na eni ploskvi klasične televizijske tipke, na drugi pa priročno miniaturno tipkovnico v postavitvi QWERTY. Kar pride prav, če na primer na televizorju brskate po spletu in iščete video vsebine na YouTubu.

Ker je med vami nedvomno veliko uporabnikov Netflixa, katerega prav tako lahko najdete med aplikacijami za namestitev, pa boste zagotovo pozdravili laskavo oznako “Priporočeno s strani Netflixa”. Ta označuje, da je televizor prestal strog ocenjevalni postopek na osnovi dejavnikov, ki so naročnikom najpomembnejši, in se izkaže odlično pri predvajanju video vsebin z Netflixa.


Philips P5 – 5 čipov za obdelavo slike v enem

Za konec velja poudariti še Philipsov mehanizem P5, ki skrbi za procesiranje video vsebin. Ima povečano moč obdelave slike, kar pomeni kar za 50 odstotkov boljšo splošno kakovost slike. Ime P5 sicer izhaja iz petih najpomembnejših elementov pri prikazovanju slike: kontrastu, barvi, ostrini, gibanju in prepoznavi virov, ki jih navadno najdemo na petih čipih, pri Philipsu pa so jih združili v enega.

Vas zanima še več?

Več informacij in podrobne karakteristike o Philipsovem televizorju 55POS9002 dobite na spletni strani philips.si/tv, pri bolje založenih trgovcih z multimedijsko opremo pa se bodo od njega ločili že za slabih 1.500 evrov. (P. R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več