Računalništvo, telefonija
13.12.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Portal SPOT – hitrejše in enostavnejše poslovanje z državo

.. Podjetja in poslovni subjekti stremijo k lažjemu, hitrejšemu in enostavnejšemu urejanju postopkov z državo. Če jim država z razvojem e-storitev nudi podporne storitve, to za obe strani prinese številne prednosti ..
Portal SPOT - hitrejše in enostavnejše poslovanje z državo
Portal SPOT - hitrejše in enostavnejše poslovanje z državo

Z vzpostavitvijo elektronskih rešitev se na marsikaterem državnem organu zmanjšajo ali celo ukinejo vrste pred okenci, papirnate obrazce zamenjajo elektronske vloge, poslovanje podjetij z državo se poenostavi. Prav to omogoča tudi Portal SPOT.

Portal SPOT (Slovenska poslovna točka) je osrednji državni portal, ki nudi informacije in e-storitve za potencialne podjetnike, podjetja in poslovne subjekte. Do sedaj poznan tudi pod imenom portal eVEM, že od leta 2005 nudi napredne elektronske storitve, ki omogočajo, da podjetja in drugi poslovni subjekti različne postopke in vloge urejajo iz lastne pisarne na daljavo. Aktualna storitev, ki je pravkar v razvoju in testiranju, bo pomembno vplivala na vse delodajalce in njihove zaposlene. To je vzpostavitev elektronskega bolniškega lista – eBOL.

Pomembna novost – eBOL

Med ključnimi storitvami portala so ustanovitev podjetja (s.p.) in enostavnih d.o.o. ter oddaja davčnih podatkov ob ustanovitvi podjetja. Od leta 2016 je samo še preko portala možno urejati prijave, odjave in spremembe v obvezna socialna zavarovanja. Preko portala je možno oddati tudi vlogo za pridobitev potrdila A1. Gre za storitev, ki jo potrebujejo delodajalci, ki svoje zaposlene napotijo na delo v tujino.

Kot že omenjeno, se bo z novim letom obširnemu naboru e-storitev pridružila še nova storitev, ki bo delodajalcem omogočala dostop do izdanih bolniških listov za zaposlene – eBOL. Potrdilo o upravičeni odsotnosti z dela ali t.i. bolniški list za delodajalca predstavlja podlago za obračun nadomestila plače ali podlago za oddajo zahtevka za refundacijo nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja – ZZZS. Preko portala SPOT bo omogočen prenos in prikaz vseh izdanih eBOL za izbrano obdobje za izbranega delavca oziroma za vse delavce, ki so zaposleni pri tem delodajalcu. S 1. 2. 2020 tako zdravniki ne bodo več tiskali do sedaj znanih zelenih bolniških listov, pač pa bodo podatke o bolniškem staležu vpisali v sistem on-line, delodajalci pa jih bodo za začasno zadržanost od dela od 1. 2. 2020 obvezno prevzemali preko portala SPOT.

S spletnimi storitvami je vse enostavnejše

Pomembna storitev za lažje poslovanje in oddajanje vlog so tudi spletne storitve, ki jih prav tako nudi portal SPOT. Z uporabo spletne storitve poslovni subjekti neposredno lastnega kadrovskega/računovodskega programa oziroma programa za obračun plač urejajo določene postopke za ZZZS. Portal SPOT omogoča Kadrovski vmesnik za urejanje obrazcev M-1, M-2, M-3 in M12 ter Vmesnik za nadomestila eNDM. Vmesnik eNDM omogoča vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme ZZZS. Z novim letom bo vmesnik za nadomestila-eNDM dograjen in bo omogočal tudi pregled in prenos omenjenih elektronskih bolniških listov.

Portal SPOT je obsežen sistem, izvajanje storitev pa dopolnjujejo tudi fizične točke SPOT, ki so organizirane po izpostavah AJPES, upravnih enotah, obrtnih in gospodarskih zbornicah ter ostalih subjektih, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev statusa točke SPOT. Na več kot 160 lokacijah po Sloveniji so tako dostopne storitve informiranja in svetovanja za bodoče podjetnike in podjetja, ki že poslujejo in želijo svoje poslovanje izboljšati, razširiti ali ne nazadnje svojo podjetniško pot tudi zaključiti. Portal za svoje delovanje in ustanavljanje zahtevnejših poslovnih oblik uporabljajo tudi notarji in registrska sodišča. Ob tem je treba izpostaviti, da so storitve portala in točk SPOT brezplačne.

Leta 2005, ko je bil portal vzpostavljen, je bilo prek portala oddanih nekaj več kot 4000 vlog na letni ravni, danes pa beležijo že več kot 5000 oddanih vlog dnevno. Uporaba portala raste tudi zato, ker je za določene e-postopke uporaba portala obvezna.

Portal upravlja Ministrstvo za javno upravo, pri razvoju in delovanju portala pa je ključna vloga partnerskega sodelovanja skupaj z institucijami: ZZZS, AJPES, SODIŠČE, FURS, ZRSZ, ZPIZ, UE, OZS, vključno z vsemi ministrstvi. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več